Birtoklátogatások 2024/9 – Cseri Pincészet, Pannonhalma


2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Szerkesztőségünket az a szándék vezette, hogy mutassuk fel, a szőlő tájalkotó tényező, a szőlőhegyek a Kárpát-medencei táj meghatározó elemei, melyek emelik a környezet esztétikai értékeit. Sajnos szőlőterületeink egyre fogynak, így féltő gonddal fordulunk a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene.

 

 

 

 

Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta idén pályázatunk fővédnökségét.

Az elmúlt években meggyőződhettünk arról, hogy nem vagyunk egyedül értékítéletünkkel, sokan vagyunk, akik fontosnak tartják a Pannon tájnak értéket adó szőlőhegyeink ápolását, gondozását. Ez évben is három csoportba osztottuk be az olvasóink által a legjobbak közé sorolt birtokokat méretük szerint. Idén a legszebbnek ítélt birtokok egyenletesen oszlottak el borvidékeink között, egy-egy borászat „érkezett” a döntőbe a balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki, az egri, a kunsági, a mátrai, a móri, a pannonhalmi, a szekszárdi, a villányi borvidékről. Olvasóink által legszebbnek ítélt birtokokat a szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet.

Látogatásuk ezúttal a Pannonhalmi Borvidékre vezetett, Nyúlra a Cseri Pincészethez. Szerkesztőségünk már várta az alkalmat, melynek kapcsán visszatérhet Cseriékhez. Legutóbb 2021-ben jártunk náluk a Dunavin Projekt kapcsán, amely részeként egy kisfilmben is szerepeltek, amely a Duna menti borászok összefogását volt hivatott elősegíteni. Ezt megelőzően 2020-ban a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk keretében kerestük fel birtokukat, amikoris fogyasztóik beszavazták őket a döntősök közé.

Ismertségünk 2013-tól datálható a Cseri Pincészettel. Szerkesztőségünk az év nyarán látogatta meg először az akkor még nehezen megközelíthető pincéjüket a nyúli „szurdikok”-ban felfelé kanyarogva. A birtok abban az időben még csak alakulófélben volt, de boraik már akkor is jelezték, hogy Cseri Norbert elkötelezettje a minőségi borkészítésnek, így megjegyeztük, hogy jó lesz figyelni rájuk. Ekkor egy nagy vadgesztenyefa állott a mai borteraszuk helyén és páratlan panorámában gyönyörködhettünk az árnyékából.

Jelen látogatásunkkor a gesztenyefát napernyővel ellátott asztalok váltották, és finomabbnál finomabb borkorcsolyákat ízlelhettünk meg, amelyek Cseri Eszter kreativitását dicsérik. – Éppúgy, ahogy az ízlésesen kialakított terasz és enteriör. –  A panormáma pedig ugyanolyan csodálatos maradt.

Cseri Norbert Győrben született, ám édesanyja pannonhalmi lány volt, az Apátság alatt laktak Norbert két éves koráig. Majd 2005-ben Norbert ismét visszatért Pannonhalmára, az Apátsági Pincészetnél kezdett el dolgozni azzal a céllal, hogy megtanulja a szakmát. Később fél évet a Konyári Pincénél töltött el, hogy kitanulja a vörösbor-készítés fortélyait, itt dolgozott végig egy szüretet 2007-ben. Ebben az évben kezdett területeket vásárolni. 2010-ben telepítette első szőlőjét, amely 2012-ben termőre fordult, így ettől kezdve már csak erre koncentrált. Eljött az Apátsági Pincészettől és elkezdte kialakítani a saját birtokát. Önálló borászként az motiválta, hogy Pannonhalma több figyelmet érdemel, meg kívánta mutatni, hogy ezen a borvidéken számos érték rejlik.

A csepergő eső ellenére bizottságunk a szőlőültetvényükben kezdte a látogatást és egy egészen különleges látvány fogadott minket. Egy tökéletesen gondozott, tökéletesen művelt mintaültetvény tárult a szemünk elé. Jelenleg tíz hektár saját szőlőjük van, ezen kívül további négy-öt hektárról vásárolnak fel szőlőt, összesen 15 hektárt dolgoznak fel. A könnyű fehérektől egészen a testes vörösökig terjed a szortimentjük. Szeretnének területben és palackszámban is növekedni mivel mindkét gyermek ezzel foglalkozik a családban.

2012-ben az első ütemben telepített 3 hektár fordult termőre, amiben Rajnai Rizling, Savignon Blanc, Pinot Blanc, Merlot, valamint Cabernet Franc kapott helyet. A második telepítési ütemre 2011-ben került sor, amikor újabb 3 hektáron Rajnai Rizling, Savignon Blanc, Tramini, Merlot, valamint  Cabernet Franc került a földbe. Aztán a harmadik ütemmel 2013-ban be is fejeződött a telepítés, amikor ugyancsak mintegy 3 hektáron Rajnai Rizling és Pinot Blanc mellett már a kékszőlőé lett a főszerep Merlot-val, Cabernet Franc-kal és Kékfrankossal. Nagyjából 6000 tőke/hektár elrendezéssel, szűk térállással telepítették a szőlőt, és 1,5 kg/tőke terheléssel művelik a szőlőt. Ahogy mindebből jól látszik, a birtok fő fajtája a fehérek közül a Rajnai Rizling, amiből jelenleg összességében 3 hektáron-, a kékszőlők közül pedig a Merlot, amiből 2,5 hektáron terem a szőlő. A szőlőt természetközeli módon művelik, gyomirtószert nem használnak, kapálnak. Guyot művelést alkalmaznak, annak is egy egészen új ágát, amiben nemzetközi tapasztalatok alapján hazánkban úttörők.

Időközben a feldolgozás terén is lépni kellett, bár a mintegy 50 méter hosszú pincéjük stabil alapot jelentett a bortároláshoz. A pince előtti régi épületet 2013-ban bontották le, és Simon Beatrix győri építész tervei alapján megkezdték az új feldolgozó építését. 2014-ben már a szüretet itt dolgozták fel, sőt ugyanabban az évben már a Márton-napi újbor ünnepségnek is helyt adhattak benne. Az új épület alapterülete 140 m2, melynek 75 m2-es üzemrésze a régi pincéhez csatlakozik.

Kizárólag palackozott borokkal foglalkoznak – 0,75 literes kiszerelésben- és ezt sikerült tartaniuk a Covid időszak alatt is. Ez nagyon nehéz időszak volt számukra is, hiszen elsősorban a gasztronómiában értékesítenek. Jelenleg 80-90 000 palack az éves eladásuk.

Több mint tíz évvel ezelőtt tőlük hallottuk először, hogy Pannonhalmának a Rajnai rizlingre kell fókuszálnia, mert hatalmas potenciál rejlik benne. A Rajnai rizling rajongóknak feltétlenül fel kell keresniük a Cseri Pincét, hiszen itt nyolc arcát is megmutatja a fajta. Barnabás fél évet töltött Németországban a Dr. Loosen Pincében a főborász mellett, ahol sikerült eltanulnia néhány mesterfogást, ennek köszönhetően állt össze a hét tételes Rajnai rizling sorozatuk. Amellett, hogy átfogó képet kapott a borászat működéséről, megismerte, hogy épül fel a Rajnai Rizling mind szőlőként, mind borként. 2015-16-ban dolgozott náluk, majd amikor hazatért, megalkotta saját Rajnai Rizlingjét, a Secundust, ami ekkor került be a Rajnai rizling sorba. Így foglalta össze találkozását a fajtával: „Kóstoltam egy különleges Rajnait Dr. Loosenéktől gyakorlati éveim alatt és akkor azt mondtam, hogy ilyet szeretnék készíteni, mert itthon ez nem egy megszokott stílus.”  Barnabás szeretett volna magasabb maradékcukorral dolgozni, akár 30-40 grammal. Így a Barni’s rizling 12 g maradék cukorral született, a Primusban 35 g a maradék cukor, amihez nagyon jó savgerinc tartozik. Moselben nagyon sok bor készült spontán erjesztéssel, így került be a palettájukba a Septimus, ami spontán erjesztett és egy évet van hordóban és az Octavus, ami spontán erjesztett és két évet tölt hordóban saját seprőjével. Érdemes odafigyelni a korai szüretelésű, jó savgerincű maradék cukrot tartalmazó boraikra, hiszen ezek a jelenlegi trendekre- csökkentett alkoholtartalom- is reflektálnak mégpedig természetes módon! Bizottságunknak volt lehetősége megkóstolni a Primust és a Secundust és ez a kóstoló meggyőzött minket a fajtában rejlő nagyszerű lehetőségekről!

A Cseri Pincészet gyönyörűen mutatja be a Pannonhalmi Borvidék értékeit, azon belül is elsősorban azt, hogy a Rajnai Rizling hazánkban a jelek szerint itt érzi magát a legjobban. Ebben a műfajban boraik egy könnyed, gyümölcsös-virágos, friss, és élvezetes világot jelentenek. Primus – Decimus nyolc tételből álló Rajnai Rizling borcsaládjuk egyaránt mutatja be a fajta, valamint a termőhely egyedi értékeit, valamint a szüretelési időpont szerepét, hiszen ez a nyolc bor szeptembertől novemberig különböző időpontokban kerül szüretelésre.

Fiúk, Barnabás nagyon jól bedolgozta magát a cégnél, komoly sarokpontja a borászatnak. Az értékesítés, marketing terén is részt vesz a munkában, illetve a szőlő teljesen hozzá tartozik. Kvalitásait jól jelzi, hogy már korábban felvették a Juniborosok közé, míg lányuk, Auguszta Kremsben nemzetközi borkereskedelmet tanul és a tudására, kapcsolatrendszerére számítanak a családi borászatnál.

Komoly értéke a pincének, hogy a második generáció teljes egészében részt vesz a borászat életében. A családi borászat jövője így hosszútávon biztosított.

(Bozzai Zsófia, Dékány Tibor, fotók: Jandó Zsuzsa)

 

A pályázat támogatója: