Az első nyílt Magyar Sommelier Bajnokság

Első alkalommal került sor Budapesten a nyílt Magyar Sommelier Bajnokság, az I. Open Hungarian Sommelier Championship megrendezésére. A Szervezést a fúzióhoz közeledő Magyar Sommelier Szövetség és a Magyar Sommelier Club együtt rendezte meg Dr. Nagy István agrárminiszter valamint Rókusfalvy Pál, Nemzeti Bormarketingért Felelős Kormánybiztos fővédnökségével. A döntő előtt a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díjait Slezsák Zoltán elnök adta át a hat kategóriában díjazottaknak.

I. Open Hungarian Sommelier Championship

Suwad Zlatic (Ausztria) Suwine tulajdonosa nyerte el az I. nyílt Magyar Sommelier Bajnokság 2024 győztese címet hétfőn, az I. Open Hungarian Sommelier Championship versenyen. A bajnokságot idén a Magyar Sommelier Szövetség és a Magyar Sommelier Club együtt rendezték meg Budapesten, a Continental Hotel Budapestben.

Az esemény döntőjének hétfői megnyitóján megjelent és nyitó beszédet mondott Rókusfalvy Pál, Nemzeti Bormarketingért Felelős Kormánybiztos aki az esemény fővédnöke volt, Dr. Nagy István agrárminiszter úrral együtt. Az esemény főtámogatója a Magyar Bor volt. Védnöke a Magyar Bor Akadémia és együttműködő partnere a Chaine Egyesület.

A 18 nemzetközi versenyző között osztrák, szerb és lengyel legjobb sommelierek is részt vettek. Az első és második fordulóban írásbeli és gyakorlati feladatokat oldott meg, amelynek eredményeként a döntőben 3 szakember folytathatta a versenyzést, ahol többek között arról adhattak számot, hogy hogyan állják meg a helyüket különböző éttermi helyzetekben, amikor pezsgőt kell felszolgálni, vörösbort dekantálni és ételekhez italokat ajánlani, valamint olyan tudásanyagról, mint különböző borok és párlatok felismerése, illetve szakmai leírása.

A Kozma Kálmán vezette, neves és nemzetközi szaktekintélyekből összeállt zsűri döntése alapján az idei sommelier Magyar Nemzeti Bajnokság győztese Sebastian Giraldo Makovej (Sauska Márkanagykövete) lett. A második helyen Budai Norbert (Avalon Resort) és a harmadik Kovács Péter Félix (Felix Kitchen Étterem) végeztek. A fődíj egy 500.000.- Forint értékű pénzdíj volt a MASOSZ és a MSC közös felajánlásaként.

Több különdíj is átadásra került, köztük a Legjobb Fiatal Sommelier díj (30 év alatti) amelyet Novák Dávid (Virtu Étterem) nyert el. Idén novemberben Belgárdban az Európa Sommelier Bajnokságon Sebastian Giraldo Makovej képviseli majd Magyarországot.

A Par Excellence díjazottak

A döntő előtt a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díjait Slezsák Zoltán elnök adta át.

Termelő kategóriában a villányi Malatinszky Kúria lett a kitüntetett. Malatinszky Csaba sok tekintetben az első országunkban. Ő volt Magyarországon az első sommelier-je.

Kereskedő kategóriában a WhiskyNet kapta a díjat. A WhiskyNet Kft. 2007 óta foglalkozik prémium italokkal, és megkerülhetetlen szereplője a magyar prémium italok piacának.

Vendéglátó kategóriában a miskolci Avalon Resort & SPA részesült az elismerésben. A Michelin kalauz által ajánlott éttermük, az Avalon Ristorante jóhangulatú, családias légköréről vált híressé.

Szakíró kategóriában Bozzai Zsófia lett a díjazott.  Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője, a Bor és Piac Kft. ügyvezetője.

Oktató kategóriában Nyitrainé dr. Sárdy Diána részesült az elismerésben. Nyitrainé dr. Sárdy Diána a MATE Budai Campusának főigazgatója, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója.


Második alkalommal került sor a Dr. KOSÁRKA emlékdíj kiadására. Ezt a díjat az a borász, borászat érdemli ki, amely a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért. Idén ezt a díjat a villányi Jammertal Borbirtok érdemelte ki. 2015-ös Cassiopeia Merlot boruk a Concours Mondial de Bruxelles 2021 megmérettetésen a világ legjobb vörösbora díját zsebelhette be.

Budapest, 2024. október 21.