Kárpát-medencei borász-szabadegyetemet rendez az MNKH

A Kárpát-medence fiatal magyar borászai közötti tapasztalatcserét, a szakmai ismeretek bővítését, az exportcélú összefogást és a közös, piacképes árualapok kialakítását segíti a kétnapos Pannon Vinersitas Szabadegyetem, amelyet első alkalommal rendez meg a Magyar Nemzeti Kereskedőház a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének szakmai támogatásával.

 

Csaknem 100 kárpát-medencei magyar borászat vesz részt április 20-22. között a szőlész-borász rendezvényen Ópusztaszeren. A hagyományteremtő jelleggel életre hívott szakmai fórum és képzés célja, hogy erősítse az anyaországi és a határon túli magyar borászatok közötti együttműködést, illetve elősegítse az együttes nemzetközi piacra lépéshez szükséges közös árualapok feltérképezését.

A Szabadegyetemen neves magyar és külföldi szakemberek, elismert borászok ismereteik és szakmai tudásuk átadásával segítik a fiatal borászok jövőbeli tevékenységét. A fiatal borászok így a „dűlőtől a pohárig” elv mentén megfelelő szakmai alapot kaphatnak a borágazat szegmenseiben.

A kormány által meghirdetett kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program pályázatai nagyban segítik a határon túli borászatok fejlesztését, a határon túli magyar cégek modernizálhatják vállalkozásukat, valamint földterületet, munkaeszközöket, gépeket, technológiákat vásárolhatnak. A gazdaságfejlesztési program kölcsönös előnyöket biztosít az anyaországi és határon túli magyar borászatoknak is; a régiós gazdasági környezet minden szereplőt érdekelté tesz a hosszú távú együttműködések kialakításában, ami elengedhetetlen a Kárpát-medence, és ezen keresztül Magyarország gazdaságának további fejlődéséhez – mondta Oláh Zsanett, a MNKH vezérigazgatója.

Hernyák Tamás, a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének elnöke azt hangsúlyozta, hogy az egyesület alapértékei a közösségi gondolkodás, az összefogás, a nyitottság és a magyar bor fejlődésének az ügye. „A szabadegyetem éppen ezért a legfontosabb rendezvény számunkra, hiszen pontosan ezeket az értékeket közvetíti, úgy, hogy közben a külhonban élő magyar borászokkal is megismerkedhetünk, szorosabb kapcsolatot teremthetünk.”

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, a kormány egyik, fiatalokat célzó törekvése, hogy elősegítse a vállalkozói létforma beindítását és fenntartását a fiatal generációk számára. „A fiatalos, újító borászokban azokat az úttörő vállalkozókat látjuk, akik képesek a magyar kultúrát ápolni. A magyar bor, amely a minőséget is jelképező magyar hungarikumok egyike, közös identitást is adhat, készítésének művészete pedig közös pont a világon bárhol élő magyarság számára” – fogalmazott.

(Forrás: MTI)