27. Borfesztivál Szegeden

Május 12 és 21 között rendezték meg idén a Szegedi Borfesztivált, az ország legbarátságosabb fesztiválját a Széchényi tér hatalmas platánjai alatt. Május 12.-én 17.30-kor vette kezdetét a fesztivál a Pavane Táncegyüttessel és a borrendekkel, akik a Dugonics térről a Széchenyi téri rendezvény-helyszínig vonultak. Idén sajnos az időjárás nem volt túl barátságos az ünnepi eseményhez, ám a szegediek kitartottak, Medárd áldását jól viselték az idei bő termés reményében. A záró hétvégén aztán végre már az időjárás is a naposabb arcát mutatta, így aztán meg is telt a tér vidám fiatalokkal és jókedvű idősebbekkel.

Az adottságok igazán kedvezőek Szegeden, így sokan osztják a véleményt, hogy ez az ország legbarátságosabb fesztiválja. A standok közötti két sor asztal a sétányon biztosítja a megfelelő kellemes elhelyezkedést, így nem kell mindenkinek a standok előtt tülekedni. A környezet pedig egészen lenyűgöző már csak azért is, mert itt találhatóak Szeged legidősebb famatuzsálemei. A Széchenyi téren élő két platánfa a becslések szerint 135 évesek. Az 1880-as évek elején körülbelül száz másik társukkal együtt ültették a platánokat a keresztsétányokra, Mayer Miklós akkori főkertésznek köszönhetően. A húsz-huszonöt méter magasra nőtt, egészséges, körülbelül 130 centi átmérőjű platánok alatt élmény letelepedni, és élvezni az ország legszebb borait.

 

Kiállítókból idén sem volt hiány, hiszen közel 150 borászat várta a látogatókat, a kóstolókat, képviselve mind a huszonkét magyar borvidéket. Aki Szegedre látogat a fesztiválra, annak természetesen illik elsősorban a helyi terroir produktumát megízlelni. Márpedig ez a Szeged városában működő borászat, az Újvári Pincészet most már évről évre bizonyítja, hogy minőségben beérkezett az élvonalba, ott a helye a legjobbak között.  Ez a megyeszékhely egyetlen borászata, melynek alapító tulajdonosa Ujvári Mihály, borásza pedig Pintér Tamás. A 7 hektáros birtok büszkesége kiváló Rajnai rizlingjük, valami Cserszegi fűszeresük, de készítenek mindent, ami jó és izgalmas, amivel meg tudják mutatni a helyi terroir értékeit.

Az Újvári Pincészet nyers pezsgője, valamint narancsbora egyaránt az innovatív szegedi borműhely mestermunkái közé tartoznak

 

Idei meglepetésük a kiváló tradicionális erjesztésű nyers pezsgőjük volt. Feltehetően legtöbben a pezsgő édes változatával kezdik ismeretségüket ezzel a pukkanós itallal, ám minél mélyebben ízlelgeti valaki, annál inkább érzi, hogy a száraz pezsgő az igazi élmény, míg a valódi értők számára a nyers pezsgő jelenti az igazi élményt. Az Újvári Pincészet degorzsálatlan pezsgője a legjobbak közé tartozik a műfajban. Hasonlóképpen élvezetes a narancsboruk, ami 100%-ban Cserszegi fűszeresből készül. A fesztivál városa, Szeged büszke lehet borászatára.

Nagy megtiszteltetés Szegednek az is, hogy rendszeresen részt vesz a fesztiválon a Kincsem Kastély borászata, hétvégeken személyesen a tulajdonossal, Matyasovszki Istvánnal. Nála ajánlatos a kóstolót egy könnyed 2018-as Furmint – Hárslevelű házasítást tartalmazó „Boszorka”tétellel kezdeni, majd a közelmúlt valamelyik Furmintjával folytatni. A szárazboros tételek közül kihagyhatatlan a ’18-as Hárslevelű, amely a Kincsem dűlő vulkanikus talajának meg ennek a kissé feminin szőlőfajtának zseniális találkozása.

Aki pedig a legmélyebbre akar merülni a csodák világában, annak ajánlatosak a pincészet aszúi, mind például  2017-es, melyben kajszibarackos, mézes, aszaltgyümölcsös zamatok tomboltak a magas, 8,5-ös sav mellett, ami miatt így egyben a nagyvilág legmesésebb borának számít ez a csodás aranyszínű kincs a Kincsem dűlőből.

De Tokajból más borászatok is részt vettek személyes képviselettel a fesztiválon. Ilyen Hollókői Jácint Tállyáról, aki közel 5 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Dongó, a Hasznos, a Pipiske, a Bártfai, és más dűlőkben, melyeken kizárólag őshonos fajtákat termeszt. A Tökösmály dűlőben 1963-as gyalogtőkés telepítésű Furmintjuk ugyan munkában sok többlet ráfordítást kíván, ám a minősége meghozza eredményét. A borok hordóban érnek, leginkább finom seprőn tartva de nem kevergetve, igazi élményt kínálnak. 2019-es Tokaji Fordítása kihagyhatatlan, a műfaj klasszikusa.

 

Persze a vörösboros standok is hívogatóak, hiszen olyan borászatok sorakoznak egymás mellett, mint Balla Géza, Bock, vagy épp a Tiffán, ahol Tiffán Gabi személyesen mutatta be a család borait. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak, szőlőik a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat szüretelnek. Tiffán Ede 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök, a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével” tüntette ki, míg a borászok közül elsőként  2017.-ben átvehette a Magyar Bor Akadémia Életműdíját. A Tiffán borok kihagyhatatlanok voltak a szegedi fesztiválon is.

Villányból élmény volt megismerkedni a fesztiválon a Maczkó Pincészet kínálatával is. A pincészet Villányban a második hullámban létesült azzal a célkitűzéssel, hogy kiemelkedő minőségű borokat fognak produkálni. 18,5 hektáron gazdálkodnak Villányban, és a Baross Gábor utcai pincesoron saját borozóval is rendelkeznek. Mackós palackjaik ötletes design-ja messziről is megismerhetővé teszi a családi pincészet produktumait. Fajtáik közül a Portugieser, Zweigelt, Blauburger, Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Kékfrankos és a Cabernet franc viszik a prímet, ám fehéreik is vannak, mint az Olaszrizling és a Chardonnay. Prémium kategóriás boraik egyre több érmet sepernek be a birtok javára. Nem csoda, hogy partneri kapcsolatot létesített velük a az ötszörös bajnok, az ország és Európa egyik legnevesebb férfi kézilabdacsapata, a Pick Szeged.

Szakmai eszmecsere. Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza lányával a badacsonyi Istvándi-pincészet borait kóstolja

A vén platánok alatt legszívesebben hosszan időzne az ember, hiszen a borászatok kínálata talán egyetlen más hazai fesztiválon sem olyan gazdag, mint éppen itt. Persze a fesztivál nem csupán a borról szólt, hiszen az ÁRKÁD Szeged valamint a Pingvin Patika színpadokon a legkülönfélébb zenei irányzatok programját lehetett élvezni. A 27. Szegedi Borfesztiválon a finom borok, pálinkák és sajtok mellett természetesen gasztronómiai különlegességek széles skálája szerepelt a kínálatban.

(Dékány Tibor)