Badacsonyi Borbarangolás – közelről

Szigliget

Az összefogás, mellyel a Borbarangolás létrejött akár modellértékű is lehetne, ezért már a kezdetektől figyeljük és nyomon követjük eseményeit. Most végre „életközelből” is megfigyelhettük ezt a remek programot, így módunk nyílt arra, hogy tapasztalatainkról részletesebben is beszámoljunk. Badacsony a hazai borgasztronómia legmagasabb kategóriájába küzdötte fel magát az utóbbi évtizedekben, mindehhez a páratlan táji élmények és a Balaton folyamatosan vibráló szépsége kínálják a hátteret. A Badacsonyról elérhető programlehetőségeket sorba véve, most a szigligeti kirándulást mutatjuk be közelebbről.

Még a télen, egész pontosan január 20-án indult újra a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget. Ennek előtörténete 2007 tavaszára nyúlik vissza, amikor a turisztikai desztináció menedzsment szervezetként működő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület jelenleg négy önkormányzattal (Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Ábrahámhegy, Szigliget) együtt működve példaértékű eredményeket tudott elérni a turizmusfejlesztés területén.

„Előttem Szigliget erdős csúcsai. Kisded csúcsok. De egyik fölött ott áll a régi vár romja, tört falak, omló tornyok, záratlan folyosók tömkelege. Úgy áll ott a várrom, mint öreg király fején korhadt koronája. Ajtónak, ablaknak nyílásán áttör a Nap fénye s az a fény a távolból mintha drága köve volna a koronának.”- írta a Balaton-vidék első kommentátora, Eötvös József sokszor emlegetett művében, melynek címe Utazás a Balaton körül.

Szigliget az ezerszínű balatoni táj egyik gyöngyszeme. Hangulata, atmoszférája van. A táj szépsége, a gyönyörű kilátás mellett az Öregfalu romantikus hangulatú nádfedeles épületei, a hegyoldalban kanyargó zegzugos utcái, a magányosan meredező középkori várrom látványa az első pillanatban megragadja a látogatókat, évszázadok hangulatát őrzi, ihletet adva költőnek, íróknak, festőművészeknek. A szép táj, történelmi hangulat mellett Szigliget a nyugalmat, a nyugodt kikapcsolódási lehetőséget biztosítja az ideérkező látogatóknak.

A várban – ki más – mint a várkapitány, Balassa Dániel fogadja az érkezőt, teljes fegyverzetben. Édesapjától, Balassa Balázstól, a település polgármesterétől évek alatt vette át a teendőket, mára szinte mindent. Merthogy Dani már nyolcévesen is a régészek által a várból kiszórt földet túrta, kincskeresés címén. Aztán, folyamatosan elkezdett segíteni a vár körüli teendőkben, és ma már ő menedzseli a vár körüli napi munkálatokat. Vele az érdeklődők mindenféle harci játékokat kipróbálhatnak, íjászkodás, távlövés, mozgó célpontra lövés, vívás karddal, lándzsával.

A szigligeti vár évtizedeken át volt pusztulófélben, aztán a rendszerváltást követően az első megválasztott polgármestertől, Mezey Artúrtól a mostaniig már nem a törökkel, hanem a Műemlékvédelmi Hivatallal vívták küzdelmüket a vár felújításáért, akik a mára már túlhaladottá vált Velencei Chartára hivatkozva gátolták folyamatosan a felújítású munkálatokat. A vár sokat csinosodott mára, ahogy Balassa Dániel várkapitány beszámolt róla, tavaly már több mint 150 000 fizető látogató kereste fel a várat, és népszerűségben csak az egri meg a visegrádi előzi meg őket országos szinten.

Aki teheti, az használja ki a lehetőséget, és ezen a nyáron látogasson el a várba, mert ősztől a várfelújítás újabb etappja kezdődik meg. Mintegy 470 millió forint fejlesztéssel gazdálkodva 7 bástya és 2 kapuerődítmény visszaépítése fog megtörténni a felső vár fedett tereinek visszaépítésével együtt. A munkálatok szeptemberben kezdődnek.