ÁTADTÁK A 43. ORSZÁGOS BORVERSENY DÍJAIT

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2024. június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV) díjkiosztó ünnepségét. Az idei OBV-re az ország 22 borvidékéről 230 pincészet nevezett összesen 897 tétellel.

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind az eredményhirdetés alkalmával.

A 2024-es OBV fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei pedig Dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó és Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

A rendezvény főtámogatója az idei évben a MBH Bank.

A 43. Országos Borversenyen 7 nagyarany, 163 aranyérem, 117 ezüstérem, 11 kategóriagyőztes, illetve a Legeredményesebb borászat díja került átadásra.

Frittmann János az OBV Szervezőbizottságának elnökeként köszöntő beszédében kiemelte, hogy az Országos Borverseny a hazai borversenyek legrangosabb bormustrájává vált az elmúlt 28 évben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szervezésében. A szakma elismeri, várja, amit jól mutatnak a számok is, hiszen az összes borvidékről érkeznek nevezések és a nevezési tételek száma is országos szinten a legmagasabb. Az OBV eredményei az ágazat számára mindig fontos visszajelzést jelentenek a minőségről és persze a trendekről. Az OBV bírálati napjain (május 14-15.) 74 bíráló, köztük a borász szakma kiválóságai, borszakírók, nemzetközi borszakértők, sommelier-k és a tudományos élet képviselőivolt a garanciája annak, hogy ezen a megmérettetésen valóban a minőség és a szakmaiság a legfontosabb szempont.

Rókusfalvy Pál kormánybiztos a beszédében hangsúlyozta, hogy az Országos Borverseny, annyiban különbözik minden más hazai borversenytől, hogy a termelők valós szakmai visszacsatolást kaphatnak a szervező HNT révén , ahogy a borászok a tételeiket egymás között megmérettetik – láthatóan a legmagasabb színvonalon. A kormánybiztos külön kiemelte, hogy stratégiai feladat a Magyar Bor márka hatékony fejlesztése, amelynek egyik fő feltétele, hogy a fiatalokat ismét közel kell hozni a borkultúrához marketing és edukációs eszközökkel is, amelynek fontos lépése lesz az ősszel három egyetemen is elinduló kreditalapú képzés.

Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese köszöntő beszédében kiemelte, hogy az MBH Bank a létrejöttét követően is tovább vitte egyik jogelődjének tradíciót idén azzal, hogy támogatja az Országos Borversenyt. Ezáltal, valamint finanszírozói tevékenysége révén is segíteni akarja a borászatokat, mert célja, hogy aktív szerepe legyen az ágazat fejlődésében, főként a most kezdődő pályázati időszakban, amikor rekordösszegű beruházási támogatás lesz elérhető az agrárium és az élelmiszeripar számára. „Rendkívül fontos, hogy ezeket a forrásokat jól használja fel az ágazat.”

Dr. Nagy István miniszter megnyitó beszédében külön kiemelte, hogy a borásztársadalom az, amely az elmúlt évtizedekben példát adott arról, hogy jó helyzetfelismeréssel és abból fakadó stratégiával, az alkalmazkodás képességével közösen nyertesekké tudunk válni. Mint mondta, a borászok túlélték a filoxéra-vészt, túlélték, hogy a trianoni döntésben borvidékeinkből is lehasítottak egy óriási részt, túlélték a kommunizmus dúlását. Most sem vagyunk könnyű helyzetben, világtrend, hogy csökken a borfogyasztás. A fogyasztó mindig az újat keresi, meg kell fejtenünk és meg kell találnunk, hogy mivel nyerhetjük meg a fiatalokat a kulturált borfogyasztásnak, valamint hogyan tudjuk számukra vonzóvá és élménnyé tenni a bort.

Beszédében kifejtette azt is, hogy ahhoz, hogy a magyar borászat ne csupán talpon maradjon, de erősítse versenyképességét, fejlesztésekre és innovációkra van szükség. Az Agrárminisztérium továbbra is kiemelt partnerként, szövetségesként tekint az ágazat képviselőire, támogatásokkal segíti, hogy a szőlő-és bor ágazat a jövőben is zászlóshajóként vezesse az agráriumot.

A HNT az ágazati startégiában kijelölte továbbá azokat a bortípusokat, amelyek a promóciós tevékenység alapját jelenthetik. Ezek a tételek egyúttal az Országos Borverseny különdíjait is jelentik.

A Bor & Piac dijazottja a Borverseny legjobb feherbora: Szende Pince – Irsai 2023

A 43. Országos Borverseny legjobb fehérbora: Szende Pince – Irsai Olivér 2023

A 43. Országos Borverseny legjobb rozébora: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Szent Márton Rosé 2023

A 43. Országos Borverseny legjobb vörösbora: Szeleshát Szőlőbirtok – Szekszárdi Gubac Merlot 2019

A 43. Országos Borverseny legjobb gyöngyözőborai:

Feind Pincészet – Irsai Olivér Gyöngyözőbor 2023

Frittmann Testvérek – Frittmann Irsai Olivér Frisecco

A 43. Országos Borverseny legjobb pezsgője: Sauska – Sauska Brut

A 43. Országos Borverseny legjobb természetes édes bora:

Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet – Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017

A 43. Országos Borverseny legjobb bio bora: Dobosi Borbirtok – Bio Olaszrizling 2023

A 43. Országos Borverseny legjobb hazai nemesítésű fajtából készült illatos fehérbora: Szende Pince – Irsai Olivér 2023

A 43. Országos Borverseny legjobb Kárpát-medencei fajtából készült nagy száraz fehérbora:

Tokaj Art Wine – Genius 2021

A 43. Országos Borverseny legjobb Kékfrankos alapú házasítása:

Bodri Pincészet – Bodri Szekszárdi Vörös Cuvée Válogatás „Grand” 2017

A 43. Országos Borverseny legeredményesebb borászata: Vinart – Koch Borászat

A teljes eredménylista a www.orszagosborverseny.hu oldalon tekinthető meg.

 

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

sajtó és kommunikáció

(fotók:DT) 

sajto@hnt.hu

Tel.: +36 1 413 75 27

Facebook: hegykozseg

Web: www.hnt.hu