Móri fehérbor előzte be a tokaji aszúkat

Tokaji aszúknál is magasabb pontszámot kapott az idei Bayer Borversenyen a móri Geszler Családi Pincészet 2013-as száraz Chardonnay-ja. A pincészet különböző borai idén már számtalan borversenyen bizonyítottak.

Idén 12. alkalommal rendezték meg a Bayer Borversenyt, amelyre 294 borminta érkezett. Öt kategóriában 8 bizottság értékelte a különböző tételeket, és a száraz fehér borok között a legjobb eredményt a Geszler Családi Pincészet 2013-as Móri Chardonnay-ja nyerte el, míg a vörösborok között Koch Csaba 2012-es Csanád Cuvée-je lett az első. A dolog érdekessége, hogy a móri fehérbor 96,2 ponttal az összesített versenyt is megnyerte, holott az ilyen versenyeken szinte kivétel nélkül tokaji aszúk szoktak diadalmaskodni. A 2006-os tokaji 6 puttonyos aszú, amely a desszertborok kategóriáját megnyerte, az összesítettben második lett 95,2 ponttal – holtversenyben a Csanád Cuvée-vel.

Bár sokan vannak, akik keveset gondolnak a móri borvidékről, e versenyeredmény alapján is látszik, rosszul teszik. Jóllehet a Bayer Borversenyen „csak” aranyérmet szerzett a már említett Geszler pincészet Vértes kincse nevű 2014-es száraz bora, nem árt tudni, hogy az ezerjó-királyleányka párosítás Magyarország egyik legnagyobb borversenyén, a Magyar Bormustrán is jól szerepelt. Ott ugyanis nemcsak aranyérmet kapott, de bekerült a top 10 hazai fehérbor közé is, míg a legjobb borokat szemléző idei top 100 kiadványba is beválasztotta a szakértő zsűri. Ez azért is meglepő, mert nagyítóval kell keresni a listára került borok között azokat a tételeket, amelyek már 1500 Ft alatt beszerezhetők.

A Geszler-család

A móri borvidék éledezését jelezheti az is, hogy az idei Magyar Bormustrán Geszler Tamás lett az év legeredményesebb fiatal borásza, míg a pincészet lett a legeredményesebb borászat Fejér megyében. Üröm az örömben, hogy a jelenleg néhány 10 ezer palackot termelő Geszler Családi Pincészetnek szinte már minden díjnyertes bora elfogyott, ám úgy tudni, jól sikerült az idei szüret a Móri Borvidéken, így hamarosan új tételekkel lehet találkozni – a móri látványborászat mellett – egyre több budapesti vinotékában és étteremben is.