Elindult az Egri Csillag Hét

Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek is tematikus programokkal, kóstolókkal, borcsomagokkal várják az érdeklődőket csütörtöktől március 16-ig a 2. Egri Csillag Héten.

A tematikus Egri Csillag Hetet tavaly rendezték meg először, azzal a céllal, hogy a figyelem középpontjába kerülhessen az egri bikavér fehérboros párjaként létrehozott egri csillag – emlékeztetett az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Az egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt és mert a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetők az évszak szimbólumának számító virágos jegyek.

Az egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában – classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok. Amíg a classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban érlelik őket, a grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik.

Az egri csillag legismertebbnek számító, classicus tételeinek új évjáratai éppen ebben az időszakban debütálnak, ezért az új évszakot köszöntve az egri borászok újra arra hívják a borkedvelőket, hogy bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba vagy kérjenek egri csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében – közölték a szervezők.

Az Egri Csillag Hét keretében meghirdetett programokról a https://www.egriborvidek.hu/egri-csillag-het tájékozódhatnak az érdeklődők.

(Forrás: MTI)