Vincze Bélával beszélgettünk

November 14-én a budapesti Astoria Hotelbe jön az egri borászok színe-java. Az Egri Borkerten a kiállítók között köszönthetjük Vincze Béla borászatát is. Ebből az alkalomból beszélgettünk a 2005-ös Év Bortermelőjével.

Három nagy sztárborod, amelyek nemzetközi borversenyeken is nyertek, a 2011-es Kékfrankos, a 2011-es Syrah  és a 2012-es Egri Bikavér. Hogy alakul a szortimented?

Mindig fajtabor-készítő voltam, zászlósborom a Cabernet Franc. A Kékfrankost is szeretem, és az utóbbi években a Syrah is kiemelt borom lett. A déli köves területeken, a Mészhegyen 2004-ben telepítettem szőlőt, ott most biogazdálkodást folytatunk. Egyébként 2000-ben kezdtem el gyűjteni a parcellákat a Mészhegyen, már a terület 99 százalékát én művelem.

Miért kedveled ennyire a Mészhegyet?

Az Eged-hegyről és a Mészhegyről legendákat zengek az öregek, pedig távol vannak a várostól, nem jók az utak sem. A dőlésszög és az adottságok sem annyira kedvezőek. Szubmediterrán terület, éves szinten elég kétszer-háromszor permetezni, állandó a széljárás és gyorsan felszívódik a csapadék, járhatóak az utak. Ideális a bio művelés számára is.

Azért szeretem a bio művelést, mert szépen kidomborítja a terroirt. Azt mondják, a fajélesztő, az enzim, a tápsó és a növényvédős vegyszerek tipizálnak. A bio művelésnek köszönhetően a Mészhegy borai is minerálisak, gazdag csokoládés aromával.

Milyen a talaj a Mészhegyen?

Nevével ellentétben vulkáni a talaj, és maga a hegy se nem mész, se nem hegy, mindössze 320 méteres a csúcsa. Az ottani kemény riolittufa fehérebb, mint a szokásos, össze lehet téveszteni a mészkővel, innen ered a neve. A tetején lávafolyás van, keményebb, fagyálló kő, alul puha pinceépítésre is alkalmas, speciális adottságú. A legmelegebb, legfrekventáltabb, széljárta részen található a Syrah. Ott olyan a kő, mint egy cserépkályha, felmelegszik és plusz hőössszeget biztosít. A Syrah magas mustfoknál éri el a fenolos érettséget, ezért 14-14,5 alkoholtartalmat adnak a borai.

Milyennek látod a borpiac állapotát?

Nagyon sok a kisüzem és a nagyüzemek is visszaépülnek. A középméret a legszerencsétlenebb üzemméret, nem tudunk olyan jó áron alapanyagot vásárolni, mintha nagyok lennénk. Amikor viszont nagy tételben keresnek borokat a multik és a kereskedők, akkor átlépnek rajtunk a nagyüzem felé.

Magyarország imázsát is fejleszteni kell, mert már a hagyományos fogyasztóinkkal sem törődünk eleget. A németek a jó és olcsó borokat keresik. Szívesebben kereskedek olyan nemzetekkel, akik kedvelnek minket, mint például a lengyelek és az oroszok.