A sétáló borkóstolót kísérő szakmai konferencián bemutatásra kerülnek a hungarikum szőlőfajták – Olaszrizling, Kéknyelű, Furmint, Szürkebarát – valamint a klímaváltozás hatására megjelenő új szőlőfajták, majd kitekintést teszünk a horvátországi Grasevinák világába is. A „bort mértékkel” – a kulturált borfogyasztást és a borkultúrát, a gasztronómiát, valamint a borturizmust népszerűsítő előadásokra kerül sor nemzetközi kitekintéssel, hazai és külföldi szaktekintélyek részvételével. A mesterkurzusokon foglalkozunk továbbá a fenntarthatósággal, a rezisztens szőlőfajtákkal, és a biogazdálkodással is.
Jegyvásárlási lehetőség és további információ a sétáló borkóstolóról az alábbi linken:
A 15:30 és 17:30 óra közötti szakmai konferencia programja:
- A borturizmus fellendülése
Előadó: Csemez Attila, Dékány Tibor, Szakács László, ügyvezető Bor és Piac magazin / Petrányi István, Petrányi Pince
Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka és a díj jelentette marketingelőnyök
- Bor és egészség
Előadó: Dr. Sólyom- Leskó Annamária, adjunktus MATE SZBI
Egészséges Borfogyasztás, bort mértékkel: mértéktartó borfogyasztás- egészséges életmód, új trendek. Környezeti fenntarthatóság, nemzetközi és hazai (balatoni) jó gyakorlatok bemutatása. Natúrborok, narancsborok.
- Bioszőlészet, bioborászat
Előadó: Dr. Bisztray György Dénes, professor emeritus MATE SZBI
A helyi fajták (Olaszrizling, Furmint, Szürkebarát, Kéknyelű) mellett a rezisztens fajták és a klímaváltozás miatt új fajták megjelenése.
- Válaszlehetőségek a klímaváltozásra a borász szemével
Előadó: Dr. Pásti György, Bor és Piac magazin
Klímaváltozás hatásai hogyan befolyásolják a fajtaválasztást, az élesztőhasználatot. Hogyan állítják be a must induló cukortartalmát, hogy alacsonyabb legyen az alkoholfok. A nagy cukorgyűjtő fajták használatának újragondolása, pl. Szürkebarát.
- Olaszrizling – Közép-Európa legelterjedtebb szőlőfajtája
Előadó: Saša Špiranec, borszakíró
Mi a Grasevina nemzetközi sikerének titka? Hol van a helye a „polcon” (ár/érték arány) és a gasztronómiában? Mi a hasonlóság / különbség az Olaszrizlinggel összehasonlítva?
- Borgasztronómia
Előadó: Dr. Mészáros Gabriella
Borkultúra és gasztronómia, a hely borokra és hagyományos ételekre alapozva. Vendéglátás a Balaton körül. Nemzetközi jó gyakorlatok.
A projektet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja
A rendezvény időpontja: 2022. november 5. 15.00- 21.00
Helyszín: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.
Az OC-BOR/2-2022/405111 „Ősszel is Balaton” című projektet megvalósításához a VEB2023 -EKF Program nyújtott 3.000.000 Ft támogatást.