Rendkívüli eseményre került sor vasárnap a Bem téri impozáns Hotel Kimpton aulájában. Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Solemnitas Vinum Hungarorum borgála, ahol csak a kiemelten legjobb, díjazott hazai borászok, borászatok mutatták be csúcsboraikat. Az esemény ünnepi jellegét hangsúlyozta, hogy a kiemelkedő minőségi borok szépségét zenei, valamint szavalati aláfestések szinesítették.

Év Bortermelője, Év Pincészete aranyérmesei
Programdús tavasza van a hazai borkedvelő társadalomnak, hiszen csak nemrég zajlott le a VinAgora nemzetközi borverseny, a HNT országos borversenye, épp zajlik a Szegedi Borfesztivál, pár hét és itt a Rosalia a Városligetben. És mégis, ami a Hotel Kimptonban lezajlott, az egy másik minőség, jórészt más közönségnek. A vasárnapi rendezvény afféle „Gesamtkunstwerk” volt, összművészeti esemény. A vizuális igényeket az aulában elhelyezett öt led-falon futó képsorok kötötték le, a hanghatást ünnepi dallamok a Magyar Bor Akadémia indulójától Zarathustráig, a lírát Hegedűs D. Géza Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész – a Nemzet színésze előadásában hallhattuk. A borászok a csúcsborukat hozták el a kóstolóra, a hozzá válogatott fine dining falatok a borok ízvilágát követték.

Hegedűs D. Géza Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész – a Nemzet színésze
Gesamtkunstwerk a Kimptonban
Természetesen a fő hangsúly a borokon, és a borászokon volt. A Solemnitas Vinum Hungarorum borgála idén első alkalommal kerül megrendezésre. A magyar bor dicséretére életre hívott, a Magyar Bor Akadémia védnökségével megvalósuló rendezvényen 48 csúcsbort lehetett kóstolni 34 esztendő Év Bortermelőjétől és 18 esztendő Év Pincészete-díjazottól. Az est szervezője számtalan esemény rendezésén van túl, így nem csoda, hogy Nyikos István most is a tőle megszokott profizmussal állította össze, szervezte meg a nagyívű eseményt. A borkészítés egy 5000 éves folyamatos kultúra, ennélfogva is büszkék lehetünk azokra, akik ezt a hagyományt ma is a legmagasabb szinten művelik hazánkban. Nyikos István vallja, hogy a bor nem csupán egy az italok között, hiszen a borkultúra fontos eleme a magyar nemzeti kultúrkincs egészének. A bor közösségszervező erő, a helyi közösségek pedig az egyetlen megtartó erőt jelentik a globalizálódó világunk újabb és újabb támadásaival szemben.

Excluzív környezet, impozáns vendéglátás
Ez a rendezvény a magyar szőlő- és borkultúra talán valaha volt legnagyobb fejlődésének és minőségi ugrásának csúcstermékeit mutatta be. A magyar bor történetének aranykora az elmúlt harmincnégy év, ahol a széthulló nagyüzemi pincegazdaságok romjain újra épülve Magyarország bortermelése és borkultúrája a világ élvonalába került. A történet főszereplői a borászok. Azok a szinte megszállott, fáradtságot és megalkuvást nem ismerő, alkotó emberek, akik családjuk és kollégáik segítségével olyan maradandót alkottak, amely mind a fogyasztók, mind a szakma részére iránytűként működik.

Az esemény résztvevőinek stábja
Mindenből a csúcsminőség
A harmincnégy esztendő mindegyikében megválasztotta a Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelőjét. Pár kivételtől eltekintve a borászok személyesen is jelen voltak az eseményen. A bemutatott borokat nem a szervezők válogatták, hanem a borászok maguk döntötték el, hogy melyik borukkal képviselik magukat a rendezvényen, azokat a palackjaikat hozták el, amelyeket az elmúlt három évtized csúcsteljesítményének tartanak.

A Balaton Borrégió díjnyerteseinek bemutatása
Jeles borászainkkal élményt jelentett a találkozás, hiszen a borász alkot, szőlőt telepít, megváltoztatja a tájat, varázslatos szőlőültetvényeket hoz létre. A környezetét mind fizikai, mind szellemi értelemben fejleszti, építi. A borász harmóniát teremt. Legfőbb célja, hogy megteremtse ezt a borban, a környezetében és a borain keresztül a világban. Folyamatosan törekszenek a szebbre és a jobbra, boraikon keresztül megtalálni a saját és a környezetük felemelkedését.

Meskál Tibor, a hotel ügyvezetője Hegedűs Péterrel és Csizmadia Andrással
Az est résztvevőinek olyan komplex ízélményben volt része, amely méltán reprezentálja a Kárpát-medence nyújtotta különleges gasztronómiai élmények összhatását. A rendezvény moderátora Dr. Csizmadia András, a gasztronómiai szerviz irányítója Hegedűs Péter volt, az esemény szervezője a Bacchus Arts Stúdió.
Dékány Tibor