Bemutatták a külügy borválogatását

Dr. Mészáros Gabriella, a zsűri elnoke

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban február 12-én mutatták be minisztérium 2018-as borválogatását.  A borszelekcióban 3 kategóriában 30 bort és pezsgőt választott ki a zsűri a magyar külképviseleti szervek rendezvényeihez, fogadásaihoz.

Idén első alkalommal a borok kiválasztására létrehozott zsűri a hazaiakon túlmenően külföldi szakemberekkel bővült, mivel a V4 államok borszakértői is közreműködtek benne. Lengyelországból Thomasz Prange-Barczynski, Szlovákiából Edita Durcová, míg a Cseh Köztársaságból Jakub Prybil vett részt a dr. Mészáros Gabriella elnökletével működő grémiumban.  De természetesen most is erősítették a zsűri munkáját olyan hazánkban élő jól ismert külföldi szakemberek, mint Sue Tolson, vagy Robert Smyth.

Ahogy a megnyitón Dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hangsúlyozta, a minisztérium hazánk pozitív nemzetközi megítélésében fontosnak tartja a kiváló minőségű hazai borok megismertetését a nagyvilágban. Ennek jegyében immár tizenhetedik alkalommal választották ki azokat a borokat, amelyek Magyarország 130 külképviseletén, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett rendezvényeken képviselik hazánk borválasztékát. Dr. Balogh Csaba kiemelte, hogy ebben a munkában idén stratégiai szövetséget kötöttek a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával, sőt ezen túlmenően a Magyar Konyha szerkesztőségével is. Ennek az együttműködésnek keretein belül az idén első alkalommal a borokhoz a Magyar Konyha szakembergárdája ételpárosításokat is ajánlott, a 30 borhoz 30 receptet fűzött hozzá, amit Borok és Ételek c. kötetben adtak ki.

Dr. Balogh Csaba államtitkár

Dr. Mészáros Gabriella, a zsűri elnöke leszögezte, hogy ami történt, az nem verseny, hanem egyfajta válogatás, ami mellett még sok nagyon szép tétel tezi gazdaggá azt a hazai borkínálatot, ami szinte évről évre javul, tisztul. A válogatás szempontjai között prioritást élvezett az az elv, hogy a Kárpát-medence sajátságos értékeit mutassuk fel.  Ez nem az a borválogatás, melyben tárt karokkal várják a hazai Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon tételeket. A magyar országimázs szempontjából ide inkább a Kéknyelűt, a Furmintot, a Hárslevelűt, a Juhfarkot, a Kékfrankost, a Kadarkát, a Bikavért várták tárt karokkal.

2018.ban a Classic kategóriában 12, a Superior kategóriában 7, a Grand Superior kategóriában 11 tétel fogja képviselni az ország borait. Mint ahogy a zsűri elnöke hangsúlyozta, ez a három kategória nem minőségi, hanem mennyiségi különbséget jelöl. A Classic kategóriába választott tételek több száz fős állófogadások kísérő italául szolgálhatnak, míg a Grand Superior tételek kizárólag szúkebb körű ültetett rendezvényekhez.

Grand Superior válogatás

Hogy a Magyar Konyha által javasolt párosításokból is némi ízelítőt adjunk, a szerkesztőség a Árvay János Tokaji Furmintjához báránycsülköt javasol tormafőzelékkel, Gere Attila Villányi Kopar cuvée-jéhez  ökörpofát édesburgonyával, St. Andrea Egri Bikavéréhez szarvasgerincet hokkaido tökkel és pak choi-val. A kiválasztott 30 bor részletezésére még a továbbiak során visszatérünk.

dékányT