Ősszel is Balaton 3.

A Bor és Piac az „Ősszel is Balaton 3” című projekt keretében idén is megszervezi a balatoni borokat bemutató sétáló borkóstolót és mesterkurzust november 29-én pénteken 15 és 21 óra között Balatonalmádiban. A projekt átfogó célja a kulturált borfogyasztás, borkultúra, valamint a fenntartható borászat népszerűsítése a Balaton Borrégióban.

A projekt fő eseménye egy sétáló bórkóstoló és mesterkurzus, ahol szezonon kívüli időpontban találkozhatnak a borkedvelők és bortermelők, valamint a szakma hazai és nemzetközi képviselői. A sétáló borkóstolón 20- 25 kiállító borászat kínálatával ismerkedhetnek meg a vendégek, a termelők személyesen lesznek jelen a rendezvényen. A jegyvásárláshoz kérjük görgessen lejjebb, az első száz jelentkezőnek tudunk jegyet biztosítani a sétáló borkóstolóra, a mesterkurzusra 40 jegy áll rendelkezésünkre.

A Balaton Borrégiót népszerűsítő átfogó média megjelenéssel  a Bor és Piac magazin novemberi lapszámával, közösségi média megjelenésekkel, valamint kisfilmekkel támogatjuk a helyi borászatokat.

A rendezvény időpontja: 2024. november 29. 15.00- 21.00

Helyszín: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.

A sétáló borkóstolóra és a mesterkurzusra átutalásos fizetéssel itt tudnak jegyet váltani.

Jegyvásárlás bankkártyával:

A helyszín kiválóan megközelíthető a Balatonalmádi vasútállomástól kb. 3-5 perc sétával, így az esemény végén vonattal is hazautazhatnak a látogatók.

A kiállító borászatok :

a’ Capella Szőlőbirtok

Androsics Birtok

Békássy Borászat

Bökő Pince

Dobosi Birtok

Fehérvári Birtok

Fischer Birtok

Garamvári Szőlőbirtok

Homola Paloznak

Illés Borászat

Kancellár Borászat

Kolonics Károly

Laposa Birtok

LTC – Domaine Les Trois Chênes

Négy80

Podmaniczky Péter Pincéje

Rádpuszta Szőlőbirtok

Sarki Róka Borház

Tagyon 730 Bormanufaktúra Szőlőbirtok

Tornai Pincészet

Trio Pince

Villa Gyetvai Borászat

 

A rendezvényre a sajtokat a DOBOSSY ROYESFARM kínálja. Jelenleg a szabadtartásban élő több, mint 20 tejelő szarvasmarhájuk szolgáltatja a különféle sajtok és más tejtermékek alapanyagát.

 A 16:00 és 18:00 óra közötti  szakmai konferencia és mesterkurzus programja:

16:00

köszöntő, Bozzai Zsófia, főszerkesztő

  16:05- 16:20

Vízpartvédelem a Balaton körül

Előadó: Dr. Csemez Attila

Mitől véd a Balatoni Vízparti Terv?
Évtizedek óta lépten-nyomon elcsodálkozunk a Balaton környékén elbúrjánzott óriási mértékű ún. ingatlanfejlesztésekről. Az intenzív beépítéseknek is köszönhetően a Balaton egyre kevésbé élhető! Az 1960-as évekig a bazaltbányák működése volt a legnagyobb környezet-ártalmi ellenség. Napjainkra az üdülő-népesség megnövekedése vált a tájhasználati konfliktusok forrásává. A terhelhetőségi létszám-korlátozások kudarcot vallottak. A biológiailg inaktív felületek aránya folytonosan növekszik. A Vízparti Terv a jelenlegi szabályozásokhoz képest mennyit szigorít?

 16:20- 16:35

Helybenoltás Trio szemzéssel

Előadó: Knolmajer Bence

Napjaink szőlőtermesztésének megfelelő választ kell adni a fogyasztói igények folyamatos változására és a klímaváltozás kihívásaira, miközben a fenntarthatósági elvárasoknak is egyre jobban meg kell felelni. Ezek a tényezők a szőlőtermesztőt új fajták termesztésére késztetik, így a figyelem olyan módszerek alkalmazása felé irányul, amelyek lehetőséget adnak a már meglévő szőlőültetvényekben gyors fajtaváltásra, ezáltal a megváltozott körülményekhez való mielőbbi alkalmazkodásra. Ilyen megoldás lehet a szőlőültetvények helybenoltása Trio szemzéssel. A Trio szemzés egy olyan zöldre zöld pajzsos szemzés, amely összehasonlítva más módszerekkel technikailag gyorsabban kivitelezhető, így lehetőség adódik nagyobb felületek gyors fajtaváltására.

 

16:35- 16:55

Vulkanikus termőtájak a Balaton körül

Előadó: Dr. Sólyom-Leskó Annamária

A Balaton környékének változatos termőtájai között számos egykori vulkáni kúp található. Hogyan befolyásolják ezek a termőhelyek a bor összetételét? Valóban létezik „ásványos” íz? Mineralitás a tudomány szemével, a Balaton tükrében.

16:55 – 17:15

A Balatoni bor aranykora

Előadó: Dékány Tibor

Történelmi visszatekintés: a balatoni borok első fénykora a XVIII. században, a Badacsonyi borvidék meghatározó szerepe. Rendszerváltást követő újjárendeződés, Szeremley Huba jelentősége. A Balaton Borrégió helye a hazai borászat jelenkorában, a régió Év Bortermelőinek rövid bemutatásával

17:15- 18:00

Bortároló és -érlelő edények, – előnyök és hátrányok

Előadó: Dr. Pásti György

A borászat a kezdetektől fogva használ különféle anyagú és nagyságú edényeket a borok kezelésére és tárolására. Ezek megválasztása a mindenkori technikai lehetőségek és a fogyasztói (azaz piaci) elvárásokhoz igazodott. Az elmúlt 30-40 évben a tároló és érlelő edényzet megválasztásában több új anyag, illetve megoldás is felmerült. Egyes termelők technikai és érzékszervi szempontból közelítenek a kérdéshez, míg mások régvolt hagyományok felelevenítéseiben látják a megoldást. Hogyan biztosítható a jelenlegi piaci igényekhez idomuló, az egyes anyagok előnyeit és hátrányait figyelembe vevő borászati gyakorlat megvalósítása, – ezt a témakört érintjük röviden.

Mesterkurzus: A georgiai borok nyomában 

5 tételes vezetett borkóstoló

Chelti Winery: Chelti White, 2022

Chelti Winery: Rkatsiteli Qvevri, 2022

Ethno: Saperavi, 2021

Satrapezo: Saperavi, 2019

Condoli Wineyards: Rkatsiteli, 2019

 

 

November 22-ig tudnak „early bird” jegyeket váltani, a sétáló borkóstolóra 7900- , míg a mesterkurzusra: 5900 Forintért. November 23-tól jegyek a sétáló borkóstolóra: 9900-,  a mesterkurzusra: 7900 Forintos áron válthatók. Korlátozott számban november 29-én és a helyszínen is lehet jegyeket váltani a sétáló borkóstolóra és a mesterkurzusra: 11900 – és 9900 Forintért.

 A sétáló borkóstolóra és a mesterkurzusra átutalásos fizetéssel itt tudnak jegyet váltani.

Kapcsolat: info@borespiac.hu