Légli Ottó már csak a saját birtokára koncentrál

Magyar lovagrend érdemkereszttel tüntették ki Légli Ottót a Balaton borászatáért tett sok évtizedes erőfeszítéseiért. A balatonboglári borász idén leköszönt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának éléről – írja a Sonline.

„Nagyon jó érzés, ráadásul ahogyan az a méltatásban is áll, több évtizedes munkáért kaptam ezt az elismerést. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen címet kapok. Igaz már korábban kaptam elismeréseket, díszpolgár is vagyok Balatonbogláron. 2010-re, amikor 20 éves volt a Légli Borbirtok, minden hazai szakmai elismerést sikerült elérnem. Az elejétől kezdve az volt a célunk, hogy magas színvonalon készítsünk bort, nem édesítettünk, palackoztunk, szakmailag magas színvonalon dolgoztunk. De azt, hogy Svájcba, Nagy-Britanniába, USA-ba is eljutott a Légli bor, azt sosem gondoltam volna” – ” – mondta a lapnak a kitüntetett borász.

A balatoni bor helyzetét nehéznek érzi, azzal együtt is, hogy az elmúlt évtizedben nagyon sok pozitívum történt a szakmában. Nyilván van egy természetes hullámzás divatban és trendekben, de évekre visszanyúlnak a probléma gyökerei, egészen strukturális gondokig. A termés jelentős része szőlőben értékesül, ami nem egészséges. Monopolhelyzetben lévő nagyüzemek sok esetben a felvásárlók. Megerősödtek olyan tendenciák, amelyek nem az igényességnek, a jó minőségnek szólnak. A bor élvezeti cikk, s mára eljutottunk oda, hogy a közönség egy jelentős része nem az alkoholtartalma miatt fogyasztja. Az igazi áttörés még várat magára. Ráadásul nagyon nehéz éveket tudhatunk magunk mögött: tavaly aszály, ma épp az ellenkezője sújtja az ágazatot.

Arról, hogy az idei évben leköszönt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöki posztjáról, így nyilatkozott: „Több mint hat év volt úgy, hogy nem készültem erre a pozícióra, választás útján kerültem a HNT élére. Amit azért vállaltam, mert úgy érzem, hogy amit az ember kapott a mestereitől, ettől a szakmától, abból valamit vissza is kell adni. Rajtunk is múlik ugyanis, hogy 10 év múlva hogyan fog kinézni ez a szakma. Ez egy társadalmi munka volt, egy önzetlen dolog, ami azért okozott némi családi feszültséget is. Háromfelé dolgoztam, mert el kellett látni a saját birtokomon is a munkát, a helyi hegyközségben és az országosban is. Szép időszak volt, sok kihívással, de most a saját birtokommal szeretnék foglalkozni. A Covid előtt már megéreztem, hogy egy új korszak előtt állunk, egy-két jóslatom be is jött. A birtoknak meg kell újulnia, s efelé már tettünk is lépéseket.”

Forrás és további részletek: https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2023/09/a-kituntetett-legli-otto-mar-csak-a-sajat-birtokara-koncentral