„Borban az egészség”

A Bor és Piac Kft. szervezésében nagy érdeklődés mellett került megrendezésre a MATE Badacsonyi Kutatóállomásán 2023. április 26-án a „Borban az egészség” című projekt keretében a Tavaszi Szakmai Szeminárium. A rendezvény szakmai partnere a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézete.

A program során 4 szakmai előadásra, majd a szeminárium második felében egy mesterkurzusra került sor, ahol a Badacsonyi Kutatóállomás mutatta be a régióra legjellemzőbb szőlőfajtákból készült borait. Hangsúlyt fektettünk a bio szemléletre és az egészséges borfogyasztásra, illetve a gasztronómiai szempontokra is, ezért helyi (lesenceistvándi) sajtmanufaktúra által készített sajtokat is társítottunk a kínált borok mellé.

A Tavaszi Szakmai Szeminárium előadói:

  1. A borfogyasztás egészséges vetületei

Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, egyetemi docens, igazgató MATE SZBI

Mediterrán diéta, a mértékletes borfogyasztás előnyei, csökkentett alkoholtartalmú borok; bort mértékkel: mértéktartó borfogyasztás- egészséges életmód, új trendek. Környezeti fenntarthatóság, nemzetközi és hazai (balatoni) jó gyakorlatok bemutatása. Viniferin, a „csodaszer”.

  1. A borban található pozitív élettani hatású vegyületek

Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, egyetemi docens, igazgató MATE SZBI

A jól ismert rezveratrol mellett vajon hányféle vegyület jelenik meg és miért hasznosul jobban az emberi szervezetben, ha a bor alkotóelemeként fogyasztjuk azokat?

  1. Új szereplők a Balatoni Borrégió fajtaválasztékában – a helyi, nemesített és adaptált fajták lehetőségei és kihívásai a klímaváltozás tükrében

Előadó: Dr. Varga Zsuzsanna, egyetemi docens MATE SZBI

A helyi fajták (Olaszrizling, Furmint, Szürkebarát, Kéknyelű) mellett a rezisztens fajták és a klímaváltozás miatti új fajták megjelenése a Balaton Borrégióban.

  1. Borban az egészség? Egy endokrinológus szemével

Előadó: Dr. Varga Éva, endokrinológus

Az anyagcsere- és hormonbetegségekkel, valamint érelmeszesedéssel foglalkozó szakorvos előadása a borfogyasztásról és annak egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.

MESTERKURZUS

A Badacsonyi Kutató Állomás fajtabemutatója, bor – és sajtkóstoló

Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, egyetemi docens, igazgató MATE SZBI és Győrffyné Dr. Jahnke Gizella, a kutatóállomás tudományos főmunkatársa 

Fenntartható szőlészet és borászat a gyakorlatban. A klímaváltozásra adott lehetséges válaszok. Legfontosabb szőlőfajták és az azokból készült borok bemutatója. Zenit, Kéknyelű, Zengő, Furmint és Rózsakő, valamint ez ezekhez illő lesenceistvándi sajtok a Szegi Sajtműhelytől.

A rendezvényről részletes ismertetőt teszünk közzé a Bor és Piac magazin következő számában, valamint megosztunk honlapunkon egy összefoglaló videót is az eseményről.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.