Csopaki borok a mérlegen

A nyári kánikulában virtuális csobbanásra hívta a borkedvelők csapatát Mészáros Gabriella pasaréti borstúdiójának kertjébe. Legalább a termőhely legyen balatonparti, ezúttal csopaki azoknak, akik a fővárosban élik át ennek a forró nyárnak mindennapjait. A poharakba így a Balatonfüred – Csopaki borvidékből a Csopaki kódexbenben foglaltaknak megfelelő borok kerültek, persze természetesen a kakukktojástól eltekintve. Nagyszerű borok, találó, érzékletes, humorral fűszerezett kommentárok Mészáros Gabriellától, ezek voltak a remek hangulatú kerti borkóstoló est meghatározói.

Mészáros Gabriella humorral fűszerezett szakértelme tette teljessé a nagy borok élvezetét

A csopaki borászoknak már azért hálával tartozik a társadalom, hogy ezen az ingatlanfejlesztők által folyamatosan szőnyegbombázásnak kitett térségben fenntartják a szőlőművelést, megtartják rajta a szőlőkultúrát, a szőlőt, mint tájalkotó elemet. Valahogy a szőlő a balatoni tájban olyan jelenség mint a méh a földünkön, ha kihalna, már nem lenne sok remény az értelmes élet számára, de mindenesetre a kultúrtáj esztétikája totálisan elveszne. A csopaki kódex 40 dűlőt határoz meg, ahonnan az ide sorolható dűlőszelektált borok származhatnak. Két meghatározó egyéniség áll a brand mögött, Jásdi István, és Kovács Tamás.

Jásdi István a Balaton Borrégió meghatározó egyénisége

Jásdi István 1998-ban mentette meg a csopaki Ranolder-pincét a pusztulástól, és a környező szőlőterületet a beépítéstől. Számára sors azt a küldetést szabta ki, hogy újjávarázsolja az egykori Ranorder-birtokot, és a „Csopaki Rizling” megnevezést újra márkává építse. A varázslat megtörtént, csaknem 20 hektárjával mára a Balaton Borrégió meghatározó egyénisége. Termőhelyei közül talán legnevesebb a Siralomvágó dűlő az épület mögött, valamint a vörös homokkőből képződött Lőczedomb. Ezeken felül az Öreghegy közepében, a Nagykúton, a Benében, a Kishegyen, a Szerdahelyi dűlőn, a Kertmögön, és a Berekháton találhatóak területei.  A fajtaválasztékban az első helyet természetesen az Olaszrizling, a nevezetes Csopaki Olaszrizling foglalja el. Jásdi István 25 esztendeje még nem is tudta, hogy valamikor majd szőlészettel, borászattal fog foglalkozni, mára pedig legendává nőtte ki magát. A Pannon Bormíves Céh alapító tagja, a VINDEPENDENT első elnöke, könyveket ír, könyvet írtak róla (Kántor Endre: Jásdi István, a gondos diplomata).

Kovács Tamás, a Szent Donát Borkúria tulajdonosa

Kovács Tamás szülei csopaki birtokán, a szőlősorok között szaladgálva nőtt fel. Ahogy aztán legénnyé cseperedett, édesapja folyton olyan munkát talált neki, ami érdekes, változatos volt, de egyben kihívást is jelentett számára. A szőlő szeretete részévé vált életének akkor is, ha ambíciói a külügyi pálya felé irányították. Minden munkáját közgazdászként is igyekezett a szőlő,- és borkultúra összefüggéseiben kezelni, és lassan érzékelte, hogy a borászat mágnesként visszavonzza őt szülei csopaki birtokára. Merthogy édesapja és édesanyja is balatonfelvidéki szőlőművelő famíliából származott, akik a kárpótlási jegyeik segítségével gyönyörű birtokot alakítottak ki a rendszerváltást követően. Ennek központi épülete a szőlőtáblák tetején, az erdő alatt uralja a környéket.

Kovács Tamás az Olaszrizling európai elterjedéséről tart előadást az ezévi Borkonferencián

Ennek a birtoknak, a Szent Donát borászatnak vezetését vette át szüleitől a széles látókörű, angol, francia, német, holland nyelvtudással felvértezett fiatal diplomás, és tudományos alapossággal látott neki a birtok további fejlesztésének. Vezéregyénisége lett a Csopaki Kódex létrehozásának, és a Balaton Borrégió stratégia megalkotásának. Birtokuk három területi egységből tevődik össze. Ennek központi eleme az épület-présház térsége a csopaki Szitahegy-dűlőn. Csopaki területeik a Szitahegy mellett a Hegyalja, a Nagykút, a Bene, a Berekhát, a Kishegy, a Slikker, valamint a Sáfránkert dűlőben vannak. Másik nagy minőséget adó fehérboros térségük a Káli-medencében, a Fekete oldalán található.

Csopak megőrzött, a tájesztétika szempontjából meghatározó szőlői a Balaton felett

A pasaréti kertben a kóstolóhoz a kellő hangulatot egy csodálatos mádi Barta-pezsgő alapozta meg. A megkóstolt 16 tételből nem meglepetés, hogy a Jásdi, valamint a Szent Donát-borok emelkedtek ki. A kóstoló végén kiderült, hogy a 11-es tétel, a Jásdi Pince  2018-as Siralomvágója kapta a legtöbb szavazatot, egy gyönyörű, almasavbontott, krémes, komplex összhatású tétel. Persze játék nélkül nem az igazi egy kóstoló Mészáros Gabriellánál, így nem mehetünk el említés nélkül a kakukktojásként besorolt Gilvesy-tétel említése nélkül. Rizlingnek ugyan ez is rizling, csakhogy ez Rajnai. Citrusos – mézes – barackos játékossága mögött ott volt a háttérben a petrolosság, így mindenkit lenyűgözött szépségével. Záróakkordként jött a végén egy Randolder vörös Jásditól 2011-ből egy igazi telt, bársonyos, tökéletes vörös!

Jásdi István 2018-as Siralomvágója kapta a legtöbb szavazatot, de Ranolder vöröse is élmény volt

Nagy minőséget képviselő borok, Mészáros Gabriella saját kezűleg készített borkorcsolya-kenceficéi, spéci sajtos kuglófja, kellemes környezet, értő, és mindig valami meglepővel szolgáló kommentárok a borokhoz, ezt nyújtotta ez az emlékezetes este, feltöltődést azoknak, azoknak, akik ha a Balatonban nem is lubickolhattak aznap, de a tó vizén megcsillanó napfény által érlelt szőlők üzenetét kaphatták poharaikba.

(Dékány Tibor)