Az idei Vinitaly kiemelt témája volt a bioborok és a natúrborok bemutatása, így mi is átsétáltunk a Nemzetközi Pavilon melletti területre, ahol a bio- szekcióban találtuk magunkat. A Colline di Sopra borászathoz 450 hektárnyi terület tartozik, Toscana szívében, nem messze a tengertől. Ebből 90 hektáron termesztenek szőlőt, ezek közül 60 hektár fiatal ültetvény, ami hamarosan termőre fordul. A birtokot 2006-ban alapították, 2015-ben Ing. Ulrich Ziegler svájci építész és agrárközgazdász vette át. Gyakorlati idejét Burgundiában nem kisebb nevű borászatban töltötte, mint a Romanée-Contiban!
Szőlőültetvényeik négy különböző területen találhatóak:
A 20 hektáros Colline di Sopra terroir 10 km-re fekszik a tengertől és 15 km-re Bolgheritől, a napos és szellős Cecina folyó völgyében, Montescudaióban. A talaj agyagos, mészkőben és ásványi anyagokban gazdag, számtalan tengeri fosszíliát tartalmaz. 2006 óta művelik.
A 360 hektáros Poglio Gagliardo terroir néhány kilométerre található a tengertől, kivételesen kedvező éghajlati pozícióban: napos, tengeri szellő simogatja, északról pedig dombok és erdők védik. Jellegzetességei közé tartozik a meszes talaj, valamint a vöröses-narancssárga árnyalatú homokos-agyagos és finom iszapos homok, amely mészkő eredetű és mangán gömböket tartalmaz. 2021 óta művelik.
Az 50 hektáros Monte Petruzzi terroir mindössze 6 km-re fekszik a tengertől, egy napos, jól szellőző, északnyugati fekvésű területen. A talaj mésztartalmú, részben masszív ofiolit kőzeteket tartalmaz. 2018 óta művelik.
A 20 hektáros Il Paratino terroir néhány kilométerre található a tengertől, egy déli fekvésű, napos területen, amelyet északról dombok védenek. Nyáron hűvös tengeri szellő fúj. Ez a változatos terroir homokos-agyagos mátrixból áll, azaz finom szemcsés homokból és narancsvörös iszapos homokból, amelyek mészkő eredetűek és mangán gömböket tartalmaznak. 2019 óta művelik.
A SOPRA filozófiája alapján a szőlő tiszta esszenciája jelenik meg „a tőkétől a kehelyig”. E válogatás minden egyes bora egyetlen szőlőfajtából született. Szortimentjükben hét bor szerepel – valamint két párlat és egy olívaolaj- amelyek cimkéjére a fajtákat írja rá: Viognier, Sangiovese, Merlot, Petit Verdot, Syrah. Cabernet franc, Cabernet Sauvignon. A címkéken található szimbólumok – Nap, Hold, Csillagok – pedig arra engednek következtetni, hogy a birtok nem pusztán bio, hanem biodinamikus is. Ulrich elmondta nekünk, hogy boraiban minimális ként használ a szállítás miatt, ugyanakkor nem szűri a borait. Néhányat közülük volt szerencsénk megkóstolni, amelyekben a szűretlen borokra jellemző vonásokat nem fedeztük fel, borai teljesen tiszták voltak. A 2019. Sangiovese két évet töltött újhordóban, szép savak, jó gyümölcsök jellemezték. A Merlot nagyon kifejező és a Syrah is koncentrált. Tiszta, erőteljes ízek jelentek meg a borokban. A Vinitaly kiállítóival beszélgetve azt vettük észre, hogy Olaszországban egyre népszerűbb a bio és a biodinamikus borkészítés, feltehetően a fogyasztóik körében és az exportpiacaikon is egyre inkább elvárás, hogy egy bor bio minősítéssel rendelkezzen. Arról nem is beszélve, hogy a tengertől néhány kilométerre fekvő területeken komoly természeti segítséget kapnak a gazdák a bio szőlőműveléshez.
(Bozzai Zsófia, fotó: Kulcsár Flóra)