Orbán-napi borünnep a hajósi pincefaluban

A hajósi pincesor

Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja ad otthont a szőlőtermesztők és borászok védőszentje tiszteletére szervezett negyvenedik Orbán-napi borünnepnek péntektől vasárnapig a Bács-Kiskun megyei Hajóson.

A rendezvények sora a hajósi svábságra emlékező konferenciával kezdődik május 27-én, pénteken – közölték a szervezők.

Szombaton az ünnepélyes megnyitó keretében – a borrendek felvonulása után – borlovagokat avatnak és meglocsolják Szent Orbán szobrát. A néphagyomány szerint ugyanis, ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelik meg a szobrát a gazdák, ha viszont fagykáruk lett, akkor megvesszőzik.

A bor szerelmesei bortúrán vehetnek részt, megismerhetik a környék sváb és borászati hagyományait, valamint a pincefalu borászatainak remekeit.

A családokat Meseföld élménybusz, népi fajátékok, körhinta, kincs- és nyomkereső túrák, a Kacagó Bábszínház és gyermekfoglalkozások várják. Lesz divatbemutató, Simson-motoros felvonulás, kézművesvásár és több néptáncbemutató, de szerveznek egészségügyi tanácsadással egybekötött állapotfelmérést is.

A hajósi estéket könnyűzenei koncertek zárják: szombaton Keresztes Ildikó, vasárnap az Ocho Macho lesz a sztárfellépő a pincefalu nagyszínpadán.

A népünnepélyhez kapcsolódó natúrparki családi nap szombati programjai között gyalogos és kerékpáros bivalynéző túra, gyógynövény-, illetve kutyás szarvasgomba-kereső bemutató, kemencés sütés és helyitermék-kóstoló is szerepel.

Az Orbán-napi borünnephez kapcsolódik a „Mi napunk” program is, amely a megyei önkormányzat hagyományos, a lakóhelyhez, a megyéhez való kötődést erősítő rendezvénye.

Hajóson évszázados hagyománya van a borászatnak, már 1728-ból is vannak írásos emlékek arról, hogy az odatelepült svábok szőlővel és borral foglalkoztak. A pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a több mint 1200 présház és az alattuk elhelyezkedő, löszbe vájt pincék alkotnak. A 20-50 méter hosszú pincealagutakban pedig ott sorakoznak a zamatos vörös- és fehérborokat rejtő hordók.

(Forrás: MTI, fotó: dr. Kiss Gábor)