Tokaji borvidéki növényvédelmi előrejelzés

A június 14-20. közötti időszakra szóló növényvédelmi előrejelzést adott ki a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

 

Továbbra is nyári időjárásban van részünk, amit ritkán szakítanak meg esőzések. A szőlő virágzása a végénél tart, megkezdődött a bogyók növekedése, amelyek közül némelyik mérete eléri a búzaszem nagyságot (BBCH 669-773).

Lisztharmat

Az időjárási viszonyok a lisztharmat számára továbbra is kedvezőek. A bogyók védelme érdekében a megelőző védekezést folytassuk tovább kontakt és felszívódó szerek együttes (cyflufenamid, piriofenon, Xemium) alkalmazásával. 25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat. Figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel.

Peronoszpóra

A peronoszpóra levéltünete (olajfolt) több ültetvényben is megjelent. A meleg, csapadékszegény időjárás nem kedvez a kórokozónak. A védekezést kontakt szerekre alapozzuk (pl.: mankoceb, metiram), társíthatunk mellé felszívódó hatóanyagot is. (ciazofamid, dimetomorf, ametoktradin, mefenoxam). Ahol nem használnak felszívódó hatóanyagot, ott célszerű rövidebb, 10 napnál nem hosszabb fordulókat tartani. Ökológiai gazdálkodásban réz készítményt használhatunk peronoszpóra ellen.

Szürkerothadás

Az időjárási körülmények nem kedveznek a botritisznek. A kórokozó elleni védekezés nem indokolt.

Feketerothadás

A feketerothadás levéltünetei egyes ültetvényekben megtalálhatóak. A kórokozó csapadékos, meleg időjárás esetén okozhat jelentősebb gondot. Elsősorban azokon a területeken, ahol a korábbi években is gondot okozott. A fürtök teljes virágzástól 6-7 hétig érzékenyek. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (mankoceb, metiram) (a réz hatóanyag nem) valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol, difenokonazol) is használhatóak.

Amerikai szőlőkabóca

Az ültetvényekben megjelentek az amerikai szőlőkabóca L3-as lárvai is. A védekezés most időszerű! A védekezéshez használhatunk piretroid hatóanyagú készítményeket, klórpirifosz(-metil), és tiametoxam hatóanyagú szereket. Ökológiai gazdálkodásban spinozad hatóanyagú készítményt alkalmazhatunk. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

Tarka szőlőmoly

A kártevő ellen jelenleg nem indokolt a védekezés.

Több –elsősorban erdő közeli– ültetvényben látható a vad okozta kártétel, bár már csökken ennek jelentősége. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Várható időjárás 2017.06.14-20.

Szerdától pár fokos lehűlés várható, amely a jövő hét elejéig kitart. Csapadékra péntektől vasárnapig számíthatunk. Ebben az időszakban megerősödik a szél, elérheti a 40-60 km/h-t is.