Birtoklátogatások 2023/3 Németh János Pincészete

Tizenkettő – egy tucat, ami mégis csak valami kisebbfajta jubileumnak is betudható! Márpedig idén épp tizenkettedszer került kiírásra a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy pandémia ide – pandémia oda – eddig minden évben meg tudtuk szervezni ezt az izgalmas esemény-sorozatot. Bár Szekszárd a legszebb szőlőbirtokok vetélkedésében mindig is jól szerepelt, ez évben viszont kiemelkedően, hiszen 4 szekszárdi borászat is bekerült olvasóink szavazatai alapján a legjobb 9-be. Hogy kategóriánként pontosan mely birtokok kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei harmadik utazásunk során ismét Szekszárdra látogattunk, ezúttal Németh János Pincészetéhez.

Németh János Pincészete egy kedves, hívogató oázis a dombtetőn. Szerkesztőségünknek nagyon kellemes emlékei fűződnek ehhez a birtok-központhoz, hiszen avatásánál jelen lehettünk 2009-ben. Akkor az 1825-ben épült régi présházat felújították, mellé egy modern feldolgozót építettek, mely stílusában szervesen illeszkedik az Iván-völgy környezetébe. A présház alatt egy kisebb pincerendszer épült ki, ami a két épületet és a hozzájuk tartozó pincéket alul új pincejárattal kötötte egybe. A présház elé pedig egy gyönyörű kilátást biztosító teraszt építettek, ami azóta is tökéletesen működik,és nap mint nap hívogatja a látogatókat.

Ezt a pezsgőt Németh János 50% Chardonnay, 50% Pinot noir szőlőből készítette

Jó volt megérkezni most is az Iván-völgy tetejére, és ezt a jóérzést fokozta az a RINASCIMENTO Brut fogadó-pezsgő, ami hamarosan a poharainkba került. Ezt a pezsgőt Németh János 50% Chardonnay, 50% Pinot noir szőlőből készítette, 18 hónapos korában 3 gr. expedíciós likőrrel gazdagította, és 1500-as példányszámmal palackozta.

Németh János tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált, 18 éves kora óta foglalkozik komolyabban a szőlővel és a borral, borai csak 2007 óta vannak forgalomban, de  2008-ban már elnyerte a „Legeredményesebb Ifjú Borász” címet a Szekszárdi hegyközségi borversenyen. Németh János célkitűzése volt a kezdetektől fogva, hogy bizonyítsa a szekszárdi terroir egyedi sajátosságait. Olyan borokat készítsen, melyek visszaadják a helyi karaktert, és miközben a feldolgozási technológiát folyamatosan fejleszti, megőrizze a hagyományos kézművességet mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés munkafolyamataiban.

Németh János idén a 25. önálló szüretére készül, és fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ebből nem volt két egyforma évjárat. Minden szüret új kihívásokat jelent, és ez adja a szőlész-munka izgalmasságát. Ültetvényei kondícióját 3-5 évenként marhatrágya beforgatással teszi erősebbé, minden második sort füvesít. Ám ez egy olyan szakma, ahol nincs egyhangúság, nincs sablonos munkavégzés, hiszen miközben a szüreti időpontok folyamatosan változnak, ezzel együtt a technológiák is. Ilyen váltást jelentett a közelmúltban egy olasz Toffola prés megvásárlása és üzembe állítása. A feldolgozás során ügyelnek a kíméletességre. Spontán erjesztéssel készülnek a  boraik, melyeket  nyitott kádakban erjesztenek.

Pezsgő és Kadarka – Iván-völgyi életérzés

De a valóban lényegi változást az jelentette, hogy 3 éve megtörtént a birtok BIO átállítása. Ez alapvető szemléletváltozást jelentett, és azóta minden további lépésnek ez a vezérfonala. A pincészethez jelenleg mintegy 10 hektárnyi terület tartozik a borvidék jeles dűlőin. A Decsi hegyen 1,3 hektáron Kékfrankos, a Görögszón 5 hektáron Cabernet Sauvignon, Syrah, Kékfrankos és Kadarka, az Iván-völgyben 1 hektáron Kadarka. Van továbbá a Gyűszű-völgyben egy 1,5 hektáros területen Zweigelt és Kadarka, a Porkoláb-völgyben egy 0,3 hektáros Kékfrankos terület, a Baranya-völgyben pedig 1 hektáron Merlot. Az ültetvények középmagas kordonon 2,35 X 0,90 – es sor-, és tőtávolsággal lettek eltelepítve. Mindezen túlmenően 1-2 hektárról integrál szőlőt borai elkészítéséhez.

Rizling betévedt a vörösborok birodalmába

A birtok borai a tradicionális és a modern technológia ötvöződésével készülnek, többnyire 16-24 hónapig érlelnek ászokhordóban. Ez alól épp kivétel volt a pezsgőt követő első kóstolási tétel, hiszen a 2022-es Kadarka nem került hordóba, hogy gyümölcsösségét, frissességét megőrizze, ami nagyszerűen sikerült is.  A 2022-es Prémium Kadarka – ha lehet – még csak fokozta az előzőben megbúvó szépségeket. A 2022-es Zweigelt válogatás az év végén került piacra, ez a tétel a Gyűszű-völgyi, 1 ½ kg.-os tőketerheléssel termő ültetvény fürtjeiből készült, gyümölcsösen, magas beltartalommal. Hazai palackozásban a minőségét tekintve ebben a fajtában nem sok vetélytársa akad.

Megőrizni a hagyományos kézművességet a borkészítés munkafolyamataiban

Zárótételként megízlelhettük a „Könnyűszél” Bikavért. Ebben a főszereplő a Kékfrankos, ami 60%-át adja a bornak, ami még 15-15% Cabernet Francot és Kadarkát, valamint 10% Zweigeltet is tartalmaz. Ez a tétel feketeribizkés, áfonyás, hecsedlis gyümölcsössége melletti csokis beütéseivel a műfaj egy remekbeszabott megjelenítése, ami a szép test mellett egyben elegáns is. Németh János a pezsgőtől a Bikavérig a borászat teljes skáláján mesterien zongorázik. Persze a felszíni csillogás, a borok nagy minősége mögött meghatározó filozófia és munkaszeretet áll. Úgy gondolja, hogy a szaktudás önmagában nem elég a sikeres borászkodáshoz, elengedhetetlen a szőlő szeretete és a  helyi tapasztalatok megfigyelése. Ezt a mély hitet és elkötelezettséget tükrözik borai.

(beszámoló+fotók: DT)