Félezren neveztek a XX. Országos Syngenta Borversenyre

Idén 501 nevezés érkezett a XX. Országos Syngenta Borversenyre, amelyen a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Maróti Attila, a Maul Zsolt Premium Winery és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora lett a nyertes – derült ki a verseny díjátadó ünnepségén Siófokon.

Két év kényszerszünet után, huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt. Eric Thomas, a Syngenta Duna Régiójának növényvédelmi marketingvezetője a rendezvényen elmondta, az ország valamennyi borvidékéről összesen 262 fehér-, 166 vörösbort, 53 rozét, 10 pezsgőt, 8 gyöngyözőbort és két sillert neveztek be, amelyekből 216 volt 2022-es évjáratú.

Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója, a zsűri elnöke ígéretesnek nevezte a 2022-es évjáratú borokat, ami kedvező, hiszen a súlyos aszály miatt sok volt a bizonytalanság a termesztésben. Az illatos szőlőfajták – Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Muskotály – esetében kifejezetten jó évjárat lett a tavalyi, és sok helyen a kékszőlők is minőségi termést hoztak – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt évtizedekben számos európai fajtát honosítottak meg a szőlészek Magyarországon. Ilyen újabb fajta például a Syrah. „Az éghajlati változások következtében a Kárpát-medence mikroklímája egyre inkább dél-európai termesztési viszonyokhoz kezd hasonlítani, ami nemcsak lehetőségeket, de kihívásokat is tartogat a szakma számára” – hangsúlyozta.

A jubileumi borverseny díjátadó gáláján a kategóriagyőzteseknek járó SynVino-díjat a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft. 2017-es Béres Tokaji Hatputtonyos Aszúja, Maróti Attila 2022-es Zenitje, a Maul Zsolt Premium Winery 2018-as Dávid cuvée-je, valamint a Szentpéteri Borpince 2022-es Nero Rosé Válogatása kapta.

Nagyarany elismerést vett át a Cerazus Hun-Kert Kft. (Cabernet Franc, 2018), a Fitomark-94 Kft. (Tokaji Hatputtonyos Aszú, 2004), a Sauska Borászat Villány (Cuvée 7 Villány, 2018), a Schieber Borászat (L’aura Cuvée, 2019), valamint a Tolcsva-Bor Kft.- Sajgó Pincészet (Tokaji Hatputtonyos Aszú, 2013). Rajtuk kívül 114 arany, 312 ezüst és 6 bronz minősítéssel jutalmazta a borászokat a zsűri.

(Forrás: MTI, Syngenta)