November hatodikán az Ősszel is Balaton mesterkurzuson Saša Špiranec előadását hallhattuk ötödikként, aki horvát megközelítésből beszélt az Olaszrizlingről, Graševina-ról. A mesterkurzuson hat tételt kóstolhattunk meg a horvát Olaszrizlingekből, ezekről a cikk végén egy táblázat számol be.
A világban általánosan kialakult kép szerint az olaszrizlingnek nincs köze a Rajnai Rizlinghez (German Riesling) azon kívül, hogy mindkettő fehér szőlőből készülő fehérbor. Hagyományosan alacsony a reputációja, inkább a minőségi skála aljára helyezik, ami tökéletes egy-egy hétköznapi ebéd, vacsora mellé, főként, ha pár jégkockát is teszünk poharunkba. De ahogy a sétáló borkóstolón is felfedezhettük, nem feltétlenül kell hinni az általánosan elfogadott véleménynek: egy jó borász ezt a fajtát is szenzációsra tudja fejleszteni.
Az Olaszrizling a leggyakoribb fehér fajta Közép-Európában, a különböző területeken más-más variációkkal találkozhatunk. A Balaton és Pannon régió borai közepes testűek, gyümölcsösek, sok esetben minerálisak, hasonlóképpen Szalvóniában és a szerb Fruška gora borvidéken. Gyöngyöző borokat az osztrák Ruszban, a horvát Kutjevoban és a Fruška goran találhatunk. Emellett Észak-Magyarországon könnyű és frissítő borokkal találkozhatunk, a Pannon régióban és a Duna környékén testesebbekkel, Szlavóniában pedig az édes desszert borok is elterjedtek.
Horvátországban igen népszerű az Olaszrizling, azaz Graševina, és bár a négy borrégió közül csak kettőn (Szlavónia és a horvát Dunamente) termesztik ezt a fajtát, mégis a horvát borok negyede olaszrizling. Míg Magyarországon 3500, Horvátországban 4600 hektáron termesztik ezt a fajtát.
Saša a táblázatban is olvasható hat tételt hozta magával, így nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is megismerhettük a horvát Graševinat. Igyekezett különböző perspektívákat bemutatni, így kóstolhattunk prémium és hétköznapibb éttermi borokat is.
Évjárat | Kategória | Borrégió | Talaj | Érlelés | Alkoholszázalék | |
Enosophia, Trs № 5 | 2021 | száraz fehérbor | Szlavónia | agyag | négy hónapig seprőn | 12,5% |
Krauthaker, Graševina Mitrovac | 2021 | száraz fehérbor | Szlavónia | homokos agyag | rozsdamentes acélban, seprőn egy évig | 13,5% |
Kutjevo, Graševina De Gotho | 2020 | száraz fehérbor | Szlavónia, Kutjevo | agyag és homokos agyag | részben szlavóniai tölgyfahordóban hat hónapig | 14% |
Mihalj, Graševina | 2017 | száraz fehérbor | Szlavónia | agyag és homokos agyag | rozsdamentes acélon vagy seprőn egy évig | 13,5% |
Belje, Goldberg Grasevina | 2021 | félszáraz fehérbor | Horvát Dunamente | lösz és csernozjom | 18 + 6 hónap | 13,5% |
Iločki podrumi, Graševina Principovac | 2019 | félédes fehérbor | Horvát Dunamente | lösz és csenozjom | rozsdamences acélban, részben tölgyfahordóban | 13% |
A teljes cikk a Bor és Piac magazin 2022/6. lapszámában olvasható