Egy meghitt este tisztes társaságban

Az elit családi pincészeteket tömörítő Pannon Bormíves Céh december 18-án, a Corinthia Grand Hotel Royalban tartotta hagyományos karácsonyi ünnepségét, melyen bemutatkozott az új elnök, dr. Lőrincz György. A fennállásának huszadik jubileumát ünneplő egyesület ez alkalomból emléktárgyakkal ajándékozta meg alapító tagjait, illetve azoknak adott esetben gyermekeit, unokáit. Egyúttal kiosztották az idei Bussay László Emlékdíjat.

A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben alapította tíz nagy presztízsű családi pincészet; a közösség mára 38 tagot számlál az ország összes borvidékéről. A céh tagjai fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása iránt. Lényeges vonásuk az önkorlátozó rendszabályok önkéntes vállalása és az etikus magatartással együtt járó szabad betekintés pincéjükbe, egész szakmai munkájukba, a szőlőtelepítéstől a bor készítéséig.

A borértők, borkritikusok, borszakírók nagy családja vette körbe a presztízs-borászatok ünnepét

Az eseményen az újonnan megválasztott elnök, dr. Lőrincz György tartotta a megnyitó ünnepi beszédet, melyben megemlékezett a karácsony legfőbb szakrális szerepéről, hangsúlyozva a szeretet fontosságát. Ifj. Figula Mihály a második generációs borászok nevében méltatta a dinasztia-alapító atyák érdemeit, amikor tízen belevágtak a nagy feladatba, hogy létrehozzanak egy minőségi ugrást a hazai borászat presztízsének megteremtése felé. A huszadik évforduló alkalmából az alapító családoknak Herendi emléktárggyal kedveskedtek, ennek apropóján Gere Attila fejtette ki, mit jelentett az elmúlt húsz esztendő a borászatok számára. Ifjabb Gál Tibor a második generáció szempontjából jellemezte ezt a húsz esztendőt a generáció-váltás felelősségét hangsúlyozva.

Ifj. Figula Mihály a második generációs borászok nevében méltatta a dinasztia-alapító atyák érdemeit

Ezután került sor a Bussay László Emlékdíj átadására. A Bussay László Emlékdíj névadója, a 2014-ben elhunyt háziorvos és borász, a Zalai borvidék elismerten első számú termelője 1988-ban telepítette az első szőlőtőkéket Csörnyeföldön. Olasz- és rajnai rizlinget, szürkebarátot, traminit, sárgamuskotályt, pinot noirt, csókaszőlőt is termelt a Kövecs-hegy, Birkás és Kapatörő dűlőkben. 2003-as traminije Olaszországban ért el nagy aranyérmet. 2006-ban az Esküvé 2004 cuvée-jét a Decanter Magazin a világ 10 legjobb rizlingje közé választotta. Borait országhatárokon innen és túl is sokan ismerték. Dr. Bussay Lászlót háziorvosi és a Zalai borvidéknek nevet és ismertséget hozó munkájáért 2009-ben a megye díszpolgárává választották. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, 2015-ben pedig posztumusz elismerésként a Borászok Borászának választotta a hazai borászközösség.

Gere Attila az alapítók nevében ecsetelte az elmúlt húsz esztendő jelentőségét

A Bussay László Emlékdíjat idén Rókusfalvy Pál kapta, aki rokona, Alkonyi László hatására ismerkedett meg a borászattal, amit eleinte kedvtelésből űzött. A hobbiból szerelem lett, és mára már nyolc hektáron gazdálkodik, birtokán az Etyeki borvidék sajátosságaihoz alkalmazkodva a sauvignon blanc, a pinot noir és a chardonnay van fókuszban. Ötletgazdája, mozgatórugója a Pincefesztiválnak, a Kezes-Lábosnak és az Etyeki Pikniknek. Társszervezésében már néhány éve a borász-társadalom egyik legjelentősebb fóruma a Borjog és Bormarketing Konferencia. Rókusfalvy Pál laudációja Heimann Zoltán és Bolyki János szellemes összjátékában hangzott el.

A Bussay László Emlékdíjat idén Rókusfalvy Pál kapta

A korábbi díjazottak:
2013 Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, nemzetközi borakadémikus
2014 Rohály Gábor, a Borkollégium alapítója
2015 Borbás Mária, televíziós újságíró
2016 Dr. Nagymarosi András, geológus (posztumusz díj)
2017 Eperjes Károly, színművész

2018 Szabó Edit és posztumusz Sánta Zoltán

(dékányT)