Megkezdődött a HNT Országos Borversenye

Május 14-én és 15-én Budapesten rendezi meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 43. Országos Borversenyt. Az ország mind a 22 borvidékéről, 897 tétellel 230 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával.

A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel. Az idei év nagyszámú nevezés és a nevezők száma is jól bizonyítják, hogy az OBV már hosszú évek óta Magyarország legnagyobb borversenye. A 2024-es OBV fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei pedig Dr.- Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó és Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. A rendezvény főtámogatója az idei évben a MBH Bank.

Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Országos Borverseny Szervező Bizottságának elnöke nyitó beszédében kiemelte az Országos Borverseny meghatározó szerepét, rangját a hazai bormustrák között, melyet a folyamatos nagyszámú nevezés is bizonyít.

Elnök úr megköszönte a hazai borszakma kiemelkedő szereplőinek, legyenek azok családi borászatok tulajdonosai, az oktatás, kutatás területének képviselői, valamint borszakértők és borszakírók, hogy aktívan részt vesznek az OBV bírálati folyamatában.

Mind a 22 borvidék nevezett az Országos Borversenyre

Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a főtámogató hitelintézet képviseletében köszöntötte az OBV részvevőit. Köszöntőjében kiemelte, hogy az MBH Bank a szőlő-bor ágazat finanszírozásában piacvezető szerepet tölt be. Mind a 22 borvidéken vannak partnereik az ágazati szereplői között. Az MBH Bank hisz az ágazatban és bízik annak jövőjében és ebben a szemléletben alakítja ki finanszírozási rendszerét.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos ünnepi beszédében felhívta a figyelmet az ágazati összefogás fontosságára. A kormánybiztos irányításával működő Nemzeti Bormarketing Ügynökség alapvetésnek tartja, hogy a magyar bor innovatív és célcsoport releváns módon jelenjen meg a hazai és nemzetközi piacokon, vásárokon kiállításokon. Kiemelte annak a fontosságát, hogy a nemzetközi expójelenlétek mellett hazánkba is invitáljuk a borvilág legbefolyásosabb véleményformálóit, kereskedőit annak érdekében, hogy közvetlenül benyomást kapjanak a magyar borról, borvidékekről és így segítsük az export-tevékenységet; ezt a célkitűzést képviselte a Hungarian Wine Summit idén áprilisban, ahol lehetőségük volt a magyar borászoknak építeni nemzetközi kapcsolataikat is.

A 43. Országos Borversenyt az agrárminiszter nyitotta meg

A 43. OBV-t az agrárminiszter nyitotta meg. Ünnepi közöntőjében a Miniszter kiemelte: „Az ideiévtől megnyíltak a KAP Stratégiai Terv forrásai a borágazat számára. Egy újabb jelentős forrást, évente 10-11 milliárd forintot tesznek lehetővé a vidékfejlesztési támogatások is. Összességében az ágazat támogatására a 2027-ig tartó pénzügyi időszakban 112 millió eurót tudunk fordítani.”

Dr. Nagy István felhívta figyelmet azokra az eredményekre, melyek a kormányzat és a HNT összefogásában valósultak meg. Ennek az összefogásnak a keretében indult el 2024. áprilisában az unióban is egyedülálló Winelabel, a borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszer és szintén kormányzati támogatással 2024-ben újra nyomtatott formában kiadásra kerülő legrégebbi agrár szaklap, a Borászati Füzetek.

„A HNT 2020-ban önálló „kulturált borfogyasztási alapot” hozott létre, melynek pénzügyi forrását elsősorban a magyar borászatok önkéntes befizetései jelentik. A borkultúra csak a tudatos borfogyasztás keretein belül értelmezhető. A magyar borászok felelősségvállalásának megvalósításával a HNT a Magyar Bor Akadémiát bízta meg. Ennek egészségre gyakorolt hatásainak komplex megközelítését vállalta fel a Magyar Bor Akadémia a mai megnyitó ünnepségen történt ünnepélyes aláírással.” – húzta alá Frittmann János. Az erről szóló oklevelet a Magyar Bor Akadémia részéről Koch Csaba, a HNT részéről Frittmann János írta ünnepélyesen alá.

További Információ: sajto@hnt.hu

(fotók: DT. Bor&Piac)