Borkóstoló és megoldásközpontú beszélgetések: „borterápia”

A bor segít abban, hogy megnyíljanak a szívek, megoldódjanak a nyelvek, könnyebben elmondjuk egymásnak, mit szeretnénk, mitől tartunk. A bor segíthet a pároknak abban, hogy őszintébben, elmélyülten, nyíltan beszéljenek kapcsolatukról. A bor összekovácsolja a párokat, házastársakat, különösen, ha mindezt van, aki értő módon elősegíti.

„Harminc éve vagyunk házasok, de néhány fontos, a kapcsolatunkat is érintő dologról most először beszélgettünk ilyen mélyen” – említi Izsák Norbert executive coach a számára is meglepő egyik visszajelzést, ami a Vylyan Szőlőbirtokon tartott egyik foglalkozás után hangzott el. A PárlaBornak keresztelt alkalmon házaspárok a szakember vezetésével újabb és újabb borokat kóstolnak meg, majd az azokhoz szabott kérdéssort a párok átbeszélik. A kérdések többnyire meglévő erősségekre koncentrálnak, és azokat a belső motivációkat, szeretet-akkumulátorokat aktiválják, amelyek segítségével könnyebben legyőzhetők a konfliktusok, félreértések és meg nem értettségek.

„Nem találtuk fel a spanyolviaszt, a PárlaBor receptje pofonegyszerű: teret és lehetőséget adunk a pároknak, hogy egymással foglalkozzanak, kvázi randizzanak, miközben kicsit a borkultúráról is hallanak, és egy-két pohár bor hatására még kellemesen fel is oldódnak. A különbség egy hagyományos borkóstoló és a mi alkalmunk között annyi, hogy általában több pince rejtett tételei között válogatunk, illetve moderátorként én csak néhány percet beszélek a borokról, a hangsúly azon van, hogy a párok egymással foglalkozhassanak” – magyarázza a Magyar Borszakírók Körének egyik alapító tagja. Izsák Norbertet másik identitása a coachinghoz kapcsolja.

 

Magyarország egyetlen államilag elismert és a Nemzetközi Coach Szervezet (ICF) által is akkreditált képzésének alapító-igazgatójaként, az ICF vizsgabiztosaként olyan garanciákat épített bele a programba, amelyek biztosítják a párok érzelmi biztonságát, hogy nyugodtan foglalkozhassanak magukkal. Bár eleinte még saját lakásuk teraszán is tesztelték a programot, mára az már túlnőtt rajtuk, így Villányban, Kecskeméten, Miskolcon és – felkérés esetén – az ország más pontjain is szívesen tartanak feleségével, Hajnalkával PárlaBort, ami 8-25 pár esetén is letesztelten jól működik. Mi több, már céges csapatok is érdeklődnek: a hagyományos borkóstolón túl ugyanis csapatépítő technikákkal vicces és oldott módon növelhető egy-egy team együttműködése és hatékonysága. (érdeklődni lehet a norbi@izsaknorbert.hu email címen vagy a 06-309-220-433-as telefonszámon)