Novemberben BrauBeviale Nürnbergben

A bécsi Ottakringer sörfőzde biztosította a helyszínét annak a nemzetközi sajtókonferenciának a YONTEX szervezésében, ami az idei nürnbergi BrauBeviale témáinak felvezetését helyezte a fókuszba. A BrauBeviale Európa kiemelt fontosságú eseménye az italkészités, italgyártás átfogó spektrumában. Elsősorban a borászat, a sörgyártás, de általában az italkészítés minden folyamatát érinti az alapanyagoktól a folyamattechnológiáig, csomagolóanyagokig, palackozásig, beleértve a csomagolástechnológiát és marketinget. A konferencián fontos előadások hangzottak el a sörpiac alakulásáról, valamint a borászatnak az éghajlatváltozás által adódó kihívásairól.

 

Andrea Kalrait-BrauBeviale und Benedikt Meier-Verband Private Brauereien

A bécsi Ottakringer sörfőzdében megrendezett konferencia áttekintést adott az idén november 26. és 28. között megrendezendő kiállítás specialitásairól. A BrauBeviale 2024 hatóköre túlmutat a söriparon, és a borkészítést is fókuszba helyezi. A bor- és sörfogyasztás paraméterei sok hasonlóságot mutatnak egymással. Mindkét szektorban emelkedett  a fogyasztás nagyjából 2020-ig, amit a pandémia megállított és visszavetett. A csökkenő trend visszaformálása így egyformán sarkallja mindkét iparágat. Hogy ez miként történhet, arra számos lehetőséget fog kínálni a BrauBeviale Nürnbergben. A konferencián tapasztaltak közül itt két tényezőt szeretnénk elsősorban bemutatni.

Brauerei Ottakringer – Sudhaus

BrauBeviale Nürnbergben

A konferencia egyben alkalmat adott arra is, hogy a résztvevők meglátogassák a sörgyárat. A bécsi Ottakringer sörfőzde üzemszerűen foglalkozik a sörkészítés folyamatának bemutatásával. A látogatásunkkal egy időben 3-4 gimnazistákból álló csoport is cirkált a gyár területén, akiknek ugyancsak elmagyarázták vezetőik az egyes technológiai folyamatokat. A gyárépület sűrűn dekorált vidám üdvözlő, köszöntő, vagy éppen az italfogyasztással kapcsolatos aforizmákat tartalmazó feliratokkal. Vagyis a sörfőzde fokozott gondot fordít arra, hogy a fiatalokat bevonja a sörkészítés bűvkörébe, megmagyarázza a folyamatokat, megismertesse az egyes sörtípusok ízvilágát. Legjobb már ebben a korban megszólítani a fogyasztókat, bevonzani az egészséges italok mértékkel való fogyasztásának világába.

Stefan Reschke-Maya

A másik érdekes megfigyelés, hogy kiderült, a BrauBeviale 2024-en tíztagú osztrák sör-sommellier – csapat fogja népszerűsíteni az osztrák söröket. Míg bor-sommelierjeink – ha nem is túl nagy számban – de azért vannak, ám a kérdésre, hogy vajon hány képzett magyar sör-sommelier áll ma a hazai söripar rendelkezésére, egyszerű a válasz: nulla. Sokszor szeretnénk úgy gondolni, hogy közel vagyunk az osztrák színvonalhoz, hát sajnos ebből is láthatjuk, hogy talán soha nem fogjuk elérni. Minden esetre ebből is láthatjuk, hogy van még mit tanulnunk.

Tíztagú osztrák sommelier-csapat fogja népszerűsíteni az osztrák söröket a BrauBeviale helyszínén

BrauBeviale 2024: fókuszban a bor

A kihívásokról, ami előtt térségünk borászatai állnak, Mag. Franz Rosner, a világ legrégebbi (1860-ban alapított) Szőlészeti-Borászati Kutatóintézetének professzora tartott vitaindító előadást. Ebben felvázolta a szőlőtermesztés előtt a globális éghajlatváltozás miatt adódó kihívásait. Ennek egyik ága a korai fagykárokkal szembeni védekezés. Mivel a télies időjárás időszaka folyamatosan visszaszorul, ezért a korai rügyfakadás miatt a szőlő erőteljesebben van kitéve a fagyveszélynek. Rosner professzor bemutatta a fagykárok elleni védekezési lehetőségeket a helyi tűzrakóhelyek kialakításától egészen a szőlőtáblák fölötti helikopteres repülésig, melynek során a helikopterek légcsavarjai leverik a magasabban fekvő légrétegek melegét a föld közelébe.

Franz Rosner HABLA Klosterneuburg

A szőlőtermesztés másik nagy kihívása a klímaváltozás miatt a különféle vírusok, valamint az invazív kártevők elleni harc szükségessége. Ennek egyik legfontosabb eleme a korszerű, irányított adatgyűjtés, melynek során naprakészen kiderül, milyen támadás indul a szőlő ellen, és így idejében megkezdhető a védekezés is. Mint a professzor elmondta, az ma már sajnos nem működik, hogy a borászat tulajdonosa, vagy a szőlészet vezetője adott esetben elmenjen két hétre nyaralni, mert ez az időszak pont elegendő ahhoz, hogy egy újfajta kártevő jóvátehetetlen módon károsítsa a szőlőt.

A göngyöleg-visszaváltás az egész térséget érinti, szemléletváltás szükséges

Már a YONTEX által szervezett sajtókonferencia is számos fontos, a továbblépés szempontjából nélkülözhetetlen információ elsajátításához nyújtott segítséget, így nem nehéz elképzelni, hogy az idei nürnbergi BrauBevialén való részvétel mennyire fontos minden borászat, sörfőzde, valamint üdítőital-készítő szempontjából. A már regisztrált kiállítók portfóliója a garancia arra, hogy a vásáron kínált termékek és szolgáltatások az italgyártás teljes spektrumát átfogják a sörfőzéstől a boriparon át az üdítőkig. Az eseményen jelen lesz minden csomagolóanyag-gyártó is, úgy, ahogy az üveg- vagy záróelem-gyártók, akik örömmel szolgálják ki az ügyfeleket a boripar területéről, és bemutatják nekik új és bevált termékeiket. A beszállítók köréből jelen lesz a technológiai szektor is.

DT

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

info@yontex.com

BRAUBEVIALE.COM