18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét

Az idei évben 18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét, amely a Balatoni Borrégió egészét lefedi. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó verseny kiváló lehetőséget teremt a balatoni borok számára a nemzetközi porondon való megmutatkozáshoz – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Veszprémben.

Erdős Norbert kiemelte, hogy a versenyt – melynek fővédnöke Nagy István agrárminiszter – az Agrárminisztérium minden rendelkezésre álló eszközével támogatja.

Az államtitkár kifejtette, hogy a Balatoni Borrégió az egyik legösszetettebb a magyar borrégiókat tekintve, hat borvidék alkotja, melyen mintegy 639 aktív bortermelő végzi áldozatos munkáját. A sokszínűség, ami a magyar bor, így a balatoni borok egyik erőssége is, nem változott a járvány idején sem. A „gyorsérlelt” borok egysíkú, uniformizált ízei helyett a magyar borok különösen változatos ízvilágával találkozhatunk, ha balatoni borokat kóstolunk.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése jó lehetőség arra, hogy megmutassuk erényeinket Európa számára. Nemcsak a borok számítanak ezúttal értéknek, hanem a borászok közti összefogás is. A cél az, hogy a 2023-ig kialakított együttműködések később egy gazdasági modell alapjául szolgáljanak, melynek egyik eleme ez a borverseny is – fogalmazott.

Öt kategóriában lehet nevezni a balatoni régió borászainak versenyére; a bírálat június 11-én lesz Balatonfüreden, a díjátadót július elején tartják. A korábbi években mintegy 150 mintát neveztek a megmérettetésre, idén ennél többre számítanak a szervezők – tette hozzá Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára.

A bíráló bizottság elnöke dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, WSET diplomás borszakértő lesz, a bizott­ságokban pedig a borászokon kívül borászati szakírók és borakadémikusok is részt vesznek majd. Ők lesznek azok, akik kiválasztják a Balaton legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és pezsgő-, illetve gyöngyöző borát. Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Balaton borrégió jelentősége nagyobb, mint gondolnánk, az ilyen kiegyensúlyozott, magas minőségű száraz fehérborokra fel kell hívni a borvilág figyelmét. Ne uniformizált egyenborokat állítsunk elő, hanem mutassuk meg egyediségünket kifogástalan minőségben. Bár kicsik vagyunk a terület szempontjából, de nagyok vagyunk az adottságainkat tekintve.

A borversenyt szervező Balatoni Szövetség több mint egy évszázada lát el érdekképviseleti feladatokat és segíti a térség gazdasági megerősödését a balatoni kiemelt üdülőkörzet területén.  Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke elmondta, hogy a Balatoni Szövetségnek 80 tagja van, a tervek szerint hamarosan Veszprém is állandó tagjává válik és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal való együttműködéssel kiteljesedik és nagyobb láthatóságot kap a rendezvény.

A VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal való együttműködés keretében a Balatoni Borok Versenyén, az ott legjobban szerepelt borok közül választják ki az Európa Kulturális Fővárosa program, valamint Veszprém város borát is az elkövetkező három évben. Mészáros Zoltán, a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az EKF bora kiválasztásában társadalmi zsűri vesz részt, tagja lesz többek között a veszprémi kötődésű Freund Tamás professzor és Miklósa Erika operaénekes. A Balatoni Borok Versenye díjazott borait a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon külön standon lehet majd megkóstolni augusztus 11-22. között

(MTI/AM Sajtóiroda/EKF, fotó: Fekete István)