ÁEEK-konferencia a bor és az egészség kapcsolatáról

3 1
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ november 25-én konferenciát szervezett a borról az objektivitás, a mértékletesség és a szakmaiság jegyében arról, hogy miként tudja szolgálni a bor az egészségesebb életmódot.

A konferenciát dr. Haidekker Bence, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) igazgatója nyitotta meg. Bevezető szavaiban ismertette, hogy Magyarország alapvetően mezőgazdasági termékeket előállító ország, ezért nem mindegy, hogy kulturálisan-tradicionálisan miként viszonyulunk a borhoz. Elmondta, hogy a borra mint nemzeti termékre kell tekintsünk, ugyanakkor hazánkban a negyedik leggyakoribb halálok a gasztroenterológiai halálok, és a korai halálokokban is kiemelkedő szerepe van a táplálkozásból fakadó megbetegedéseknek. Hangsúlyozta, hogy a magyar egészségpolitika nagyon helyesen, foglalkozik az egészséges táplálkozás elősegítésével, hiszen bevezetésre került a népegészségügyi termékdíj, mely többek között a transzzsírsavak élelmiszerekben való előfordulását szankcionálja. Éppen ezért fontos, hogy a borokra miként tekintünk, továbbá fontos azoknak az egészségre gyakorolt – nem csak a semleges, hanem egyenesen jótékony – hatását kiemelni. Az ÁEEK-nek intézmény fenntartóként érdeke, hogy az egészséges táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása és a testmozgás elősegítésének hármasával hosszú távon csökkentse az ellátórendszer terhelését. Az Egészséges Életmód Zászlós Bora 2015 pályázat kiírása és szervezése a Magyar Bor Akadémia és a Corvinus Egyetem szakembereinek támogatásával és példaértékű összefogásával, a beérkezett termékek elbírálása a professzionális szakemberek mellett társadalmi zsűri bevonásával valósult meg.

Horváth Csaba, a Magyar Bor Akadémia tagja, a konferencia borász szakmai főszervezője elmondta, hogy a pályamunkák értékelése objektív kategóriák meghatározása alapján történt. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jó bor egészségre gyakorolt hatása mellett az sem elhanyagolható, hogy fogyasztható és eladható legyen.

Dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, a Corvinus Egyetem professzor emeritusa „Bor és egészség – objektívan a bor oldaláról” c. előadásában a nemes ital minőségi és mennyiségi fogyasztásáról értekezett. Megjegyezte: bármi problémánk merülne fel e nemes nedűvel kapcsolatban, a bor sohasem lehet hibás, csak az ember. A professzortól pontos definíciót kaptunk a borról: „a frissen szüretelt szőlő frissen kipréselt levének – a mustnak – vagy cefréjének alkoholos erjedése illetve erjesztése révén keletkezett alkoholt is tartalmazó ital.” Munkatársaival – akikkel a bort kémiai szempontok szerint vizsgálják – a bort nem alkoholos italnak, hanem fermentált terméknek tekintik. A stabilizálódott anyag az újjászületést szimbolizálja, amely folyamatot – akár egy gyermek világrahozatalát – legjobb, ha szakember kíséri, segíti. Kállay professzor a borban jelen lévő számos vegyület közül külön kiemelte a rezveratrol orvosi szempontból is jótékony szerepét.

Dr. Sárdy Diána, a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének egyetemi docense a „bio” fogalom jelentőségét értékelte a szőlő-bor ágazatban, és arra a megállapításra jutott, hogy megfelelő szakértelem, szaktudás birtokában igenis van létjogosultsága a bioboroknak a hazai piacokon, és végső soron a fogyasztók asztalán.

Dr. Haraszti László pszichiáter, a Flór Ferenc Kórház főorvosa „Áldás és (szorongás)oldás; fény és árnyék” címmel tartott, laikusok számára is közérthető előadásában a bort bibliai-történeti-művészeti megvilágításba helyezte. Jó hírekkel is szolgált: „Ha megnézzük, hogy egy élelmiszer csomagolásán hányféle különböző adalékanyagot kell feltüntetnünk, akkor szerencsénk van a borral. A bor ugyanis sohasem romlik meg úgy, hogy olyan anyagok keletkezzenek benne, amelyek az emberi egészségre károsak lennének. Legfeljebb megecetesedik, de akkor meg jó lesz salátára.”

In vino veritas, in vino feritas (a bor mint egészségjelenség) címet adta – nagy tetszést kiváltó – előadásának dr. Sümegi András pszichiáter, rehabilitációs és addiktológus főorvos. Szomorúan állapította meg, hogy az elmúlt 100 évben valami elromlott, mert bornépből pálinkanép lettünk. A rítus, a misztérium kultúra társadalmi elfogadtatása hiányzik, s ez vezet az alkoholizmushoz. Sok magyar (fiatal)ember célja a vedelés (binge drinking) lett, a mértékletes fogyasztás, borozás helyett – ezzel az alkohol a drog szintjére zuhant. Ezen kizárólag akkor lehet fordítani, ha az egészség mint érték jelenik meg a társadalomban. Ehhez pedig pozitív egészségmodellre lenne szükségünk, melyben nem a betegség hiánya, hanem valami(k)nek a megléte utal az egészségre. „Olyan testi és mentális harmonikus állapot, mellyel az egyén hatékonyan képes megfelelni azoknak a szociális szerepeknek, amelyeket környezete elvár tőle. Az egészség így attitűdként is felfogható, melyek a folyamatos adaptációban segítik” – mutatott rá Sümegi doktor. Az egészségélmény megélése olyan emocionális és kognitív folyamat, mely az agyi jutalmazó rendszerek tartós visszacsatolása révén stabil keretet ad az egészség mint érték megőrzéséhez, valamint annak folyamatos adaptív képességéhez. Csak ekkor lesz az alkoholból bor, azaz a mennyiségből minőség.

Dr. Antal Gábor, a Magyar Bor Akadémia titkársági munkatársa, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. projektvezetője a paradoxonnak tűnő „Az italfogyasztás népszerűsítésével az alkohol ellen?” címet adta előadásának. Egy kanadai példán keresztül bemutatta, hogy miként lehet sikeres társadalmi programot megvalósítani az egészségmegőrzésre a mérsékelt alkoholfogyasztás kultúrájának fejlesztésével. Az 1989-ben Québec tartományban alapított Éduc’alcool egy független, nonprofit szervezet missziója a megfelelő tájékoztatás a mérsékelt, felvilágosult italfogyasztás érdekében, amely az ízlés/ízek kultúráját népszerűsíti a részegség kultúrájával szemben. A program abból indul ki, hogy alkoholfogyasztás mindig is lesz, ezért a tiltás helyett az információk, oktatásra helyezi a hangsúlyt. A szervezet az www.educalcool.qc.ca honlapon keresztül valósítja meg a tájékoztatást. Az Éduc’alcool központi üzenete az ún. 2-3-4-0 szabály, amely a világos, jól megjegyezhető hüvelykujjszabály a mérsékelt alkoholfogyasztásról. A sztenderd mértékek (341 ml 5%-os sör, 142 ml 12%-os bor, 43 ml 40% rövid) meghatározását követően, a nők/férfiak napi (2/3), heti (10/15), illetve alkalmi (3/4) alkoholtartalmú italfogyasztásának plafonértékeit segíti memorizálni. E mellett számos hasznos önsegítő eszközzel (véralkohol kalkulátor, képes sztenderd italtöltő, bulitervező, Drink Dashboard, Calcoholator okostelefon applikáció stb.) igyekeznek hozzájárulni a saját alkoholfogyasztás pontos nyomon követéséhez.

Az előadásokat követően az Egészséges Életmód Zászlós Bora 2015 évben borverseny eredményhirdetésére került sor.

Dr. Szentes Tamás, az ÁEEK főigazgató-helyettese a díjkiosztót megelőző beszédében ismertette, hogy a bor szervesen gyökerezik a magyar kultúrában. A minőségi és kulturált borfogyasztás elterjesztése fontos társadalmi felelősség, és helye van az egészséges életmód programok között. Az Egészséges Életmód Zászlós Bora elismerés célja felhívni a figyelmet az egészséges életmód szempontjából különösen előnyös beltartalmi értékekkel rendelkező borokra, az ezek mértékletes fogyasztásával járó kedvező élettani hatásokra.

Ha az egészséges táplálkozás és életmód eredményeként kevesebben lesznek kénytelenek igénybe venni a hagyományos egészségügyi szolgáltatásokat a rendszer effektív megtakarítást eredményez. Ha a drága, csak a környezetre veszélyes módon előállítható szintetikus készítmények egy részét sikerül kiváltani természetes hatóanyaggal, már azzal is sokat tettünk a cél érdekében. A főigazgató-helyettes reményét fejezte ki a pályázat jövő évi folytatásának.

Dr. Haidekker Bence zárszavában elmondta, hogy a kategóriák nyertesei a benevezett bortétel erejéig viselhetik az Egészséges Életmód Zászlós Bora 2015 címet, és ezt címkéjükön, továbbá PR-anyagaikon jogosultak feltüntetni. Az ÁEEK igazgatója büszkeséggel osztotta meg a hallgatósággal az információt, hogy az új, esztétikus logó megtervezése és elkészítése grafikus munkatársának keze nyomát dicséri.

Ezt követően Horváth Csaba beszámolt a borkiválasztás lebonyolításáról, majd megkezdődött az ezüst- és aranyérmes borok oklevelének ünnepélyes átadása.

Az Egészséges Életmód Zászlós Bora 2015 díjak átadása kategóriánként történt. A négy kategória nyertesei az alábbiak lettek.

  • Száraz fehér borok: Csordás Fodor Borház Ritmus Kft. – Juhfark (Somlói borvidék, 2013)
  • Rozé borok: Gál Szőlőbirtok – Kékfrankos (Kunsági borvidék, 2015)
  • Vörös borok: Koch Csaba VIN Art Pincészet – Cabernet Sauvignon (Classicus, 2011)
  • Természetes édes borok: Tolcsva-Bor Kft. – 5 puttonyos aszú (Tokaji borvidék, 2008)

A díjakat dr. Szentes Tamás és Horváth Csaba nyújtotta át a nyertes pincészetek jelenlévő képviselőinek.

A konferencia a nevezett borok bemutatásával zárult.