Bioszőlő, Biobor

Szászi Endre, az egyik legsikeresebb borász több mint 10 éve folytat biogazdálkodást

Szőke Lajos szerkesztésében a Mezőgazda Kiadó gondozásában jelent meg a Bioszőlő, Biobor című 310 oldalas kiadvány.

Ez a könyv a bioszőlő-termesztés és borászat legfontosabb elemeit mutatja be, nem térve ki olyan apróbb részletekre, melyek természetesen egyértelműek a szőlész-borász számára. Bemutatja azokat a szervezeteket, melyek a bioszőlő-, és bortermeléssel foglalkoznak, az ellenőrző szervezeteket, néhány kutatási program eredményét, melyek az utóbbi években folytak le.

A kiadvány részenként foglalja össze néhány jeles gazda, gazdaság munkáját, a hazai és nemzetközi borversenyeken elért kiváló eredményeket annak érdekében, hogy a személyes példák alapján minden olvasó felismerje, hogy nem „hókusz-pókusz”, hanem megalapozott ismertekre épülő, tudatos emberi cselekedet, melynek vezérelve: „a földet nem apáinktól, nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. Úgy gazdálkodjunk rajta, hogy majd ők is meg tudjanak belőle élni.

A könyv nagy teret szentel a „Good Practice”, vagyis a jó példák bemutatásának. Ezen belül is legrészletesebben a Szent György-hegyi Szászi szőlőbirtok bemutatásával foglalkozik. De megismerhetjük a szentantalfai Dobosi Pincészet, az abaújszántói Pendits Szőlőbirtok és Pincészet, a siklósi Wassmann Bormanufaktúra, vagy a tokaji Hétszőlő Birtok gazdálkodási paramétereit is, hogy csak a nevesebb borászatokat említsük. (dt)