Elindult az első őszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Villány, 2017. szeptember 12. Csiga továbbítja a szõlõfürtöket a bogyózógépbe a Szende Pince villányi telephelyén 2017. szeptember 12-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Hagyományteremtő szándékkal idén először őszi szezonális ellenőrzéssorozatot rendelt el dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. A rendhagyó mustra, a Nébih koordinálásával, 2023. október 16. és október 29. között zajlik országszerte.

Az államtitkár kiemelte, az őszi ellenőrzés célterületei között – az élelmiszerforgalmazás tekintetében – a pályaudvarokon működő kereskedelmi és vendéglátó egységek, valamint az iskolai büfék szerepelnek. Célja, hogy több, az évszakra jellemző termékkört átfogóan és fokozottan vizsgáljon a hatóság. Ezért többek között a tökmagolaj kerül a középpontba, továbbá a szakemberek ellenőrzik a szezonra kiemelten jellemző zöldség és gyümölcsök: az alma és a burgonya minőségét, valamint a szőlőszüretekkel kapcsolatban az ún. autentikus, termőhely, szőlőfajta és évjáratnak megfelelő szőlő és bormintákat. Ezenfelül iskolabüféket és olyan speciális területeket is górcső alá vesznek, mint az állatgyógyászati készítmények kiskereskedelme és a kutyaszaporítás – foglalta össze az államtitkár.

A szezonális mustrát a Nébih koordinálja, míg végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek.

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: MTI/Sóki Tamás)