Austrian Wine Challenge

AWC ViennaAWC Vienna

Idén augusztus 16-tól 25-ig tart a világ egyik legnagyobb borversenyének, az Austrian Wine Challenge-nek (AWC Vienna) az első bírálati köre. Ebben a bírálati körben több száz nemzetközi borbíráló 5-7 tagú bizottságokat alakítva mond ítéletet átlagosan 1500-1800 bormintáról minden egyes nap. A kategória-győzteseket az aranyérmes borok közül szeptemberben választják majd ki a következő bírálati körben.    

A jelentős nemzetközi ismertségnek örvendő AWC Vienna borverseny évről évre rekordokat dönt a beérkezett és értékelt minták számát illetően. Tavaly például a több mint 1800 borászattól érkezett 12.826 mintával állított be új világcsúcsot ez a borverseny. Összehasonlításképpen, az idehaza közismert VinAgora borversenyen a szakértő zsűri 556 mintát bírált és értékelt idén. Természetesen pár százas tételszám szabályszerű bírálata is jelentős szervezői munkát igényel: a szigorú borbírálati szabályok meghatározzák a bírálati körülményeket (terem berendezései, bírálatot segítő felszerelések és eszközök, stb.), és a boroknak a bírálatra való előkészítése is szigorú szabályokhoz között (kóstolási sorrend, hőmérséklet, anonimitás biztosítása, stb.). Ez a feladat több ezer minta esetén pedig még fokozottabb, már-már emberfeletti erőfeszítést, higgadt szervezettséget és profizmust igényel a lebonyolításban résztvevő minden munkatárstól.

Közel 13 ezres mintaszám esetén (mivel minden bormintából 6 db palackot kötelező beküldeni) mintegy 75.000 palack bor érkezik be a bécsi központba. Tehát körülbelül 150 raklapnyi (!) bor logisztikáját, válogatását, hűtését, szervírozását kell megoldani a 8 egymást követő bírálati napon úgy, hogy minden gördülékenyen menjen. Ha a borversenyre beérkezett palackokat állítva egymás tetejére raknánk (erre már talán az osztrák kollégák se vállalkoznának), a palacktorony két és félszer olyan magas lenne, mint a Mount Everest.

Bár a bécsi verseny a hazai borászatok és fogyasztók kiemelt figyelmét eddig még nem vívta ki, azonban évről évre növekszik a Magyarországról érkező minták száma, egyre több hazai borászat szavaz bizalmat ennek a világversenynek és méretteti meg borait a nemzetközi porondon. Emellett – jelen cikk szerzőin kívül is – több magyar borbíráló részt vesz a bizottságok munkájában. Ahogyan korábban, a bírálat tapasztalatairól idén is első kézből értesülhetnek a Bor és Piac olvasói a következő hetekben.

Rabcsánszki Laura, Molnár Levente nemzetközi borbírálók