A jövő bora a biobor

Számos érdeklődőt vonzott hazánk első biobor kóstolója, mely a Borszakkör, a Borjour és a bioborászok összefogásának eredményeként jöhetett létre. Az esemény célja, hogy tisztázza az egyre népszerűbb biobor fogalmát, és közelebb hozza azt, valamint a bioborászokat a fogyasztókhoz.

Tisztázzuk, mi is az a biobor!

A biotermékek előállítását világszerte, így az Európai Unióban is, területenként egységes előírások szabályozzák, de a képet árnyalhatják ezekhez képest eltérő, általában szigorúbb, privát – különösen védjegyek megjelenítéséhez kapcsolódó – feltételrendszerek.

A biobor készítésének előírásai:

  • Szintetikus kemikáliák (műtrágyák, növényvédő-szerek, rovarirtók) nélküli termelés
  • GMO-mentes termelés
  • Mind a szőlőtermesztésben, mind a bortermelésben alkalmazandó követelményrendszer használata (2012 augusztusa óta)
  • Elismert szervezet által kiadott tanúsítvány (BioKontroll Hungária, Hungária Öko garancia)
  • Évente legalább egy ellenőrzés
  • Átállási időszak 3 év

Tiltott eljárások

A fenti kritériumrendszeren túl a borásznak tilos a hűtéssel történő részleges mustsűrítés, a kénhidrogén kivonása fizikai módszerekkel, elektrodialízis vagy ioncserélő használata a borok borkő- stabilizálása érdekében, a bor alkoholtartalmának részleges csökkentése.

Tilos a must cukor- és savtartalmának növelése és csökkentése, valamint tilos a bor szerkezetének fizikai és kémiai megváltoztatása (pl.: a borkő kiválását megakadályozandó stabilizáló anyagok hozzáadása).

Mi a különbség a bio, a biodinamikus és a természetes borok között?

Bioszőlők és bioborok a világban

Forrás: SudVinBio

  • A világ bio-szőlőterületeinek 79%-a az EU-ban található
  • Mintegy 50 országban van bio-szőlőtermesztés
  • A világ szőlőterületeinek közel 5%-án folyik ma biotermesztés

Forrás: Eurostat

Tudományos eredmények

„A szőlő intenzíven kezelt kultúra, számos betegségnek van kitéve tavasztól egészen a szüretig. (…) Ezért a növényvédőszerek alkalmazása a növekedési időszakban fontos, hogy megvédje a szőlőt a kártevőktől és biztosítva legyen a termés” — mondta Siku Szabolcs, a Biokontroll Hungária vezető ellenőre.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy gyakran kimutatható a növényvédőszer-maradék a szőlőből készült termékekben.

Az Európai Unióban a PAN Europe (Pesticide Action Network Europe) vásárolt 40 különböző eredetű bormintát, megvizsgáltatta és az eredményeket Üzenet a palackban címmel közzé tette. A vizsgálatokat Németországban, Ausztriában és Franciaországban végezték el. Az összesített jelentés szerint a 34 hagyományos termesztésű szőlőből készült bor 148 növényvédőszer-maradékot tartalmazott. Minden palack borban legalább egy hatóanyag kimutatásra került, átlagban azonban négy hatóanyag / palack. Az egy palackban előforduló hatóanyagok száma 10 volt. A kimutatott hatóanyagok koncentrációja igen alacsony volt, illetve azok típusát tekintve az egészségre káros hatással csak rendkívül magas koncentrációban lehetnének.

A vizsgálat leírja, hogy milyen szermaradványokat mutattak ki milyen koncentrációban, de igazából mindegyik jelentéktelen mennyiségben volt jelen a nem bio borokban. Bioborokat is vizsgáltak, egy esetben találtak szintén jelentéktelen mennyiségben egy olyan szermaradványt, aminek a jelenléte környezetszennyezésből eredt.

Ez tulajdonképen alátámasztja azt, hogy a biobor termelése nem azért jó, mert az egészségesebb, mert a nem bio sem egészségtelen. Ezeknek a szereknek nem az egészségügyi, hanem a természeti környezetre gyakorolt hatása a brutális.

„A bioborok nem térnek el savösszetételüket tekintve a hagyományos boroktól, a döntő szempont ugyanis adott termőhelyen belül az évjárat hatása. Savösszetételük alapján nem állíthatjuk egy borról, hogy az bio, vagy sem. (…) A bioborok a kémiai segédanyagok szigorúan szabályozott alkalmazásának ellenére is megfelelnek a higiéniai követelményeknek. (…) A biomustok, bioborok nem rendelkeznek sajátságos polifenol-összetétellel, illetve nincs szignifikáns különbség a bio, és a hagyományos techonológiával előállított borok között polifenol tartalmat tekintve. (…) Nincs szignifikáns különbség a bio- és a hagyományos borok között fémion koncentrációt tekintve” — olvasható Nyitrainé Sárdi Diána Bioborok összetételének vizsgálata című doktori értekezésében.

A bioborokról általában elmondható, hogy nem minőségi jelzőként szerepel a nevükben a bio szó, hanem a szőlő művelésére és feldolgozására vonatkozó szigorú szabályrendszernek való megfelelést tanúsítja. Mindemellett ki kell emelni, hogy a környezetre gyakorolt káros hatása jelentősen kisebb a hagyományos borokétól. A bio szőlőművelés és feldolgozás segít megőrizni környezetünk fenntarthatóságát, a talajvíz tisztaságát, az ökológiai egyensúlyt és a fajok sokszínűségét.

Az első BioBorjouron a következő termelők vettek részt:

  • Anna Borház, Hajós-Bajai borvidék
  • Biovitis, Badacsonyi borvidék
  • Dobosi Pincészet, Balatonfüred-Csopaki borvidék
  • Gajdos Pincészet, Egri borvidék
  • Hárs Pincészet, Pécsi Borvidék
  • Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaji borvidék
  • Tokaj Pendits, Tokaji Borvidék

Az esemény kapcsán a Borszakkör alapítói, Gonda Anna és Keresztesi Zoltán elmondták, hogy hagyományt kívánnak teremteni, így a következő években is megrendezik a biobor kóstolót.