Birtoklátogatások 2024/1 Fritsch Pincészet

2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Szerkesztőségünket az a szándék vezeti, hogy mutassuk fel, a szőlő tájalkotó tényező, a szőlőhegyek a Kárpát-medencei táj meghatározó elemei, melyek emelik a környezet esztétikai értékeit. Sajnos szőlőterületeink egyre fogynak, így féltő gonddal fordulunk a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene. Hogy idén kategóriánként pontosan mely birtokok kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be.

A Fritsch -pince titkai

Az elmúlt években meggyőződhettünk arról, hogy nem vagyunk egyedül értékítéletünkkel, sokan vagyunk, akik fontosnak tartják a Pannon tájnak értéket adó szőlőhegyeink ápolását, gondozását. Ez évben is három csoportba osztottuk be az olvasóink által a legjobbak közé sorolt birtokokat méretük szerint. Idén a legszebbnek ítélt birtokok egyenletesen oszlottak el borvidékeink között, egy-egy borászat „érkezett” a döntőbe a balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki, az egri, a kunsági, a mátrai, a móri, a pannonhalmi, a szekszárdi, a villányi borvidékről. Olvasóink által legszebbnek ítélt birtokokat a szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei első utazásunk során Villányba látogattunk a Fritsch Pincészethez.

Fritsch Pincészet a Villányi Pincesoron

A villányi főutca mentén kiépült pincesor szinte az egyetlen az országban, ahol a történelmi múltban kiépített esztétikus pincéket új tartalommal, új funkcióval kialakítva egy ma is élő, vendégeket vonzó negyeddé tudták tenni. A villányi főutca pincéi elsősorban hétvégenként tele vannak élettel, jó borok, jó hangulat, helyenként kellemes zeneszó vonzza a borturizmust. Ezek közé a sikeresen működő pincészetek közé tartozik a Fritsch pince is a főúton, ma Baross Gábor utcában. Az épület funkcióváltása nagyszerűen sikerült, a fehérre meszelt falak játékosan beiktatott tégla-frízekkel a fehér és a meleg színek, a mélybarnák és bordók esztétikus harmóniájával hívogatnak. Belülrő a kialakított kemencével, a prés elemeiből kialakított pulttal kifejezetten otthonos légkört biztosítanak a betérőknek. Péntek-szombat-vasárnap Horváth Attila szintetizátorral kísért énekei szinte minden nap telt házat vonzanak.

A Fritsch Pincészet – ahogy annyi más családi pincészet esetében – itt is hobbyból indult. Horváth Sándor karrierjét sofőrként kezdte, általában buszokat vezetett. A környezet viszont – Villány szőlősorai, meg a családi örökség – belőle is előhívta az amatőr borászt. 25 évvel ezelőtt 3 hektáros területről indult a történet, sok-sok munkával. Birtoképítés, pinceátalakítás, vízbetörések elhárítása a az alsó szinten, mindez rengeteg energiát igényelt. Ám Horváth Sándor nem olyan fából van faragva, hogy bedobta volna a törülközőt. A birtok folyamatosan nőtt, nagyjából 6 hektár a Jammertalban, csaknem egy hektár az Ördögárokban, további 4 hektár az Unter dem Harsanyer Weg dűlőben. A feladatok egyre inkább teljes embert igényeltek, a sok buszozás melletti kevés szőlőmunka arányrendszere folyamatosan változott, amíg végül a szőlőművelés kiszorította buszvezetést, és egyeduralkodó lett.

A Fritsch Pincészet birtokának zöme a Jammertalban van.

A Jammertal Villány belterületétől indul a közvetlenül felette húzódó domboldalban. A falu kertes szerkezete, utcahálózata laza átmenettel fut felfelé, a gerinc irányába, a házhelyekhez tartozó szőlőskerteket fokozatosan váltják fel az egyre nagyobb egybefüggő területekkel rendelkező szőlőtáblák. A Jammertal egy háromszöghöz közeli mértani forma, melynek délkeleti oldalát a város belterülete, északi oldalát a Templomdomb (amit a helybeliek Kalksbergnek neveznek) valamint a Sommsich dűlő, míg nyugati oldalát a Sterntal, vagyis a Csillagvölgy határolja. Függőleges értelemben a tenger felett mintegy 100 méteren épült településtől a Jammertal dűlő hozzávetőlegesen 300 m. magasságig tart a felette emelkedő 341 m. magas dombtető oldalában. Talaja vegyesen mészkő, vörös agyag, lösz. A Jammertal a legnagyobb presztízsű villányi dűlő.

A Jammertal

A birtok fajtaösszetételében természetesen a kékszőlő dominál. Portugieser, Kékfrankos, Merlot, Shiraz, Cabernet Franc. A fehérek között a Cserszegi fűszeres viszi a prímet. A rozé, meg a fehérborok reduktív eljárással készülnek, míg a vörösborok hordót is kapnak. A borkészítés terén nagy előrelépést jelentett, hogy a pincészet-tulajdonos fia, Fritsch Ágoston is belépett a családi gazdaság működtetésébe. A mennyiségi fejlődésre jellemző, hogy a 2003-as 6000 palack/évről napjainkra 25 000 palack/évre ugrott a teljesítményük, míg a minőségi fejlődést a rendszeressé váló aranyérmes borteszti eredmények jelzik. Villányban nem egyszerű kiemelkedő eredményeket produkálni, hiszen ez az a borvidékünk, amely 5 Év Bortermelőjét adott hazánknak. Ezt a nagy ötöst lepipálni nem kis teljesítmény. A Fritsch Pincészet esetében ez mégis elő-előfordul. 2021-ben aranyérem a 2020-as Ágoston rozénak, aranyérem a 2020-as Portugiesernek, 2023-ban aranyérem a 2022-es Ágoston rozénak csak egy kis indikátora a sikereknek. Viszont az, hogy arra, hogy 2019-es Cabernet Franc-jukkal 2022-ben Champion díjasok lettek a Franc du Monde-on, arra már sok borkedvelőnek megemelkedett a szemöldöke.

2022-ben Champion dij a Franc du Monde-on

A Fritsch Pincészet egy igazi All-round családi pincészet, ahol minden egyben van, és mindenki lelkesen dolgozik a sikerért. Adott a műemlék-pince történelmi hangulata, ahol szíve vendéglátás, ízletes falatok, jó muzsika mellett élvonalba tartozó borok kóstolhatók. Nem véletlen, hogy bekerültek a legszebb szőlőbirtokok szűk elit-körébe.

A pályázat támogatója:

 

Dékány Tibor