Birtoklátogatások 2025/2: Fekete Borpince

2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére.  A szőlő, a szőlővel borított domboldalak, hegyoldalak a Pannon vidék nélkülözhetetlen tájalkotó eleme. A szőlő-, és borkultúra az emberiség 6000 éves tradíciója, megmaradása, fenntartása a Pannon táj kultúrkincse, aminek megőrzése, fejlesztése elsődleges fontosságú. Ebből a felismerésből indítottuk el mozgalmunkat, pályázatunkat, féltő gonddal fordulva a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene. Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta pályázatunk fővédnökségét, és részt vett a MATE Budai Campusán megrendezett elmúlt évi eredményhirdetésén is.

Ez évben tizennegyedik alkalommal került sor Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk kiírására. Ahogy ezelőtt is, idén is három kategóriát jelöltünk ki a birtok-méreteknek megfelelően. A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriában mérethették meg esztétikumukat és minőség iránti elkötelezettségüket.

Érkezés a borpincéhez

A már jól bevált metodikánk szerint kategóriánként az internetes szavazás 3-3 befutó borászatát emeltük be a legjobbak közé, így eleve olvasóink határozták meg az érmesek mezőnyét, akik Facebook-profiljaik segítségével közvetlenül és egyszerűen tudták leadni szavazataikat. Az olvasói szavazatok alapján díjazásra ajánlott 3X3 szőlőbirtokot szerkesztőségünk tagjaiból, az előző év első-helyezettjeinek képviseletéből, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra. Idei második utunk a szekszárdi Fekete Borpince Iván-völgyi központjához vezetett.

Együtt a birtokközpont kertjében

Az Iván-völgy tetején

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk első kiírásakor már a Fekete Borpince bekerült a legkedveltebb, legszebbnek javasolt pincészetek közé az internetes szavazatok összegzése alapján. Népszerűségük azóta is folyamatosan nőtt, amire jellemző, hogy minden évben ott voltak a Top 12 jelöltek listájában. Munkálkodásuk eredményességét 2015-ben aztán, amikor már negyedszer kerültek a legnépszerűbbek közé, a zsűri különdíjával jutalmaztuk. Pályázatunk alapszabályának megfelelően a legnagyobb elismerésben részesültek 5 évig nem vehetnek részt a vetélkedésben. Ez az időszak most már mögöttünk van, így ismét szabad volt az út a Fekete Borpince előtt is, hogy megint ott szerepeljen a legjobbak, legszebbek között.

Kilátás az Iván-völgyből

Boldogan kapaszkodtunk fel a szekszárdi Iván-völgy meredélyén, hogy megérkezzünk több év kihagyását követően újra a Fekete Borpincéhez. Mindjárt az elején tapasztalhattuk, hogy komoly átalakulások mentek végbe az utóbbi időszakban a borászat környékén azt jelezve, hogy a borászat a teljeskörű vendéglátás irányában jelentős lépést tett. Elkészült egy nagyszerű, művészi kialakítású kemence egy professzionális bogrács-főző egységgel kombinálva. Mindez azt jelzi, hogy a borászat ettől a nyári szezontól kezdődően immár teljeskörű gasztronómiai-borászati élményt tud nyújtani borvacsorák tartásával.

Elkészült a professzionális gasztró-műhely kemencével és bográccsal

Széles fajtaválaszték

A Fekete pincészet családi vállalkozásként indult, az 1960-as évek eleje óta foglalkoznak szőlőműveléssel. Jelenleg a présház körzetében megvásárolt területekkel együtt közel 9 hektárra nőtt a család területe. Ültetvényeik elsősorban a birtokközpont környékén vannak, az Iván-völgyben, ezen kívül a Kerék-hegyen, a Görögszóban, a Decsi-hegyen, valamint a Nagymihály dűlőben. A fajtaösszetételt illetően területük mintegy 30%-án Kékfrankos, továbbá nagyjából 25%-on Cabernet Sauvignon, 10%-on Kadarka, 30%-on Shiraz, Merlot, Zweigelt, Sangiovese, Nero található. A fennmaradó mintegy 5%-on osztoznak a fehér szőlők, az Olaszrizling, a Rajnai, a Chardonnay, a Tramini, és a Cserszegi fűszeres. Fekete Mihály az elsők között fedezte fel az eredetileg csemegeszőlőnek szánt Nero borászati jelentőségét. Ő javasolta több alföldi termelőnek is, hogy príma rozé készíthető belőle.

Bár ültetvényeik a legnevesebb szekszárdi dűlők mindegyikében megtalálhatóak, mi ezúttal a birtokközpont felett magasló Iván-völgyi területük tetejére másztunk fel. Ez a szekszárdi hegyvonulat gerincét jelenti, ahonnan keletre a Bakta-völgy, míg nyugatra az Iván-völgy helyezkedik. Innen lenézve alattunk terül el az egész város, és messzi keletre tekintve az egész Alföld Amilyen szorongató látvány innen lenézni a Bakta-völgyre – amely valamikor az ország vörösboros „Grand Cue”-je volt ám mára már szinte teljes mértékben beépítésre került – annál kellemesebb a szemnek az Iván-völgyi oldal, ahol a Fekete Borpince szépen ápolt szőlői is találhatók.

Professzori konzultáció a szőlő és a klímaváltozás témájában

Autentikus Kadarka

A szinte megszámlálhatatlan fajtabor féleségük mellett Fekete Mihály szép sikereket ér el nagytestű cuvée boraival, mint a Patikárius cuvée, a Jurátus cuvée, a Mókamester cuvée. Ez utóbbi egészen egyedi összetételű testes, karakteres, ászokhordós érlelésű vörösbor, karamellre és feketeribizlire emlékeztető ízvilággal, markáns savkészlettel. Ám a gazda talán mégis legbüszkébb a Kadarkájára. „Én Kadarkán nőttem fel, számomra ez a meghatározó ízvilág, gyerekkoromban szüleimnek nem is volt más fajtája. Ma is úgy vélem, hogy ez az igazi szekszárdi bor, amely sehol nem tud annyi szépséget felmutatni, mint épp nálunk. Könnyű, jól iható, elegáns, és friss. Kerékhegy tetején lévő Kadarka ültetvényemet körbesüti a Nap, eső után hamar felszárítja a szél. Persze egy kis megszállottság is kell hozzá, hogy az ember kadarkával foglalkozzon.”A borászat egyik specialitása a Fehér Kadarkájuk, amiből egyébként gyöngyözőbor változat is készül. Kadarkából ezen kívül még siller bort is készítenek

A káprázatosan csillogó siller

A Bikavér, a Jurátus cuvée mellett a Mókamester cuvée aratta körünkben a legnagyobb sikert. Ez utóbbi egészen egyedi összetételű testes, karakteres, ászokhordós érlelésű vörösbor, karamellre és feketeribizlire emlékeztető ízvilággal, markáns savkészlettel. Nem véletlen, hogy ahol elindul. ott aranyérmet gyűjt be. Búcsúzóul meg kellett volna oldanunk egy nehéz feladatot, kitalálni vakteszttel egy pohár tartalmát, amivel nem tudtunk megbirkózni. Mint kiderült, csaknem 20 éves Kékfrankos került a poharakba, és olyan szép kondícióban volt, hogy semmi nem utalt ízvilágában arra, hogy tartalma a második X-hez közeledik már. Mindez azt igazolja, hogy a pincészet mesteri módon zsonglőrködik a legodavalóbb fajták kezelésével.

A szekszárdi hegyvonulat gerincénél

A Fekete Borpince stabilan az élvonalat jelenti a hazai borászatban. Fekete Mihály valódi úriemberi jellemével, kedvesen fanyar humorával, széles látókörűségével, a borászat vonzó szortimentjével, és most már fejlett gasztronómiai műhelyükkel is térség egyik legvonzóbb borturisztikai attrakcióját képviselik.

Dékány Tibor