A Vinitalyn a világ összes színű bora képviseltette magát

vinitaly 2

A Vinitaly Nemzetközi Bor- és Szeszesital Kiállítás (április 7-10.) egy jó indokot ad, hogy valami különlegeset kóstoljunk. Ahhoz, hogy ebben a formában népszerűsítse a vásár a minőségi borfogyasztást, termelőket és vásárlókat keres.

A nemzetközi szakértők által vezetett kóstoláson lehetőségünk van olyan tételeket kóstolni, amiről a világ borászaitól már sokat olvastunk, és mindig is ki szerettük volna próbálni. A szőlők, a területek és a szüretek összehasonlítása segít a fogyasztóknak eligazodni az ellátási láncban, a termelőktől egészen a fogyasztói trendeknek megfelelő  vásárlókig, miközben a kóstolási tudományukat is tudják fejleszteni, hogy hamarabb meg tudják különböztetni a minőségi tételeket. Az 53. Vinitaly ezekre a szempontokra is figyelt a kóstolók során.

Az idei Vinitalyn 90 hivatalos kóstolót tartottak, a világ minden kontinensét felölelve, országokra bontva. Sok vevő, sommelier, a borász, a technikus, az újságíró és az ágazati szereplő vett részt a Tre Bicchieri találkozón a Gambero Rosso-val, amely ideális Olaszország különböző részeiből kiválasztott „nagy túrát” biztosít. A Ian D’Agata a Női Borszövetséggel (Women of Wine Assosiation) közösen  által vezetett kóstolón bemutatta a „forradalmi borokat fiatal nőktől”. Egy másik kihagyhatatlan esemény volt, amelyen Riccardo Cotarella bemutatta a „7 bor, amely a területüket nagyszerűvé tette” mottójú borkóstlót, amelynek célja 7 különleges bor értzékelésben történő karakterisztikája mellett történelmi gyökereinek ismertetése volt. A kiállítók által szervezett legjobb kóstolók ebben az évben az alábbiak voltak: Amarone della Valpolicella – beleértve a Történelmi Családok rendezvénysorozat egyéb állomásait is; a XXXI Masi technikai szemináriuma; Montepulciano kurált a Vino Nobile Consortium által; A Cirò, a Morellino di Scansano és a Vernaccia di San Gimignano – mindegyik a szervezői konzorciumokkal. A Fisar rozékóstolón a egújabb trend borai mutatkoztak be. 6 csodás címke, árnyalat, a virágok eleganciája, gyümölcsös és fűszeres illatú rozéborokkal, Másrészt a Verdicchio dei Castelli di Jesi és a Matelica színe szalmasárgába fordul és a Marches Region szőlőjének hsszú élete egy Olaszország legelismertebb fehérborainak a turistakönyvek szerint. A mesterkurzusok együtt szervezték a kóstolókat a i.Te Association-nel és kézműves borokat is bemutattak a teljesen új Vinitaly kalendáriumban. Számos sajtóképviselő is részt vett az eseményeken, beleértve a francia és szlovén magazinok képviselőit is.

A kóstolókat a Nemzetközi Borpavilonban tartották. A nemzetköziség fontos a Vinitaly résztvevői számára, és itt különösen tudták ezt hangsúlyozni. Tavaly 35 országból érkeztek a kiállítók. A nemzetközi pavilonban 2019-ben a francia vállalatok száma nőtt, a spanyol kiállítók száma megduplázódott, Ausztrália megszilárdította a helyét, Magyarország kiterjesztette jelenlétét, Csehország a maga intézményi rendszerével új belépőként összességében megduplázták ezt a számot. Az eseményeken az érdeklődők többek közt ausztrál, spanyol, francia, cseh és magyar borokat, valamint perui piscot, dominikai rumot, orosz vodkát, mexikói tequilát és japán szakét is kóstolhattak.

(Forrás: Vinitaly)