A DUNAVIN Borverseny és Borünnep projektindító sajtótájékoztatója során Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója, a Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója köszöntötte a vendégeket. Beszédében kiemelte a Duna-menti borászatok együttműködésének jelentőségét és ismertette a projekt legfontosabb célkitűzéseit. A határokon átívelő szakmai kapcsolatok erősítése mellett kiemelt fontosságú a 175 borminta vizsgálata, tudományos eredményeinek disszeminálása, amelyhez nagy örömmel adott szakmai támogatást a MATE Szőlészeti és Borászati Intézete. A Dunavin Borünnepen debütáló rövidfilmek segítségével az érdeklődők tájékozódhattak a borászati technológiákról, a bio szőlőtermesztés és borkésztés jelentőségéről, a borok érzékszervi összehasonlításáról a Duna két oldaláról és a piackutatás eredményeiről, valamint a borpiac, a bormarketing és a borturizmus jelentőségéről a Duna mindkét oldalán.
A borverseny keretein belül az érzékszervi bírálatra jelentős számú, összesen 123 minta érkezett öt különböző borvidékről, amelyet a négy szakmai bizottság mellett egy díszvendégekből álló VIP bizottság bírált. A versenyt követő borünnep során az érdeklődő borászatok, a gasztronómia és a turizmus képviselői is megkóstolhatták a régió borait.
Geönczeöl Attila a SZKALA Borászok és Szőlészek Polgári Társulásának elnöke hangsúlyozta, hogy a felvidéki borászatok számára milyen lehetőségek rejlenek a Dunavin Projektben. „A Duna két oldala valaha jóval szorosabb szálakkal kötődött össze, mint manapság, gazdaságilag, kulturálisan, szakmailag egyaránt. Ezek a kapcsolatok a határok légiesebbé válásával természetes módon erősödnek ugyan, de nem elég gyors ütemben. El kell érnünk, hogy a Duna folyó ne szétválassza, hanem összekösse a két régiót. A Dunavin projekt hozadéka számunkra, hogy a folyamat felgyorsul, a dél-szlovákiai borok ismertté válnak a Dunától délre is, erősödik a borturizmus és a szakmai együttműködés. Mindez a felvidéki borászoknak nagyobb ismertséget, piacbővülést jelenthet. A két oldal közösen szerepel a magyar és a szlovák médiában, így érdekesebbé válik a vidék mindkét ország borkedvelői, turistái számára, erősíteni tudjuk egymás hangját. A szakmai együttműködést is fontosnak tartjuk, jobban meg kell ismernünk egymás borait, technológiáját, borkultúráját.”
Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője összefoglalta a Bor és Piac piackutatásának eredményeit „A birtokszerkezet elaprózott mind a dél-szlovákiai mind a Duna hozzánk közelebbi oldalán is. A kisbirtokok számára a helyben értékesítés a legfontosabb, a borturizmus, a komplex szolgáltatások kialakítása, illetve fejlesztése, a csomagok, a tartózkodási idő meghosszabbítása releváns lehet, fontos a szálláshelyek, és a gasztronómia fejlesztése, a vendéglátásban való értékesítés a helyben értékesítés után a második legfontosabb értékelést kapta. Fontos lenne a vendégfogadás fejlesztése és ezáltal a közvetlen értékesítés további erősítése. A fenti szempontok erős érzékenységet, kitettséget mutatnak a vírushelyzettel összefüggésben, ezért célszerű lenne növelni az online értékesítést, ami jelenleg mellőzött. Térségi összefogással megfontolandó lenne egy régiós webshop fejlesztése, és egy régiós nagykereskedés kialakítása is.”
Az Interreg programok
Az Interreg programok az 1990-es évek óta erősítik a határmenti régiók közötti területi együttműködést. Magyarország és a környező államok már jóval az EU csatlakozást megelőzően részesültek támogatásban a Phare CBC (Cross Border Cooperation) programok keretében, így a szlovák-magyar határmenti területek is. Fő célkitűzés, hogy a határ mindkét oldalán működő szervezetek közösen dolgozzanak ki és valósítsanak meg projekteket, amelyek reflektálnak a gazdasági, szociális igényekre, nehézégek leküzdésére. A borászati tematikájú projektek nem előzmény nélküliek, ugyanakkor a DUNAVIN projekt egyedülálló kezdeményezés, amely integrálja a teljes határmenti térség borvidékeit. A felmérések és a személyes találkozások megerősítik az igényt a határ mindkét oldalán működő borászatok közötti összefogásra. Pilot projektnek tekintjük a DUNAVIN-t, amely erősíti, intézményesíti a borágazat szereplőinek együttműködését, összhangban a Támogató szervezet célkitűzésével.
A borverseny eredményei
Termelő | Tétel | Évjárat | Pontszám | Érem |
Nyakas Pince Zrt. | Menádok Rajnai Rizling | 2017 | 95 | NAGYARANY |
Stróbl Borház | Merlot | 2017 | 92 | NAGYARANY |
Árendás Pincészet | Duna | 2018 | 92 | NAGYARANY |
Hilltop Neszmély Zrt. | Hilltop Gyöngy | 2020 | 89.67 | ARANY |
Kősziklás Borászat Kft. | Rajnai rizling | 2019 | 89.67 | ARANY |
Bibok Pincészet Kft. | Dunántúli Cuvée | 2020 | 89 | ARANY |
Korvin – Kormos Károly | Zöld veltelini | 2020 | 88.67 | ARANY |
Babarczi Szőlőbirtok és Pince | Pannonhalmi Rajnai rizling | 2019 | 88.67 | ARANY |
Hilltop Neszmély Zrt. | Kamocsay Prémium Chardonnay | 2019 | 88 | ARANY |
Szöllősi Pincészet Kft. | Sauvignon Blanc | 2020 | 88 | ARANY |
BORVIN | Sauvignon blanc | 2020 | 88 | ARANY |
Kősziklás Borászat Kft. | Sauvignon blanc | 2020 | 88 | ARANY |
Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. | Soproni Cabernet Franc/Albino Perle | 2020 | 88 | ARANY |
Cseri Pincészet | VI. Sextus Rajnai rizling | 2018 | 88 | ARANY |
Petőcz Pincészet | Pinot Noir Rozé | 2020 | 88 | ARANY |
BM Wine | Pinot noir rosé | 2020 | 88 | ARANY |
Stróbl Borház | Olaszrizling | 2018 | 87.67 | ARANY |
Nyitnikék pincészet | Zenit | 2020 | 87.67 | ARANY |
Kristály Imperial Pince | Chardonnay | 2020 | 87.5 | ARANY |
Petőcz Pincészet | Rizlingszilváni | 2020 | 87.33 | ARANY |
Hilltop Neszmély Zrt. | Kamocsay Prémium Pinot Gris | 2018 | 87.33 | ARANY |
Slimo Winery | Pálava | 2020 | 87 | EZÜST |
Kősziklás Borászat Kft. | Hárslevelű | 2020 | 86 | EZÜST |
Bibok Pincészet Kft. | Neszmélyi Chardonnay | 2020 | 86 | EZÜST |
Szöllősi Pincészet Kft. | Chardonnay | 2020 | 86 | EZÜST |
Rábai Katalin Borászat | Longa Villa | 2020 | 86 | EZÜST |
Bóna Winery | Rizling vlašský | 2019 | 85.67 | EZÜST |
Gangl Borászat | Soproni Kékfrankos Rosé | 2020 | 85.67 | EZÜST |
Gangl Borászat | Soproni Merlot | 2017 | 85.33 | EZÜST |
Petőcz Pincészet | Chardonnay | 2020 | 85.3 | EZÜST |
Gervai János Pincészete | Sikkes Házasítás | 2019 | 85 | EZÜST |
Kősziklás Borászat Kft. | Királyleányka | 2020 | 85 | EZÜST |
Nyitnikék pincészet | Rizlingszilváni | 2020 | 85 | EZÜST |
Babarczi Szőlőbirtok és Pince | Pannonhalmi Chardonnay | 2020 | 85 | EZÜST |
Herold Pince | Széldomb Rosé | 2020 | 85 | EZÜST |
Herold Pince | Maszek | 2019 | 85 | EZÜST |
Hauzer Bormanufaktúra | Neszmélyi Sauvignon Blanc | 2020 | 84.67 | EZÜST |
Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. | Soproni Korai Piros Veltelini | 2020 | 84.67 | EZÜST |
Bóna Winery | Sekt Bóna | 2019 | 84.67 | EZÜST |
Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. | Soproni Zenit | 2020 | 84.33 | EZÜST |
Bősze Pincészet | Fanni rosé | 2020 | 84.33 | EZÜST |
Čutora Ferdinand | Chardonnay | 2020 | 84 | EZÜST |
N3 Borműhely | Levélvölgy Chardonnay | 2020 | 84 | EZÜST |
Nyakas Pince Zrt. | Budai Sauvignon blanc | 2020 | 84 | EZÜST |
Kösziklás Borászat Kft. | Furmint | 2019 | 84 | EZÜST |
Horváth Családi Pincészet | Mámor cuvée | 2019 | 83.67 | EZÜST |
Slimo Winery | Veltlín zelený | 2020 | 83.67 | EZÜST |
BM Wine | Syrano | 2018 | 83.67 | EZÜST |
Babarczi Szőlőbirtok és Pince | Pannonhalmi Sauvignon blanc | 2020 | 83.33 | EZÜST |
Szöllősi Pincészet Kft. | Rosé (Kékfrankos, pinot noir) | 2020 | 83.33 | EZÜST |
Szivek Pince | Szívhezszőlő cuvée | 2020 | 83 | EZÜST |
BORVIN | Rebeka | 2020 | 83 | EZÜST |
Horváth Családi Pincészet | 2018 | 83 | EZÜST | |
Bibok Pincészet Kft. | Neszmélyi Olaszrizling | 2019 | 82.67 | EZÜST |
Nyakas Pince Zrt. | Budai Chardonnay | 2020 | 82.67 | EZÜST |
Stugel Miklós | Kékfrankos | 2020 | 82.67 | EZÜST |
Bősze Pincészet | Chardonnay | 2019 | 82.33 | EZÜST |
Gervai János Pincészete | Chardonnay | 2019 | 82.33 | EZÜST |
Gervai János Pincészete | Sauvignon Blanc | 2019 | 82 | EZÜST |
Bóna Winery | Inšpirácia | 2020 | 81.67 | EZÜST |
Szöllősi Pincészet Kft. | Irsai Olivér | 2020 | 81.67 | EZÜST |
Slimo Winery | Sauvignon blanc | 2020 | 81.67 | EZÜST |
Stróbl Borház | Sauvignon Blanc | 2020 | 81.67 | EZÜST |
N3 Borműhely | Flocking Fabulous | 2020 | 81.67 | EZÜST |
Etyeki Kúria | Kúria Red | 2018 | 81.67 | EZÜST |
BORVIN | Viktor | 2020 | 81.33 | EZÜST |
N3 Borműhely | GwTr | 2020 | 81.33 | EZÜST |
Etyeki Kúria | Kékfrankos | 2016 | 81.33 | EZÜST |
Árendás Zsolt | Rajnai rizling | 2020 | 81.3 | EZÜST |
Bősze Pincészet | Savignon Blanc | 2020 | 81 | EZÜST |
Čutora Ferdinand | Veltlínske zelené | 2020 | 81 | EZÜST |
Cseri Pincészet | II. Secundus Rajnai rizling | 2019 | 81 | EZÜST |
Bóna Winery | Intuícia | 2020 | 81 | EZÜST |
Kősziklás Borászat Kft. | Sauvignon blanc battonage | 2020 | 80.67 | EZÜST |
H&V Pinczészet Muzsla | Zöld veltelíni | 2020 | 80.67 | EZÜST |
N3 Borműhely | Spice Boys | 2020 | 80 | EZÜST |
Nyitnikék pincészet | Generosa | 2020 | 80 | EZÜST |
Világi Winery | Veltlínske zelené Terroir Selection | 2019 | 80 | EZÜST |
Cseri Pincészet | IV. Quartus Rajnai rizling | 2019 | 80 | EZÜST |
Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. | Soproni Kékfrankos Rosé | 2020 | 80 | EZÜST |
Szivek Pince | Szívhezszőlő rozé | 2020 | 79.67 | EZÜST |
Herold Pince | Szédomb Irsai Olivér | 2020 | 79.33 | EZÜST |
Slimo Winery | Rulandské modré rosé | 2020 | 79.33 | EZÜST |
Bóna Winery | Cabernet franc | 2018 | 79.33 | EZÜST |
N3 Borműhely | Monsieur Blanc | 2020 | 79 | EZÜST |
Georgina családi pincészet | Királyleányka | 2020 | 78.67 | EZÜST |
Georgina családi pincészet | Rozé cabernet sauvignon | 2020 | 78.67 | EZÜST |
Georgina családi pincészet | Sauvignon blanc | 78.33 | EZÜST | |
H&V Pinczészet Muzsla | Veltliner #2 | 2018 | 78.33 | EZÜST |
Kristály Imperial Pince | La Premiére | 2020 | 78.33 | EZÜST |
Világi Winery | Frankovka modrá Terroir Selection | 2018 | 78.33 | EZÜST |
Hauzer Bormanufakrúra | Cabernet Sauvignon rozé | 2020 | 78 | EZÜST |
Georgina családi pincészet | Zöldveltelini | 2016 | 77.67 | EZÜST |
Organicwine Strekov | Cuvée Marcus Aurélius | 2020 | 77.67 | EZÜST |
Stróbl Borház | Irsai Olivér | 2020 | 76.67 | EZÜST |
Georgina családi pincészet | Rajnai rizling | 2016 | 76.67 | EZÜST |