5 Ház Borbirtok

Idén nyolcadik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg a legszebb szőlőültetvények köre. Hogy mely kategóriában mely borászatok kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ennek keretében augusztus egyik utolsó, de még a teljes erejét mutató napján megcéloztuk a Somlót, hogy felkeressük a 5 Ház Borbirtokot.

Ez a földalatti kupolás oszlopcsarnok akár kétszáz fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín

Mindig öröm, ha a legszebb szőlőbirtokok közé bekerülnek olyan borászatok, melyek kisebb borvidékeket képviselnek. A Somlóról eddig két birtokot szavaztak olvasóink be a legjobbak közé, a Tornai Borászatot 2017-ben, na meg az 5 Ház Borbirtokot 2016-ban. Nem lehet tehát a véletlen műve, hogy az 5 Ház stabilan tartja magát a legnépszerűbb borászatok között.  Annak, aki hozzászokott ahhoz, hogy a Somlón nem a legkomfortosabbak a körülmények, csupa meglepetés megérkezni az 5 Ház Borbirtokhoz. Harmonikusan tájba simuló épületek, jól kiépített úthálózat, rendezett áram,- és vízellátás, továbbá korlátlan wifi.

Hogy mindez hogyan jött létre, az egy romantikus eposz témája is lehetne. Mert hogy adva van a Somló kissé elhanyagoltabb, északi oldala a vár alatt. Néhány telek, melyeknek vannak ugyan termőhelyi értékei megtetézve nagyszerű kilátással, ám nincs se áram, se víz, és nincs odavezető út sem. Ha nem olvastunk volna Don Quijotéről, aki ihletett perceiben elérhetőnek vélte a legtávolabbi csillagot is, nehezen képzelhetnénk, hogy akadnak napjainkban is olyanok, akik éppen egy itt létesítendő borturisztikai komplexumról szőnek romantikus álmokat. Mégis akadt három barát, akik összefogtak, hogy egy közös álmot megvalósítsanak.

Idén tavasztól üzemel a szőlőhegyi finn szauna szabadtéri jakuzzival

Eredetileg csupán kisebb, nagyjából 800 négyszögölre kimért szőlőparcellák voltak itt kis romos présházakkal. 8 tulajdonostól 10 év alatt kellett felvásárolni a területet, amit követően a tényleges munkálatok 2010-ben kezdődhettek meg, amikor a romos présházak alapjaira elkezdték felhúzni az új, kétszintes házakat. 2012-re elkészültek az épületek, melyeket egy közös pincerendszer fűz össze a hegy gyomrában, sőt, mindezt kiegészítették egy impozáns központi pincetérrel. Ez a földalatti kupolás oszlopcsarnok akár kétszáz fő befogadására alkalmas, így kiváló helyszínt biztosít rendezvények, elsősorban esküvők számára is. A kétszintes épületek összesen 20 férőhellyel várják a látogatókat. Az öt házból az egyik a gazdasági központ, amely alatt hármas szinteltolódással hosszú pincerendszer húzódik, amiben az acéltartályok részére ugyanúgy megfelelő teret alakítottak ki, mint a hordós érlelés számára. mintegy 2,5 hektáros szőlőterület felvásárlását egy komoly elemzés követte első ütemben, melynek során a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnél bevizsgáltatták az ültetvényen található szőlőket. Ebből a vizsgálatból kiderült, hogy 25 féle szőlő található a területen, melyek egyike a Bálint-szőlő volt. Ha már a tulajdonosok egyikét Bálintnak hívják, az jó alkalom arra, hogy ennek az ősrégi magyar fajtának a kultuszát feltámasszák. Így a kutatóintézettel karöltve a Bálint szőlő felélesztésére közös programot hoztak létre, melynek során a birtokon 200 tő Bálint szőlőt ültettek. E mellett egy hektáron terem Olaszrizling, mintegy 4000 m2-en Furmint, a többi pedig Juhfark, illetve vegyes helyi fajták.

Aki ide ellátogat, az csakis jól érezheti magát, és ez alól a zsűri sem volt kivétel

Hogy a vendéglátás tökéletes legyen, már csak egy lépést kellett megtenni, ami idén tavaszra meg is valósult, amennyiben egy különleges szauna-épület is elkészült. Az épület mellett akár szabadtéri jakuzziban poharazgatva is élvezhetjük a Somló nagyszerű táji adottságait. Az egykori három tulajdonostárs közül kettő nyugdíjazta magát, így mára Dubi Zoltán egymaga áll a vállalkozás mögött. Ugyanakkor igen profi stáb működteti a borászati- vendéglátó komplexumot. Schäffer István az, aki átfogja és irányítja létesítmény minden szektorát, Tóth Szabó Szilvia viszi a marketinget és kommunikációt, László Orsolya a birtok vezetője, Nagy Balázs vezeti a borászatot.

Schäffer István mély szaktudással vezetett minket a hegy mélyében lévő pincerendszerbe, ahol végigkóstolhattuk a 2018-as évjárattól a legszebb tételeket visszafelé egészen 2000-ig. Érdekes élményekben volt részünk, ahogy megfigyelhettük, milyen szépen tartják magukat a somlói borok, ha megfelelő állapotban szüretelik a szőlőt, és szakszerűen kezelik a borokat.

Nagyszerű somlói borok, tipp-topp eleganciával berendezett szobák, pincebelsők saját használatra, jakuzzi a hegyoldalban, valóban egészen egyedi élmények a szőlőhegyen, nem véletlen hát, ha szinte minden héten esküvő, vagy rendezvény céljaira van lefoglalva az 5 ház. Élmények sora várja hát a látogatót, nem beszélve arról, hogy még a birtok felett magasodó várba is ellátogathat kedves vendég.