Borok Azerbajdzsánból

A budapesti Azebajdzsán Nagykövetség adott otthon annak a borbemutatónak, amely a Gabala régióban 2007-ben létrehozott Savalan Borászat termékeiből mutatott be ízelítőt. A mindennapok során észleljük hogy Azebajdzsán függetlenedését követően felturbózott lendülettel vetette magát a modernitás irányába, amit a Forma 1-es autók bakui száguldozása mellett az is fémjelez, hogy az Azebajdzsán borok mára betörtek a Michelin-csillagos éttermekbe, a világ élvonalához tartoznak.

Az ország lendületes fejlődésére, és népszerűségének alakulására jellemző adat, hogy a Tripadvisor Bakut a 2023-as év legnépszerűbb úti céljai közé sorolta. Csak első pillantásra lepődik meg az ember azon, hogy egy muszlim országban fejlett a borkultúra, hiszen ha mélyebben beleásunk a múlt kútjába, akkor kiderül, hogy ez a vidék a világ legrégebbi borkultúráit maga mögött tudó régiók közé tartozik. A legújabb kutatások szerint Azebajdzsán borászata közel 6000 éves múlttal rendelkezik. A Gojgol körzetben például a Kr. e. 2. évezredből származó, bormaradványokat tartalmazó korsókat tártak fel. Ám már ókori görög, arab, és római tudósok, mint Homérosz, Hérodotosz, Al-Maszúdi és Plinius is említést tettek az itteni borok nagyszerűségéről.

A bemutatót Tahir Taghizade, Azerbadzsán magyarországi nagykövete nyitotta meg

Később aztán a szovjet korszakban Azebajdzsán a legnagyobb bortermő régiójává vált a hatalmas Moszkva által irányított birodalomnak, aminek Gorbacsov 1985-ös alkoholellenes kampánya vetett véget. A szőlőültetvények döntő többsége kipusztult, a hegyoldalak elparlagosodtak. Így aztán a függetlenné válást követően nagyjából a nulláról kellett elkezdeni a borágazat újjáépítését. Az új kormányzat bevezette a borászati fejlesztés átfogó állami programját. Az ország 7 borrégiójában telepített hektárok összterülete jelenleg elérte a 16 088-at, a nagy borászatok száma pedig 20-ra emelkedett.

A Savalan borászat a Kaukázus lábainál

A 20 Azebajdzsán borászat egyike, és talán a csúcsa is egyben a Savalan Aspi, melynek termékeiből kóstolót tartott  Azebajdzsán nagykövetsége. A Savalan Aspi Gabala hegyvidéki régiójában, a Kaukázus lábainál jött létre 2007-ben. A tengerszínt felett mintegy 400 méteres magasságban kialakított ültetvénynek olyan modern laboratóriuma van, amilyennel Európában is a borászatok csupán 5%-a rendelkezik. Boraikat világszerte 47 (egy és két) Michein-csillagos étteremben forgalmazzák.

A Savalan Aspi borászat olasz szakmai tudásra alapozta működését. Alapos talaj-, és klimatológiai elemzést követően a szőlőültetvényeiket a Vivai Cooperativi Rausedo cég hozta létre, amely világelső a szőlőoltványok előállításában.  A borokért ugyancsak olasz szakemberek, Daniel D’Andrea és Elisa Vagnoni a felelősek. A szőlőültetvények a Szavalan völgyében félsziget-szerűen helyezkednek el, amelyet a Nagy-Kaukázus hegylánca védelmez az északi szelektől, és mindkét oldalról a Turjacsaj folyó veszi körül.

A budapesti Azebajdzsán Nagykövetségen megrendezett borbemutatón a  Savalan Aspi borászat 10 csúcstermékével ismerkedhettünk meg, 3 fehérrel és 7 vörössel. Viognierjük 2022-ből könnyed, elegáns és némi ananászos beütések kísérik. A 2021-es Riesling már nagyobb testtel rendelkezett, friss, és gazdag aromákkal, citrusokkal. A 2018-as Elisa cuvée 60% Chardonnay-t tartalmaz Traminivel, sárga-, és fehér Muskotállyal. Ez egy igazi fehérboros nagyágyú, gazdag gyümölcsaromákban, alma, körte, mangó árad belőle magas-szintű harmóniában, nagy testtel, szép hosszú lecsengéssel.

A vörösborokat is legmodernebb technológiával állítja elő a pincészet. Az erjesztés során a törköly-kalapot nem mechanikus módon oszlatják, hanem az erjesztő tartályokba 2 óránként gázbuborékokat juttatnak. Ennek megfelelően fizikai behatás, rongálás nem éri az erjedésben lévő anyagot. Termékeiken meg is jelenik ez az igényes feldolgozás, és gondos érlelés.

A 2017-es Syrahban szinte minden szépsége benne van a nagy vörösboroknak, cseresznyétől a szilván át a fűszerekig, dominánsan a fekete borsig. A 2019-es Alicante Bouschet már csillogó mély rubin színével hódít, amire friss gyümölcsössége még rátesz egy lapáttal. Ez a bor önmagában is élmény, nem igényel semmi körítést.  A Petite Verdotban a vörös testű gyümölcsök dominálnak zöld borssal és lágy tanninokkal. A Limited Release csak a legszebb évjáratokban áll össze. A 2017-es tételben a cseresznye, a gránátalma jelenik meg hangsúlyosan a 24 hónapos barikkolásnak köszönhetően gyönyörű vaníliás, fahéjas beütésekkel. A borászat egyik prémium tétele a család engedélyével a Nobel nevet viseli. A Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Petite verdon fajtákból összeállított cuvée valóban Nobel-díj esélyes lehetne, ha azt ebben a műfajban is kiadnák. Az ember már azt hihetné, hogy ezt a magasságot már nem lehet fokozni, ám erre a tisztán Merlot alapú 2016-os Canyon némileg rácáfol.

A magyarországi forgalmazói szerződés ünnepélyes aláírása a nagykövet jelenlétében

Meglepetés minden szempontból a Savalan Borászat szép szortimentje, nem csoda hát, hogy a bemutató során aláírásra is került a szerződés a Savalon-borok hazai forgalmazásáról. Így hát a kedves olvasók is hamarosan meggyőződhetnek arról, hogy milyen szépen muzsikálnak az azerbajdzsáni borok a poharakban.

Dékány Tibor