Szemléletváltás a feldolgozásban – Kolonics Károllyal beszélgettünk

A szombati Juhfark Ünnepen Kolonics Károlyt kérdeztük az idei évjáratról. A Kolonics borokat meg tudják kóstolni az Ősszelis Balaton 3. sétáló borkóstolón is november 29-én Balatonalmádiban.

Milyen lett az idei évjárat?

A Kárpát-medence történelmet írt azzal, hogy 2024-ben megvolt az ország első mediterrán szürete. Tehát sok minden új dimenzióba került.  Mindenki elkezdett azon gondolkodni, hogy hány hektoliterrel növelje meg a hűtőkapacitását, mert ha ez így marad, akkor az elkövetkezendő időkben mindenkinek hirtelen nagy mennyiségben kell tudnia mustot hűteni.

A szőlő megint megmutatta, hogy milyen csodákra képes. Tudjuk azt, hogy az adott szőlőfajtáknak mennyi a vegetációs ideje, virágzástól lombhullásig hány nap telik el. Ez az idő áll a növény rendelkezésére arra, hogy megnevelje a szaporítóképletét, a szőlőfürtöt, a bogyón belül a magot. Augusztus közepén mindenki már nézegette a szőlőket, hogy milyen fenológiai állapotban vannak, mennyi a sav, a cukor, mennyi a PH, és mindenki azt gondolta, hogy még ráérünk. Majd másnap mindenki látta, hogy baj van, szüretelni kell. Mindez szinte egy nap alatt történt.

Egy héten belül már mindenki azon gondolkodott, hogy összehívja az embereket, összekészítse a gépeket, mert szüretelni kell. És ráadásul megint bekövetkezett az, hogy nem volt fajtasorrend, hanem tulajdonképpen mindent egyszerre kellett szüretelni. Tehát nem volt meg az a technológiai várakozási idő, –  tizen-huszonöt, vagy akár ötven éves tapasztalat alapján – , hogy elkezdünk szüretelni a Juhfarkkal, vagy az Olaszrizlinggel. Majd egy kicsi szünettel jön a Furmint, majd a Hárslevelű. Tisztelettel jelentem, hogy szeptember 5-én leszüreteltük azt a Hárslevelűt, amit október 23-a környékén szoktunk szüretelni, tehát szeptember 5-én befejeztem a szüretet és ezzel nem vagyok egyedül, a Balaton-parti kollégák közül szinte mindenki erről számol be. Azok a borászatok, akik tudtak mustot hűteni, most nyertes pozícióból indultak. Hiába szüreteltünk időben, mivel 38 fok meleg volt, ezért nagyon magas a maghőmérsékletről indult az erjedés. Tehát ott születhetnek szerintem csúcsborok, ahol megvolt a technológiai háttér, vagy elegendő mennyiségben be tudtak szerezni szárazjeget. Ezek híján hiába szüretelt hajnalban az ember, 26 fok hőmérséklettel kezdődött a hajnali szüret is. Úgyhogy technológia, technológia és technológia. Tehát az élet felülírta az én tradicionális gondolkodásmódomat, azt a klasszikus filozófiát, amit én képviseltem, hogy fahordós, spontán erjesztés, amibe nem avatkozunk bele és én is azt mondtam, hogy mustot kell hűteni, és segíteni kell az erjesztést, be kell avatkozni akár tápsóval, segédanyaggal és hőmérséklettoleráns élesztőkultúrával. Az én életemben és az én szemléletemben egy nagy vízválasztó volt a kétezerhuszonnégy.

Kierjedtek már a borok?

Kierjedtek a borok, sőt, nagyon sok bor, nagyon előrehaladott állapotban, öntisztulással már olyan állapotban van, hogy akár a rendezvényen is megállták volna a helyüket, de azért én annak vagyok a híve, hogy várjunk ezekkel a borokkal. Magasabb lett bennük az alkohol, az egy külön misét érne meg, hogy a fruktóz-glükóz arány hogyan változik a klímaváltozással. Tehát én azt gondolom, hogy az egyetemi kutatásnak, az egyéb kutatás-fejlesztésnek nagyon fel kellene gyorsulni, és nagyon gyorsan segítségünkre kellene lenni, hogy az ilyen robbanásszerű időjárás változásokat, hogyan lenne célszerű gyorsan lekövetnünk ahhoz, hogy minőségi borok szülessenek. Mindettől függetlenül egyébként kóstolva a 24-es új borokat, bizakodó vagyok. Lesz egy-két tétel, ami maradékcukros lesz, de szerencsére kóstolva ezeket a borokat, a maradék cukor mellett jó savak is vannak. Tehát nem mentek el a savak, és nem lágyultak el. Egy tételem van, ami egy kicsit billeg, aminél több savat gondoltam, ez pont egy juhfark, vele kezdtem a szüretet, egy déli oldal, nagyon napos, kitett, ott egy picit elégtek a savak. Talán azt gondolom, hogy egy házasítással jól egyensúlyba lehetne hozni. Mindemellett izgatottan várjuk, hogy lesz-e tél, és hogy milyen lesz, és vajon mit hoz a jövő év.