Jövő tavasszal ismét Budapestre költözik a Badacsonyi Borvidék, annak kitűnő borai és kedvelt borászatai. A tizenötödik nagy kóstolóra hagyományosan a New York Palotában kerül sor. A rendezvény díszvendége ez alkalommal az Európa élvonalába tartozó Wachaui Borvidék lesz. Ez a rendezvény fog alkalmat adni a wachaui Weißenkirchen és Badacsonytomaj közötti testvérvárosi megállapodás hivatalos aláírására. Az egészen rendkívüli, és példa nélküli szövetség létrehozásán évek óta munkálkodik Németi Sándor Par Excellence-díjas borszakíró, aki exkluzív interjút adott számunkra az esemény előzményeiről.

Wachau delegációja Badacsonyban
B&P: Kedves Sándor, először is beszéljünk Wachauról! Hol van ez a borvidék és hogy lett ilyen híres?
N.S.: A világörökség részét képező borvidék Bécstől 40 percnyi kocsi útra található a Duna mentén, gyönyörű tájjal, ezeréves várromokkal és apátságokkal. Tényleg olyan az egész, mintha festmény volna. A Melk és Krems közötti, nagyjából 1400 hektáros borvidék, most már a komoly munkának, a komoly marketingnek, a komoly előrelátásnak köszönhetően, és természetesen a rengeteg pénznek, amit belefektettek a marketingbe, a világ egyik leghíresebb borvidéke lett, ha fehérborokról beszélünk. De nem innen indult a történet, hiszen korábban komoly nehézségekkel küzdöttek: az 1985-ös glikol-botrány rövid időn belül az egész osztrák borágazatra rányomta a bélyegét, és egy-két év leforgása alatt szinte megszűnt az exportjuk. A korábbi eladási nehézségekre reagálva barackot is telepítettek, így most a borvidék nemcsak a kiváló borairól ismert, hanem a barackról is. A kizárólag kézzel szedett, 1996 óta védett eredetű barack olyan népszerűségnek örvend, hogy évente fesztivált rendeznek a tiszteletére. A lekvártól kezdve a barackos són át egészen a likőrig és pálinkáig számtalan terméket készítenek belőle. A glikol-botrány után a világ talán legszigorúbb bortörvényét megalkotva a világ élvonalába kerültek a borok, ma már szinte nincs olyan magát komolyan vevő étterem a világon, amely nem tart wachaui borokat. A térség gazdasága napjainkban három meghatározó pilléren működik: a bor, a barack, és a turizmus.

A Zöld veltelini fővárosa
B&P: És melyek a főfajtáik? Mivel aratnak sikereket?
N.S.: A főfajtája a Zöld veltelini, amelybe komoly marketinget fektettek, mellette a Rajnai Rizling, illetve a borvidék autochton szőlőfajtája a Neuburger. Utóbbinak a termesztése viszont háttérbe szorult az elmúlt tíz évben. Kiváló fajta, de nagyon nehéz kezelni, mert a vékony héja miatt hajlamos a rothadásra, savai is alacsonyak, viszont aki bevállalja, az kiváló borokat készít belőle. A Rajnai Rizling véleményem szerint sokkal jobban érzi magát Wachauban, mint a Zöld Veltelini, és komplexebb borok is készülnek belőle, de például a német vásárlók a sajátjukat preferálják, emiatt általában a Zöld Veltelinit részesítik előnyben.
B&P: Hogyan sikerült elérned, hogy egyáltalán szóba álljon veled az osztrák fél?
N.S.: Szerencsés a helyzetem, mert a lányom párjának a családjának van egy komoly kis pincészete, közel 6 hektáron gazdálkodnak, úgyhogy én így kerültem a borvidékre. A családi kapcsolatoknak köszönhetően és a munkámból adódóan megismerkedtem a helyi borászokkal és szervezetekkel, s így rendszeresen ellátogatok a borvidékre, van olyan hónap, hogy kétszer-háromszor is. Valóban nem egyszerű bejutni ezekhez a pincészetekhez, de mivel fokozatosan egyfajta bizalom alakult ki velem szemben, most már olyan világhírű pincészetekhez is meghívást kapok, mint a Rudi Pichler, a Jamek, és lehetne még sorolni.

Szüret a Duna mentén
B&P: Hogy merült fel az ötlet, hogy ezt a kapcsolatot létrehozd, és partnerként miért pont Badacsonyt választottad?
N.S.: Közel négy éve szoros együttműködésben a Badacsonyi Turisztika és Borút Egyesülettel a borvidék érdekében dolgozom, segítve különböző rendezvényeknek a kommunikációjában és marketingjében. Az eltelt időben nagyon jó kapcsolatot építettem ki az egyesülettel. Múlt évben szervezésemben több wachaui fiatal borász látogatott Badacsonyba, a szakmai túra nagyon jól sikerült, így utána a Badacsonyi Turisztika és Borút Egyesülettel való közös megbeszéléseink alkalmával merült fel a gondolat, hogy mit lehetne még közösen tenni annak érdekében, hogy a Badacsonyi borvidék elismertségét fokozzuk, és miként tudnánk egy szorosabb kapcsolatot kialakítani a két borvidék között. Megérdeklődtem, hogy van-e nyitottság egy Badacsonytomaj és Wachau, ezen belül Weißenkirchen közötti testvérvárosi megállapodásnak, és elindult részemről az előkészítő munka. Többször találkoztam kinti borászokkal, a polgármesterrel, képviselőtestületi tagokkal, megbeszélni velük a részleteket, bemutatni a Badacsonyi borvidéket és előkészíteni azt a lehetőséget, hogy a végén létrejöjjön a testvérvárosi kapcsolat. Nagyon komoly munka, mondhatni, bordiplomáciai munka van mögöttem, hiszen ennek létrejötte nem volt kis feladat. Szeretném külön megköszönni a Badacsonytomaj önkormányzatának és Hartai Béla polgármesternek, hogy szívügyének tekintette és támogatta a kezdeményezést.

Weißenkirchen – szőlőhegyi idill a Duna mentén
Kapcsolat a Duna és a Badacsony között
B&P.: Volt viszontlátogatás is a badacsonyiak részéről?
N.S.: Az előkészítő munka után egy évre rá került sor az első hivatalos találkozásra, amikor Badacsonytomaj polgármesterével látogattam el a borvidékre, hogy a két település polgármesterei megismerjék egymást. Ezt követően Hartai Béla meghívására az osztrák fél, azaz a település polgármestere és önkormányzatának tagjai látogattak el Badacsonyba. Nagyon jól érezték magukat, a program keretében lehetőségük adódott többek megismerkedni a helyi ízekkel, a borvidék komoly múltra visszatekintő szőlő- és borkultúrájával, illetve a Badacsony meghatározó szőlőfajtáiból készített borokkal. Teljesen elkápráztatta őket a borvidék szépsége. A harmadik hivatalos utazásra idén november elején került sor, amikor ellátogattam Badacsonytomaj önkormányzatával és Hartai Béla polgármesterrel a kinti fél meghívására a borszentelési rendezvényükre, amelynek megnyitóján a tartományvezető, parlamenti képviselő, borászok, és a település lakosai jelenlétében az osztrák polgármester nyilvánosan kijelentette, hogy Weißenkirchen és Badacsonytomaj testvérvárosi megállapodást fog kötni, amelynek hivatalos aláírása a jövő évi Badacsony New York-ban eseményen történik meg. Bízom benne, hogy azáltal, hogy egy ilyen világhírű borvidék Badacsony mögé állt, ennek nemzetközi szinten is visszhangja lesz. A komoly munka viszont az aláírás után következik, hiszen a megállapodást tartalommal is meg kell tölteni. A magam nevében beszélve, mivel a két település között nagyköveti funkciót fogok betölteni és bizonyos projekteknek a létrehozásban segédkezek majd, számtalan tervem van, amivel a badacsonyiakat tudnánk előtérbe helyezni. Ha minden a terv szerint alakul, akkor a jövő évi Badacsony New Yorkban eseményen itt lesznek az osztrák borászok, a polgármester, és hivatalosan a média képviselői jelenlétében fogják aláírni a megállapodást. Most ennek a szövegét kell kidolgozni, amit a kinti félnek is át kell nézni és a saját gondolataival kell kiegészítenie. A hivatalos aláírás után bízunk benne, hogy egy gyümölcsös kapcsolat fog épülni.
Dékány Tibor
fotók: Németi Sándor

