Nagy érdeklődéssel zajlott a Kadarka borverseny

A versenyre kizárólag Kadarka és Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A nevezett 93 bor közül 76 önálló Kadarka volt.

Az idei évben 20. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön az István Borházban a hagyományos Kadarka Nemzetközi Borverseny. A határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott Magyarországon, valamint Délvidékről és Erdélyből is érkeztek borminták.

Dr. Kállay Miklós emeritus professor, a borverseny szakmai fővédnöke megnyitó beszédében a Kadarka szeretete és hozzá való kötődése mellett megemlítette a Kadarka egyediségét és szépségét is. Véleménye szerint a jövőben lehet akár Magyarország bora is.

A Kadarka magyarországi meghonosodását a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonoságai miatt gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy része ez a szőlőfajta volt.

Hazánkban Kiskőrösön és környékén volt – s van a mai napig is – a legtöbb Kadarka ültetvény. Pályája a termesztéstechnológia változása, a modern szőlőfajták térhódítása, valamint a szőlő gazdaságtalan termesztése miatt megtört, majd gyors hanyatlásnak indult. Akadtak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyták veszni a múlt ezen kincseit. Ma már egyre több borvidéken telepítenek Kadarka szőlőt, s újra visszakerül megérdemelt helyére, ez a majdnem elfeledett fajta.

A Borverseny Kadarka Nagydíját a Simon Pincészet (Egri borvidék) nyerte el. A második legszebb Kadarka a Jekl Pincészet (Villányi borvidék), a harmadik legszebb Günzer Tamás és Pincészete (Villányi borvidék) bora volt.

A Kadarka Kör által felajánlott különdíjat Günzer Tamás és Pincészete villányi Kadarkájával, a Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját a Schieber Pincészet Baranya-völgyi Kadarka Siller borával érdemelte ki. Vári Gyula Különdíját – egy sétarepülést – a Jekl Pincészet nyerte el.

Az István Borház elegáns plakettjét, a „Legszebb Cuvée” különdíját Toronyi György Kékfrankos-Kadarka Rosé Cuvée bora kapta.

A versenyen 16 tétel – 1 Baranya-völgyi, 6 egri, 2 hajós-bajai, 1 kiskőrösi, 3 szekszárdi és 3 villányi – kapott Aranyérmet, köztük a Koch Borászat Hajós-Bajai Kadarka 2013 bora.