Felfedezni a Mátrát Mészáros Gabriellával

A Mátra óriási turisztikai vonzerővel rendelkezik, a Balaton térség kiemelt üdülőkörzete után ezen a vidéken a legélénkebb a turizmus. A borok terén ugyanakkor a Mátra a fajták és stílusok legszélesebb skáláját kínálja. A Mátra jelenleg a legizgalmasabb borvidékünk, ahonnan egészen avantgarde irányzatokkal találkozhatunk. Most úgy tűnik, hogy ez a borvidékünk a Kékfrankosban találta meg leginkább a saját vörösboros-profilját, miközben a fehérszőlők közül még nem tette le a garast egyetlen fajta mellett sem határozottan. „Mátra a javából” szlogennel Kézdy Dániel mesterkurzussal mutatta be azt a csendes forradalmat ami a Mátrában játszódik, amit követően a borvidéket képviselő termelők mélyebben is beavatták a résztvevőket borkészítési tudományuk műhelytitkaiba a Pasaréti Közöségi Házban dr. Mészáros Gabriella szervezésében megtartott kóstolón.

Már egy ideje megszokhattuk, hogy a Mátrából mostanában Friss szelek fújnak. A rendszerváltástól mostanáig nagyjából minden borvidék kialakította a saját stílusát, nagy meglepetések nemigen érkeznek. A Mátra ebből a szempontból (is) üdítő kivétel. Rég volt már az az idő, amikor erre a borvidékre rásütötték a „Mátra a friss, illatos, gyümölcsös, reduktív borok hazája” sztereotipiát.  Mostanában ahogy jönnek az évjáratok, sorra kiderül, hogy a nagy borok kategóriájában országos léptékben is az első vonalban van a helye. Újabban pedig, ahogy egymás után jöttek a szép eredmények a külföldi borversenyekről, az is kiderült, hogy éppenséggel a világ élvonalához tartozik.

A sokarcú Mátra

Valószínűleg a Mátra jelenleg a legizgalmasabb borvidékünk, ahonnan egészen avantgarde irányzatokkal találkozhatunk. Adódik talán abból is, hogy itt kisebb birtokok könnyebben elérhetőek, mint a már befutott borrégiókban, ami abból is adódik, hogy a Mátra mégiscsak a második legnagyobb borvidékünk. Most úgy tűnik, hogy a Mátra a Kékfrankosban találta meg leginkább a saját vörösboros-profiljaként, miközben a fehérszőlők közül még nem tette le a garast egyetlen fajta mellett, miközben a fehér fajták – Chardonnay, Rizlingszilváni, Olasz vagy Rajnai rizling, Tramini, Szürkebarát, Ottonel muskotály, Sauvignon blanc, Irsai Olivér, Zöld veltelini – egyformán jól érzik itt magukat.

Dr Meszaros Gabriella beharangozza a Matrabol erkezo elmeny-ozont

Mint ahogy Kézdy Dániel elmondta, a Mátra óriási turisztikai vonzerővel rendelkezik, a Balaton térség kiemelt üdülőkörzete után ezen a vidéken a legélénkebb a turizmus. A Mátra télen a síelőket várja, míg az egyéb évszakokban a turizmus, biciklis turizmus dominál. Gasztronómiája, a mátrai ételkülönlegességei sokszínűek, borai pedig mindent tudnak az illatos fehérboroktól a nagy fehéreken át remek desszertborokat, vagy éppen prémium vörösborokat is produkálni.

A Matra a legszinesebb borvidekunk

Mátra a javából

A Pasaréti Közösségi Házban dr. Mészáros Gabriella szervezésében nyílott alkalom arra, hogy a borkedvelők megismerkedjenek a Mátra legújabb irányzataival. A meglepetések már ott kezdődtek, hogy a Kézdy Dániel által prezentált mesterkurzus 12 borából csupán kettő volt fehér, persze mindkettő nagyszerű. Losonci Bálint 2019-es Rajnai rizlingje a natúrbor irányvonalat követi, szüretlen és kénmentes. Aki még nem kedvelte eddig ezt a műfaj, az talán épp ezen a tételen keresztül juthat közelebb hozzá. Ludányi Balázs Centurio Fáy-domb 2019-es Hárslevelűje ugyancsak emlékezetes marad csodás citrusos aromáival. Palya Balázs mindössze 1 ½ hektáros területet művel, de azt féltő gonddal, nagy odafigyeléssel teszi. 2021-es Kékfrankosa igazolja a fajta iránti bizalmát, koncentrált, elegáns, gyümölcsös.

A Hegymente organikus borai

A Hegymente Szőlőbirtok organikusan műveli a területét, a 2022-es Syrah – Laska cuvée egészen újszerű vállalkozás. A Laska egy stájer fajta, ami friss málnás ízvilággal jutalmazza borát. 2021 volt az első évjáratuk, még szinte a kísérletezés stádiumában próbálnak új utakat, új ízharmóniákat felfedezni.  A  borok sorában a 2018-as Kékfrankos volt a hetedik tétel a Szignárovits-Maka duótól.

Szignarovits Mark gyongyospatai paradicsomaban

Szignárovits Márk feleségével Maka Bernadettel és gyermekeikkel együtt Gyöngyösön laknak, de birtokukat Gyöngyöspatán viszik tovább. Szignárovits Márk rendkívül tudatosan választotta ki a birtokához tartozó területi egységeket. Eddig leginkább a  Gyöngyöspata, várhegy oldalában kialakított mintegy 0,3 hektáros gyönyörű kitettségű Furmint táblájáról érkező borai miatt kedveltük. A Borsos-dűlőben elsősorban kékszőlőt művel, a Kékfrankos több klónja mellett Cabernet franc és Merlot található itt. A szőlőben a talajmunka visszafogásával érik el hogy a gyümölcsből illatban és ízben is gazdag bor szülessen. Ebben a dűlőben a Kékfrankos terhelését levitték mindössze fél kilóra,  magnum palackokban érlelődő kékfrankosa érthető módon első vonalbeli. A Centurio Diós szüretlen Kékfrankos ugyancsak a fajta termőtájat megfogalmazni képes minőségét bizonyította. Ugyanúgy, mint Karner Gábor és Fanni Tavasz Kékfrankosa 2017-ből. Naturbor nagy testtel és markáns savakkal.

Major Levente abasari pincejeben

Az organikus Mátra

Major Levente Abasáron készíti borait, miközben iskolaigazgatóként nem annyira az oktatásra, mint inkább a közösségépítésre teszi a hangsúlyt. Leventének a mátrai Sárhegy oldalában vannak területei. Egy kisebb a Cibike dűlő oldalában, nagyobb, bő 10 hektáros területe viszont az ország egyik legmagasabban fekvő fennsíki szőlőtáblájában, az ún. „Dobóczi laposon” lévő 1963-as telepítésű Leányka táblában van mintegy 300 m.-es tengerszínt feletti magasságon, egy nagyon izgalmas, köves talajon.  Levente a természet-közeli művelést érzi közel egyéniségéhez, birtokain bio-művelést folytat. Együtt él borai fejlődésével, a borkészítés folyamatát az érzékszerveivel kontrollálja, hallgatja a hordókban fejlődő bor zenéjét, kóstol, megfigyel, tapint. Visszatért a gyökerekhez, ebben is a szűretlen kategóriához. Szemléletét igazolta 2016-os Sár-hegy Kékfrankosa.

Dominium – Orban Daniel a Matra toveben

A Dominium első ültetvényeit 2009-ben telepítették el. Szőlészeti és borászati filozófiájukat a természetközeli megoldások motiválják elsősorban. A szőlő művelése során nem használnak semmilyen gyomirtót, próbálják kiszorítani a vegyszereket, elsősorban a rovarölő, illetve felszívódó gombaölő szereket, és olyan természetes anyagokból készült keverékeket juttatnak a talajba, amely a növények immunrendszerét hivatott erősíteni. A fehér fajták közül a Sárgamuskotály, a Rajnai rizling, a Chardonnay és a Furmint a négy kedvenc, míg a kékszőlő szortiment szintén elég speciális, Syrah, Tempranillo, Feketeleányka, Turán, Merlot és Cabernet Franc képezi az állomány gerincét. A több fázisú hozamkorlátozás minden fajta esetében alapvető fontosságú a családi gazdaságban. Az eredmény nem kérdéses, hiszen a Dominium Pincészet termékei rendszeresen befutnak a Bor és Piac bortesztjeire, és rendre az élvonalban szerepelnek. 2016-os Syrah-juk bizonyította minőség-orientált felfogásukat.

Dominium Syrah a poharakba

Ahogy a kóstolót Losonci Bálint bora indította, úgy az ő bora zárta is egyben. Losonci Bálint a Borbarát magazin szakújságírójaként indult, nagyon szofisztikált elképzeléseit tudja most már több mint két évtizede a gyakorlatban is megvalósítani. Spontán erjesztéssel, fejtés nélkül 1 ½ évig hordóban érlelt 2013-as Cabernet francja bizonyítja, hogy a Mátra esetében valóban a fajtakínálat és csúcsminőség határát a csillagos ég jelenti!

(képek+beszámoló: Dékány Tibor)