A fövenyesi Kalóz Bisztróban került sor az Év Strandétele eredményeinek bejelentésére, és a díjátadásokra. Idén a Balatoni nyelves Balatonalmádiból, a legjobb bisztró étel a balatonboglári Gianpieros hideg tökfőzeléke, az Év felfedezettje a Pofás pil-pil lángos Balatonmárián, vegán különdíjas az alsóörsi zeller ravioli és az év jóárasított étele a vonyarcvashegyi Party harcsali lett.
A Balatoni Kör által idén kilencedik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny
nyerteseit a fövenyesi Kalóz strandbisztróban ma tartott eredményhirdetésen mutatták be.
A díjazott ételekről
Az idei Év strandétele a balatonalmádi strandon található Terasz bisztró Balatoni nyelves
nevű, spenótos krémsajttal, paradicsommal, bacsalikommal és egy bakonyi füstölt
marhanyelvvel készített házi lepénye lett, mellyel a bruschetta műfaját sikerült nagyon
szerethetően újragondolniuk. 3300 forintért önmagában komplett ebédnek vagy
vacsorának is tökéletes választás és egyben bármelyik büfében könnyen elkészíthető.
Az Év strandétele díj célja, hogy máshol is elkészíthető legyen a hazai hagyományokat,
illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel, mely ezúttal is alkalmas arra,
hogy műfajteremtő legyen. A pikáns névválasztás izgalmasan kapcsolódik a balatoni
nyárhoz és hozzájárulhat ahhoz, hogy ez az étel méltán népszerűvé válhasson.
Bisztró kategóriában idén a Balatonbogláron évek óta kultétteremnek számító Gianpiero’s
„hideg tökfőzelék feltétlenül” nevű étele nyert, melyet garnélás vagy más, hagyományos
feltéttel is kérhetnek azok, akik makacsul ragaszkodnak hozzá.
A bogláriak bebizonyították: roppanós tökkel könnyen elkészítve és hidegen tálalva
mennyire üdítő és egészséges étel lehet a tökfőzelék is. A hazai gasztronómiában sokszor
nem értékeljük eléggé a hungarikumnak is tekinthető főzelékeket, bár ebben sokat
segíthet, ha olyan szépen tálalják és kreatívan készítik mint a boglári bisztróban.
A Tork képviselője, Sipos Norbert az Év felfedezettje díjat a Lángos world büfé Pofás fogas
pil-pil lángosának adta, melyet Balatonmária nagy szabad strandján készítenek.
A garnéla helyett süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil
strandételként tökéletesen jeleníti meg a Beach Food szemlélet lényegét, hogy a pil-pilt
mint spanyol tengerpartokra jellemző nemzetközi sztenderdet hogyan lehet igazán hazaivá
és balatonivá varázsolni úgy, hogy egyúttal a lángost is szokatlanul szépen „tálalható”
étellé teszik, nem utolsó sorban a szeklicére emlékeztető füstölt chili szálakkal.
Aki azt hitte, hogy a lángos műfajában nem lehet már újat mondani, arra szépen
rácáfoltak. E különlegesség ára 3200 forint.
Bisztró kategóriában idén a Balatonbogláron évek óta kultétteremnek számító Gianpiero’s
„hideg tökfőzelék feltétlenül” nevű étele nyert, melyet garnélás vagy más, hagyományos
feltéttel is kérhetnek azok, akik makacsul ragaszkodnak hozzá.
A bogláriak bebizonyították: roppanós tökkel könnyen elkészítve és hidegen tálalva
mennyire üdítő és egészséges étel lehet a tökfőzelék is. A hazai gasztronómiában sokszor
nem értékeljük eléggé a hungarikumnak is tekinthető főzelékeket, bár ebben sokat
segíthet, ha olyan szépen tálalják és kreatívan készítik mint a boglári bisztróban.
Erős mezőnyben az alsóörsi Fogas bisztró Zeller „Raviolija” lett idén a legjobb
vegetáriánus étel, melynek gombás tölteléke tészta helyett vékonyra szelt zeller lapok
közé került, ára 3450 forint.
Idén kiemelten fontosnak tartottuk, hogy meghirdessük a „jóárasított” strandétel kategóriát
is, melyben a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé által megálmodott „Party harcsali”
fantázianevű étele nyert. Túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában igényesen tálalva
tették igazán balatonivá a hortobágyi palacsintát, 2150 forintos áron.
A versenyről röviden
A zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez idén Csillag Richárd balatoni séf
csatlakozott, aki tavaly negyedik lett az ifjú szakács világbajnokságon, a Tork különdíját
átadó Sipos Norberttel együtt így két séf is volt a zsűriben. Tegnap kilenc döntős helyen
kóstolták végig a nevezett strandételeket. és ennek alapján hirdettek eredményt. Idén
kétszer annyi döntős hellyel továbbra is a déli part viszi a prímet ebben a műfajban.
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte: „ez a verseny a strandgasztronómia máig
egyetlen szakmai megmérettetése és a „retró” kínálat megújításával jelentősen
hozzájárult, hogy a hazai gasztronómia legizgalmasabban fejlődő szegmensévé váljon a
korábban sokat kritizált strandgasztronómia egy évtized leforgása alatt.
Ki merem jelenteni, hogy a balatoni Beach Food trend képviseli a legmarkánsabban itthon
a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet, ugyanakkor a globális street food
receptek balatonivá tételével európai összehasonlításban is értékteremtő műhelymunka,
melynek legkiválóbb képviselői egymást is inspirálják. Ma leginkább mégis az értékelődik
fel, hogy a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönséghez eljutva
és persze sokkal lazábban kínál ez a műfaj különleges gasztronómiai élményeket,
kimondottan kreatív ételeket.
A vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett, mivel a nevezett ételek
fele erősítette ezt a kategóriát, számos kreatív példát mutatva arra, hogy miért érdemes
színesíteni a sok helyen még mindig rántott sajtra, illetve gombára korlátozódó kínálatot.”
„A balatoni strandgasztronómia fejlődését és a Beach Food trend kreativitását az idén
különösen nehéz gazdasági környezet és a hazai médiában a Balatont külföldi
tengerpartokkal példátlanul negatívan összehasonlító cikkek tucatjai sem törhették meg.
Akik a Balaton szerelmeseiként hűek maradnak kedvenc hazai tavunkhoz vendéglátósként
idén jelentős áldozatokat hozva bizonyítják, miért érdemes a lehető legjobbat nyújtani és a
nehezebb körülmények között is különleges ételeket kínálni akár 2-3000 forintért is.”
Döntőbe jutott ételek, melyek most nem nyertek díjat
A döntőbe jutott ételek mindegyike olyan nívót képvisel, ami egyaránt megérdemli a
figyelmet és bármelyik esélyes volt a győzelemre.
Idén nyitott a lellei Mesés BBQ & grill. Tulajdonosa Koós Tamás ételeinek úgyszólván
minden meghatározó összetevőjét maga készíti – a Lyonból magával hozott kovásszal
készíti a pizzán túlmenően kiváló hamburgerjének buciját is, de maga kovászolja a
hagymát is, amit mellé ad.
A korábban már több díjat nyert zamárdi Tiki Beach Sztrapacsintája lényegében egy
palacsintában tálalt sztrapacska volt. Másik nevezett ételük a grillezett görög- és
sárgadinnye , cukkini spagettivel, cideres sárgabarack habbal a gyümölcsöt főételként
tálalva ugyancsak eredeti színt hoz a vegán kínálatba.
A fenyvesi Konyhám korábban már két ízben nyert. Idén büfé kategóriában nevezett ételük
kovászolt, fűszerezett rántott kenyér, füstös paradicsom salsa mártogatóssal. A szintén
Szikra Gabiék által működtetett fonyódi Konyhám stúdio 365 bisztró kategóriában nevezett
étele a Zeller variációk sült zeller, almapüré, napraforgó praliné, almachips,
szarvasgombás balzsamkrém és vegán majonéz igényesen tálalva.
Büfé kategóriában nevezett, a versenyben díjat nem nyert ételek a Fogas bisztrótól a
céklás humusz, vöröslencse saláta tésztakosárban jó példát adott arra, hogyan lehet a
tortilla lapokat olajban kosár alakban kisütve újabb eredeti Beach Food tálalási módot
kitalálni, amivel akár könnyen elvihetővé tehetik az ételt egy strandon, 2750 forintért.
BuSajt névre keresztelték harmadik ételüket, mely lényegében egy disznósajthoz hasonló
formában, de busából készített nagyon könnyű és szépen tálalt halétel (3950 ft).
A Szarvas csiga Fonyódról egy sült szarvaskolbász, langyos, házi sós briósban, izgalmas
borsos-mustáros szósszal, friss salátával és vajon karamellizált hagymával.
(Balatoni Kör)