Koch borok sikere a PAR Wine-on

Düsseldorfban, a PAR Wine Award International díjátadó ünnepségen beszédet mondott Kiss Eliza miniszteri biztos is.

 

A német kezdeményezés közös platformot hozott létre azoknak a kiváló borászoknak, akik kiemelkedő eljárással készítenek magas nívójú tételeket.A tavalyihoz hasonlóan ez évben is 12 ország borai mérettettek meg. A versengést az úgynevezett „PAR értékelésre” építik, amely a borászatoknak és a kereskedőknek egyaránt hasznos információt nyújt arról, hogy mennyire állnak összhangban a vizsgált termékek az aktuális fogyasztói igényekkel.

2016-ban a Magyarországon tevékenykedő diplomatákat szüretre vendégül látó Koch Borászat különféle tételei és a Neuperger Pincészet egyik kiváló bora érdemelte ki az aranyérmet.

A Top Gold elismerést a versengésben részt vevő borok közül csupán kettő kaphatta meg, amelyből az egyiket a Koch Borászat hozta el 96 PAR pontos Villányi Csanád Cuvée 2012. tételével.

A vörösborok kategóriájában ugyanezen borászatból a 2012-es évjáratú Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 91 PAR ponttal, míg az ugyanezen évjáratú Cabernet Sauvignon Prémium 90 PAR ponttal szerzett aranyérmet. Ez évben hasonló dicsőségben részesült még a magyarországi borok közül a Neuperger Pincészetből a 90 pontos, aranyérmes, 2015-ös Villányi Portugieser.

„A nemzetközi verseny, amelyen 12 ország borászatai mérettettek meg, fontos lehetőség volt a magyar borászat számára, hiszen ilyen nemzetközi bormustrán Magyarország még nem vett részt” – hívta fel a figyelmet a díjátadó után Kiss Eliza. Elmondta, hogy a minisztérium kiemelt figyelmet fordít a szőlőfajtákra. Céljuk, hogy a magyar borok minél több nemzetközi versenyen szerepeljenek, és a nemzetközi porondon is ismertté váljanak.