Olaszország lesz idén a Balaton Wine & Gourmet fesztivál díszvendége

A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet szeptember 6-8. között Veszprémben. A fesztivál során családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek élményétkezései is várják az érdeklődőket.

A Balaton Wine & Gourmet célja Veszprém és a Balaton térségét önálló gasztrorégióként bemutatni, hiszen hat borvidék, minőségi gasztronómia és pezsgő kulturális élet jellemzi ezt a területet – mondta el a rendezvény sajtótájékoztatóján a fesztivál ügyvezető igazgatója.

Mészáros Zoltán hozzátette, a harmadik alkalommal meghirdetett Balaton Wine & Gourmet-n Japán és Spanyolország, majd Argentína és Franciaország után idén Olaszország a díszvendég, Veszprém így egy mini olasz gasztrofesztiválnak is otthont ad majd.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere emlékeztetett arra, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023) harmadik szakasza az örökség jegyében zajlik, hiszen számos kezdeményezés célja, hogy hosszabb távon, fenntarthatóan működjön. Ezen innovációk közé tartozik a Balaton Wine & Gourmet, amelyre erősen jellemző mindaz, ami a VEB2023 programot is jellemezte: a regionalitás és a nemzetköziség – jegyezte meg.

Markovits Alíz, a VEB2023 vezérigazgatója arról is szólt, hogy 2025-ben az olaszországi Gorizia és a határ túloldalán fekvő, szlovéniai Nova Gorica lesz Európa Kulturális Fővárosa, a testvérvárosok pedig a Balaton Wine & Gourmet-n is bemutatkoznak majd.

Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete elmondta, az olasz gasztronómiai hagyományok legjavát tervezik bemutatni egy hasonlóan kiemelkedő gasztronómiai hagyományokkal rendelkező régióban. Az olasz konyha, az olasz életstílus és az olasz élelmiszeripari termékek itt is nagy népszerűségnek örvendenek, Itália jelenleg a hatodik legfontosabb élelmiszeripari beszállítója Magyarországnak – jelezte.

Felhívta a figyelmet a fesztiválra érkező olasz szakemberekre is, akik menüsorok, bemutatók és szakmai szemináriumok segítségével mutatják be többek között az olasz bor és a prosecco, az aperitivek és koktélok, a kávék és az extraszűz olívaolajok világát.

Gianni Annoni, a Balaton Wine & Gourmet házigazdája és Tungli Péter, a fesztivál programigazgatója hozzáfűzte, a nagyszínpad mellett újdonságként az olasz mercatók világát megidéző színpad is csatlakozik a programhelyszínek közé. Itt bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit és adnak ízelítőt a pizza, a pasta, a fagylalt és a kávé univerzumából.

A fesztivál a nagyközönségnek szóló, ingyenes előadások mellett élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is ízelítőt kínál az olasz gasztronómiából, Michelin-csillagos olasz sztárséfek pedig élményétkezéseket prezentálnak.

Vezetett kóstolókon, illetve a CEWI borszakmai élménysátrában mutatkoznak be az olasz és Balaton-környéki borok, a gyereksátorban pedig Kalas Györgyi vezetésével a fiatalokat is gasztrofoglalkozások várják.

(Forrás: MTI, fotó: MLbay/Pixabay)