Birtoklátogatások 2023/6 Sol Montis Borászat Gyöngyöstarján

Hatodszor is belendültünk, hogy felkeressük a legszebbek közé beszavazott birtokok egyikét. 2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Voltak ugyan időszakok, amikor nem volt egyszerű a helyzet – kivált a pandémiás korszakban – ám mégis minden évben meg tudtuk szervezni ezt az izgalmas esemény-sorozatot. Így aztán idén épp a tizenkettedik kiírásra kerülhetett sor. Idén a döntőbe került kilenc borászat közül hét Dunán-túli, míg csak kettő található a Dunától keletre. Érdekes módon mindkettő a Mátrai Borvidékhez tartozik, ami nyilván ennek a borvidéknek emelkedő népszerűségét jelenti. Különös, és sajnálatos, hogy idén az Egri-, vagy a Tokaji Borvidékről egyetlen pincészet sem jutott a legjobbak közé, színesebb lenne a paletta, ha jövőre ezekről a kiváló borvidékekről is akadna döntős. Idei hatodik utunk alkalmával megcéloztunk a Mátrát, hogy felkeressük a Sol Montis Borászatot.

A Mátrai Borvidék kínálata egyre színesebb. A korábbi berögződések a Mátrai Borvidék kínálatával kapcsolatban mára érvényüket vesztették. A könnyű, illatos fehérek mellett mára megjelentek a vulkanikus altalajra bazírozott nagytestű, csúcskategóriás vörösborok. A borvidék változásainak, sikereinek egyik motorja Kovács Zita, aki egy teljes cikluson keresztül töltötte be a hegyközség elnöki funkcióját, aki a Sol Montis borászat résztulajdonosa. A borászat sikerességének indikátora, hogy immár harmadik évben-zsinórban a legszebb borászatok közé választották a Sol Montist, mint a Mátra reprezentánsát. Kovács László 1997-ben alapította meg egyéni vállalkozását, az Agrion West Kft.-t, 2000-ben már tíz hektárról szüretelve beindította a palackos borértékesítést, 2011-ben aztán 70 hektárra bővültek, majd 2016-ra a jelenlegi, nagyjából 110 hektáros nagyságára nőtt ki a birtok, hogy aztán egy sikeres 2018-as pályázatot követően felépülhessen a borászati központ is azon a területen, melyet korábban Gyöngyöstarján ipari zónájának jelöltek ki.

Borászati központjuk a napjainkra jellemző borászat-kialakítási koncepcióknak megfelelően épült fel minimalista stílusban. Egyetlen hatalmas térben sorjáznak a 4000 Hl kapacitást biztosító hűthető-fűthető koracél tartályok, ahol a feldolgozótér az aktuális teendők által diktált céloknak megfelelően sakktábla szerűen folyamatosan alakítható szükség szerint. A 2000 m2-en felüli belterületben a tartálytéren kívül külön helyiséget kapott a palackozó, valamint a készáru raktár. 2020-ban már ebbe az impozáns, a korszellemnek megfelelően kialakított borászati központba érkezett a szüret. A fő motivációt az jelentette, hogy Kovács László lánya, Zita is ebben a családi vállalkozásban találta meg legfőbb kibontakozási lehetőségét. Így jöhetett létre a Kovács és Lánya Borászat, mely az új központ után új nevet is kapott, és Sol Montis-ként működik.

A birtokon Kovács Zita fogadott bennünket, és „az út porát” jól esett leöblíteni a Sol Montis 2022-es évjáratú MYMATRA borával. Ez a Mátrai borvidék első közösségi bora. Az én Mátrám, a Mátra úgy, ahogy én képzelem. Fő szempont, hogy tükrözze a borvidék értékeit, jó minőségű, dominanciájában illatos fajtákat kell tartalmaznia. 5 fajtából kell állnia, ezek közül egy sem lehet 10%-nál kevesebb, vagy 35%-nál több, és az 5 fajta közül minimum 3-nak illatosnak kell lennie. A 2022-es évjárat a második a sorban. Mint Zita elmesélte, ahogy tavaly az aszály, úgy idén a gyakori eső tette nehézzé a szőlőművelést. Azonban figyelmes munkával sikerült megvédeniük a szőlőterületeiket a gomba-betegségektől, így jó kondícióban várják a szüretet.

Másodikként a „Naplemente” megnevezésű palackból került ki a kupak. Ez a finoman behízelgő bor egy igazi mátrai termék, annak megejtő kedvességével és a benne foglalt Királyleányka minden bájával. A fehérek után egy Néró meg Pinot noir szőlőkből készült Rozé biztosította a megfelelő átmenetet. A málna gyümölcsének ízvilága áradt a poharakból, méghozzá rozéhoz képest valószerűtlenül hosszú és tartós ízérzettel. Érdeklődéssel hallgattuk Zita elbeszélését arról, hogy amíg a Nero fajta ’21-ben meglehetősen gyengére sikeredett, addig a ’22-es évjáratban csodás szépségeket mutatott, és így már az őszi Márton-napi libavacsora (amelyen telt ház volt csaknem 100 résztvevővel) egyik sztár-bora volt.

A kóstolót két nagyszerű vörösborral zártuk. A 2021-es Syrah a tartályos áztatást követően (miközben az almasav is lebomlott) került a présbe, aztán másfél hetes erjedést követően fahordókba. Ennek köszönhető elegáns gyümölcsössége. A 2020-as Fajzat a borászat zászlósbora, ami csak a legjobb évjáratokban készül. Elnevezése arra utal, hogy a legszebb tételek a borászat fajzatpusztai telepén lévő, történelmi hangulatot árasztó pincében érlelődnek. Ezt a borféleséget mindig úgy házasítják, ahogy Zitának és édesapjának a legjobban ízlik. Történetesen 2020-ban a Cabernet franc, a Merlot, valamint a Tempranillo alkotta a győztes triót.

Kovács Zita kulcsfontosságú szerepet tölt be a borászat feladataiban, ő viszi a beszerzéssel, értékesítéssel, marketinggel kapcsolatos ügyintézést. Míg édesapja egy hagyományos pince-borozót képzelt volna a borászat mellé, végül Zita elképzelésének megfelelően egy földfelszíni, modern kialakítást kapott a borbemutató rendezvényterem, ahonnan látványpinceként bepillantás nyílik az üzemi területre is.

 

A birtok szőlészeti munkálatait Angyal Gábor irányítja. A szőlőfajták terén a fehérek viszik a prímet, ezen belül is a Szürkebarát, a Zenit, a Tramini, a Sárga-, valamint az Ottonel muskotály, az Olaszrizling, a Viognier, meg a Zöldveltelíni. A kékszőlők közül a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc nagyobb mennyiségben, a Sangiovese, Syrah, Tempranillo, Malbec, Pinot Noir kisebb területen van jelen. Mindez középmagas kordonon.

Mintaszerűen ápolt ültetvények, nagy minőségű borok, folyamatos innováció, tökéletes felszereltségű borászat, ezek a Sol Montis fő jellemzői. Hogy olvasóink jól választottak, az a zsűri minden tagját meggyőzte a látogatás során. Ha Mátra ilyen hatalmas léptekkel fejlődik, akkor hamarosan a világ élvonalába küzdi magát.

(beszámoló+fotók: DT)