Átadták a Borutcát és művelődési házat Tarcalon

Tarcal, 2024. május 31. Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Butta László (független) polgármester, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyûlés elnöke (balról, b-j) Tarcalon a település mûvelõdési házának átadóünnepségén 2024. május 31-én. A kormány a Magyar falu programban több mint ezermilliárd forintot fordított kistelepülési infrastruktúra fejlesztésére. MTI/Vajda János

A kormány a Magyar falu programban több mint ezermilliárd forintot fordított kistelepülési infrastruktúrafejlesztésére – közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tarcalon.

Panyi Miklós a település Borutcájának és művelődési házának átadóünnepségén kifejtette: jelentős forrás jutott útépítésekre és -felújításokra, járdák, vízelvezető árkok kialakítására, oktatási és egészségügyi intézmények korszerűsítésére, valamint játszóterek fejlesztésére.

Hozzátette, hogy csak a tarcali fejlesztésekre több mint négymilliárd forintot költöttek, de a térség is jelentős forrásokhoz jutott, amelyekkel a helyi turizmust is segítették.

Az államtitkár tájékoztatása szerint 2017 óta országos szinten 365 milliárd forintot biztosított a kormány több mint 17 ezer turisztikai fejlesztésre.

Panyi Miklós úgy fogalmazott, a magyar kormány mindent megtesz a vidék támogatásáért és az ott élő emberek életminőségének javításáért.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte, a tarcali kulturális intézményt 13 év után nyithatták ki újra a felújításnak köszönhetően.

Kiemelte, a tokaj-zempléni térséget egy kormánydöntés értelmében kiemelt turisztikai térséggé nyilvánították. Az a cél hogy a főváros és a Balaton után ez legyen a harmadik leglátogatottabb turisztikai térsége az országnak.

Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke kifejtette, a területfejlesztési programok révén mintegy 520 millió forintot fordítottak Tarcalra. Azt mondta, az elkövetkezendő fejlesztési ciklusra pedig már csaknem 430 millió forintot el is nyert a település, ezt a többi között az iskola energetikai fejlesztésére, csapadékvíz-elvezetésre, valamint az önkormányzati konyha felújítására költhetik el.

Butta László, Tarcal független polgármestere megköszönte a kormányzat támogatását. A településvezető leszögezte, a tokaj-hegyaljai községben nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra, ott a falusi vendéglátástól az ötcsillagos szállodáig minden szolgáltatás elérhető.

A Borutcát egymilliárd forintból alakították ki, a Könyves Kálmán Művelődési Ház felújítására pedig 600 millió forint magyarországi forrást fordítottak.

(Forrás: MTI, fotó: Vajda János)