Mészáros Gabriella kapta idén a Bussay László Emlékdíjat

Sokan várjuk, amikor december elején évről-évre a Pannon Bormíves Céh megrendezi tradicionális karácsonyi rendezvényét. Nem csak kóstolásról van szó, találkozás, egymásratalálás, a magyar bor igazi ünnepe.

Idén először rendezték meg a hagyományos Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstolót úgy, hogy nem csak a szűk baráti kört hívták meg, hanem kinyitották a kapukat minden borkedvelő számára. A rendezvényen 33 borászat, mintegy 100 borát kóstolhattuk együtt, kiegészítve az eseményt a tradicionális Bussay díj átadási ceremóniával, illetve filmvetítéssel.

Lőrincz György, a Céh elnöke jelezte, az esemény különlegessége, hogy személyesen lehet a bortermelőkkel találkozni.

A vendégeket az ország legnevesebb borászai várták a december 12-én tartott ünnepre, melynek kiváló helyszíne volt a Magyar Testnevelési Sporttudományi Egyetem Rendezvényterme.

Az ünnepi eseményre minden pincészet a legnemesebb borait, a pince kincseit, a félretett tételeit hozta el. Az est folyamán érezhető volt, hogy a céh tagjai egy családként, egymás testvéreiként segítik, támogatják és ajánlják egymást, az ország szinte összes borvidékéről.

Az esten a kóstolás mellett a gasztrosarokban kulináris élmények is várták a vendégeket, a hangulatról pedig az egész este zenélő Vagabond Trió gondoskodott.

A rendezvényen adták át két év kényszerszünet után a Bussay László-Emlékdíjat is.

Lőrincz György kiemelte, hogy az elismerést a magyar szőlő- és borkultúráért áldozatos munkát végző személyeknek adják át, ezzel emlékeznek a névadóra, aki az elnök szerint „különleges személyisége volt a magyar szőlő- és borkultúrának, nagyon elhivatott volt, orvosként dolgozott és mellette felépített egy birtokot, és nagyon magas színvonalú borokat termelt nagyon részletgazdag odafigyeléssel és innovatívan”. Mint kiemelte, ez a díj nem a szőlő- és bortermelőnek szól, hanem mindenki másnak, aki tudásával, oktatói, gasztronómiai, művészeti tevékenységével a bort népszerűsíti.

„Bussay László nem az utolsó mohikán volt, hanem az első, aki nagyon sokat tett a magyar borkultúráért.

A díjat átvevő Mészáros Gabriella is három évtizede szolgálja az ágazatot. Mentor, tanár, stílusteremtő személy, aki a hazai borismeret alapjainak egyik lerakója” – olvasta Bussay Dorottya a laudációt. Bár nap, mint nap a borok körében tölti idejét, ma is meglepő a borok iránti olthatatlan kíváncsisága.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Szerző: Viniczai Sándor

Fotó: Bozzai Attila