Ismét Szántóföldi napok és agrárgépshow Mezőfalván

Mezõfalva, 2024. június 5. A drónnal készült felvételen a szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvény Mezõfalván a megnyitó napján, 2024. június 5-én. MTI/Vasvári Tamás

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke közölte, a kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége közös, kétnapos rendezvényén több mint 150 kiállító vesz részt, és több tízezer látogató érkezik. Az ország legnagyobb szántóföldi kiállításán idén a fenntartható és a klímaváltozáshoz alkalmazkodó eszközök és módszerek bemutatására helyezték a hangsúlyt – tette hozzá.

Harsányi Zsolt, a gépforgalmazók szövetségének elnöke mások mellett elmondta, idén is megjelennek a kiállításon robotok, amelyek ugyanakkor hozzáértő üzemeltetők nélkül nem sokat érnek. Úgy vélte, egyre biztatóbb az agárgépész utánpótlás helyzete.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a hetedik alkalommal megtartott rendezvény megnyitóján elmondta: több pénzt nem lehet beletenni az ágazatba a Közös Agrárpolitika eszközrendszerén keresztül, mint amennyit a magyar kormány a vidékfejlesztési források maximális, 80 százalékos kiegészítő finanszírozásával tett.

Tavaly a kifizetett agrártámogatások értéke meghaladta az 1400 milliárd forintot, ami csaknem háromszorosa a 2010-es 533 milliárd forintnak – emelte ki.

Kifejtette: az új pályázati források felhasználása révén 2900 milliárd forintból folytatódhat az agrárium megújulása. A cél, hogy 2030-ra a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességét átütő mértékben erősítsék a nemzetközi és a hazai piacokon.

Elmondta, a nyáron kezdődő új, beruházási pályázati felhívások között több a takarmány-, az élelmiszeripar, az állattartás és a kertészetek fejlesztésére ad lehetőséget. A feldolgozóipar, az állattartó telepek megújítására 200-200 milliárd, a kertészeti fejlesztésekre 100 milliárd forintos keretösszeggel hirdettek pályázatot. Év végén jelennek meg a szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódó felhívások.

A júliusban induló magyar európai uniós elnökségi időszakban a legfontosabb cél annak megmutatása, hogy Európa életképességének fenntartásához gazdabarát és tudásalapú mezőgazdasági politikára van szükség – emelte ki.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke többek között arról beszélt, hogy a magyar gazdák eldöntötték, nem hagyják magukat kiszorítani a nemzetközi piacokról.

(Forrás: MTI, fotó: Vasvári Tamás)