Olaszrizling – a leggyakoribb fehér fajta Közép-Európában

November hatodikán az Ősszel is Balaton mesterkurzuson Saša Špiranec előadását hallhattuk ötödikként, aki horvát megközelítésből beszélt az Olaszrizlingről, Graševina-ról. A mesterkurzuson hat tételt kóstolhattunk meg a horvát Olaszrizlingekből, ezekről a cikk végén egy táblázat számol be.

A világban általánosan kialakult kép szerint az olaszrizlingnek nincs köze a Rajnai Rizlinghez (German Riesling) azon kívül, hogy mindkettő fehér szőlőből készülő fehérbor. Hagyományosan alacsony a reputációja, inkább a minőségi skála aljára helyezik, ami tökéletes egy-egy hétköznapi ebéd, vacsora mellé, főként, ha pár jégkockát is teszünk poharunkba. De ahogy a sétáló borkóstolón is felfedezhettük, nem feltétlenül kell hinni az általánosan elfogadott véleménynek: egy jó borász ezt a fajtát is szenzációsra tudja fejleszteni.

Az Olaszrizling a leggyakoribb fehér fajta Közép-Európában, a különböző területeken más-más variációkkal találkozhatunk. A Balaton és Pannon régió borai közepes testűek, gyümölcsösek, sok esetben minerálisak, hasonlóképpen Szalvóniában és a szerb Fruška gora borvidéken. Gyöngyöző borokat az osztrák Ruszban, a horvát Kutjevoban és a Fruška goran találhatunk. Emellett Észak-Magyarországon könnyű és frissítő borokkal találkozhatunk, a Pannon régióban és a Duna környékén testesebbekkel, Szlavóniában pedig az édes desszert borok is elterjedtek.

Horvátországban igen népszerű az Olaszrizling, azaz Graševina, és bár a négy borrégió közül csak kettőn (Szlavónia és a horvát Dunamente) termesztik ezt a fajtát, mégis a horvát borok negyede olaszrizling. Míg Magyarországon 3500, Horvátországban 4600 hektáron termesztik ezt a fajtát.

Saša a táblázatban is olvasható hat tételt hozta magával, így nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is megismerhettük a horvát Graševinat. Igyekezett különböző perspektívákat bemutatni, így kóstolhattunk prémium és hétköznapibb éttermi borokat is.

Évjárat

KategóriaBorrégióTalajÉrlelés

Alkoholszázalék

Enosophia, Trs № 5

2021száraz fehérborSzlavóniaagyagnégy hónapig seprőn12,5%

Krauthaker, Graševina Mitrovac

2021száraz fehérborSzlavóniahomokos agyagrozsdamentes acélban, seprőn egy évig

13,5%

Kutjevo, Graševina De Gotho

2020száraz fehérborSzlavónia,

Kutjevo

agyag és homokos agyagrészben szlavóniai tölgyfahordóban hat hónapig

14%

Mihalj, Graševina

2017száraz fehérborSzlavóniaagyag és homokos agyagrozsdamentes acélon vagy seprőn egy évig

13,5%

Belje, Goldberg Grasevina

2021félszáraz fehérborHorvát Dunamentelösz és csernozjom18 + 6 hónap

13,5%

Iločki podrumi, Graševina Principovac

2019félédes fehérborHorvát Dunamentelösz és csenozjomrozsdamences acélban, részben tölgyfahordóban13%

 

A teljes cikk a Bor és Piac magazin 2022/6. lapszámában olvasható