Meghosszabbították a Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltésének határidejét

A Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltésének határidejét két héttel, 2024. február 15-ig meghosszabbítja az Agrárminisztérium és a hét közepére nagyobb, a biztonságos benyújtást segítő informatikai rendszerfrissítési csomag várható. Az AM tájékoztatója abban nyújt segítséget, hogy a gazdálkodók határidőre, támogatásvesztés kockázata nélkül és a követelményeknek megfelelően eleget tudjanak tenni e feladatuknak, valamint hogy tiszta képet nyújtson a kapcsolódó ellenőrzésekről.

A határidő két héttel történő meghosszabbításának oka az új rendszerben az elektronikus feltöltéssel kapcsolatos gyakorlati nehézségek kezeléséhez szükséges idő biztosítása. A felületen eddig már 3,1 millió hektárra vonatkozóan töltöttek fel a gazdálkodók sikeresen 2023-as adatokat.

Fontos tény, hogy az új idő támogatási időszak első évében a Gazdálkodási Napló bármilyen formában történő vezetéséhez, elektronikusan feltöltéséhez, valamint az elektronikus Gazdálkodási Napló (e-GN) részét képező e-permetezési napló tartalmi pontosságához kapcsolódnak szigorú jogkövetkezmények. Automatikus elutasítást vagy támogatáscsökkentést nem okoz önmagában a napló hibás kitöltése. Elutasítást, illetve támogatáscsökkentést kizárólag az okozhat, ha egyáltalán nem tölti fel a gazdálkodó a naplót, vagy amennyiben növényvédőszer használatát érintő kötelezettsége van, és azzal nem összeegyeztethető készítmények alkalmazása kerül dokumentálásra a Gazdálkodási Naplóban. Az érintett támogatási konstrukciók az Agro-ökológiai Program (továbbiakban: AÖP), az Agrár-környezetgazdálkodási támogatás (továbbiakban: AKG), az Ökológiai Gazdálkodás fenntartása (továbbiakban: ÖKO) és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetés (továbbiakban: Natura gyep).

Azért különösen fontos az adattartalom pontossága, mert az uniós előírások miatt az AÖP egyes gyakorlatainál, valamint az AKG, ÖKO és Natura gyep támogatások tekintetében, ahol valamilyen növényvédőszer-korlátozás szerepel a feltételek között, a Magyar Államkincstárnak 100%-os adminisztratív keresztellenőrzést kell végeznie az e-GN részét képező e-permetezési naplókra. Az AÖP esetében a következő gyakorlatok érintettek: nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése szántóterületeken, méhekre veszélyes szerek használati tilalma, forgatás nélküli talajművelés, biológiai ágensek alkalmazása.

Az AKG és ÖKO támogatások tekintetében szintén alapkövetelmény, hogy az e-GN tartalmazzon tápanyag-gazdálkodási tervet.

Az e-GN benyújtásával kapcsolatban a felhasználók által tapasztalt technikai problémák elhárításán a Nébih informatikai fejlesztői folyamatosan dolgoznak. Jelenleg is készül egy nagyobb informatikai rendszerfrissítési csomag, ami az adatvesztési jelenséget hivatott megszüntetni. Ennek élesítése szerdán (január 17.) várható. Erre való tekintettel döntött úgy a minisztérium, hogy az e-GN benyújtására nyitva álló időszakot két héttel – 2024. február 15-ig – meghosszabbítja.

Az e-GN feltöltésnél tapasztalt problémák egy része származhat abból, ha a gazdálkodó nem olyan piaci szoftvert használ, ami élő, éles adatkapcsolattal rendelkezik a Nébih felé. Javasolják annak ellenőrzését a szolgáltatónál, hogy olyan szoftvert használjanak, ami rendelkezik az éles rendszerhez hozzáféréssel. Amennyiben a működés során bármi hibajelenséget tapasztalnak, jelezzék a Nébih erre a célra rendszeresített elektronikus elérhetőségén (egn@nebih.gov.hu).

(Forrás: AM Sajtóiroda)